На плаж при -30 градуса: Къде, ако не в Сибир!?

За адреналин или здраве криофилите се къпят в ледена вода
7 яну 2016 19:31,
52

Снимка: Reuters

Зимен клуб по плуване. Такъв съществува - разбира се, в Сибир. Клубът в Краснояркс приветства млади и стари с какви ли не житейски истории, но с една обща любов - тази към студената вода и хапещия сибирски студ.

Настя Усачьова е 9-годишна и заедно с майка си Наталия се сгряват, преди да отидат да поплуват в река Енисей. Наталия, чиято майка е бивша световна шампионка по зимно плуване, се е потопила за първи път когато е била на две годинки.

"Отначало усещам студа, но после го преодолявам", казва Настя. "Много от приятелките ми и техните родители казват, че е невъзможно човек да се къпе през зимата в река Енисей. Те не одобряват".

Дървена къщурка на бреговете на река Енисей приютява Клуба на Криофилите - кръстили са се така на името на организми, които процъфтяват именно в студена среда.

Те смятат, че редовното къпане в студена вода им помага за здравето.

16-годишната Юлия Клименкова обяснява, че наскоро къпането в ледените води на Енисей ѝ помогнало да преодолее респираторен вирус. А други обясняват, че просто светът им се виждал по-хубав, когато са в ледените води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
me преди 8 години
За трансплантацията на сърце - това за охлаждането и аз съм го чувала като легенда, но наскоро четох една съвсем американска книга, в която надълго и нашироко се обясняваше, че охлаждането в случай на тежка травма или клинична смърт удължава времето за реакция на лекарите многократно. Даже има опити по заместване на кръвта със студен солен разтвор, който забавя клетъчната смърт при тежки травми. Та руснаците това явно отдавна са го осъзнали опитно.
22
5
 
1
 
! Отговори
зима преди 8 години
до 45 (прав)Между другото, "импортозаместването" ме накара да ходя във Финландия, за да купувам храна по-евтино. От Санкт Петербург тя е доста близко. А на Путин много му "благодаря" за импортозаместването"((
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
история....
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе стига сте дъвкали на Путин налъмите. Истината е че руснаците са етнически здрава нация с изтория, традиции и религия която да ги държи здраво. Америка е една каша , буламач от религии, етноси и култури и в момент на криза, вместо да се обединят,почват един друг да се обвиняват и да се стрелят. Еврейските номера докараха САЩ от велика идея и мечта, до пълен морален провал
19
2
 
1
 
! Отговори
зима преди 8 години
Прогнозата на Путин е... Така му се ще да ни успокои. Той е голям шегаджия. Русия не е сгромолясвала. Още не. Но 2016-та година ще е най-трудна (досега). И не е известно, какво ни чака после.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за понижаване на телесната температура при операция се знае от много време, но се практикува в малко страни.. Ако се давиш в ледена вода има повече време да те спасят преди мозакът да се е увредил.. Хипотермията забавя всички процеси
17
1
 
1
 
! Отговори
зима преди 8 години
до 36Виждал съм. Не се бой :)
16
1
 
9
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Бил съм Русия на работа къпането в студена вода не съм пробвал и не ми харева но за мен руската баня през зимата е много приятно и полезно и тук в България съм си направил,да влезеш на няколко пъти в парилката да се напариш брезовите метлички и накрая да се облееш със студена вода (нямам басейн или езеро до нея да се потопя) е глямо удоволствие и тие леко на цялото тяло.
15
1
 
0
 
! Отговори
зима преди 8 години
до 27Може би
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щури са тези рускини.
13
1
 
9
 
! Отговори
минаващ преди 8 години
До Анонимен 22 Да ти обесня колега , краварите са хитри много , никога не са водили на собствена територия / ако изключим тяхната гражданска отпреди милион години / . Та те отиват - убиват , разрушават други територии , взимат всичко , което би могло да има стойност . А след като оставят след себе си , те се връщат обратно в своя си краварник и така до следващия път . Затова краварите са най-голямото зло
12
1
 
0
 
! Отговори
мдааа преди 8 години
До Анонимен 9 a да пишеш подобни коментари е просто .........
11
1
 
5
 
! Отговори
зима преди 8 години
до 11(17)Как да ти кажа... Когата бях дете, много се радвах, когато температура беше по-ниска от -25, тъй като не ни трябва да ходим на училище. Чак сутринта тичахме на пързалка и какво ли не!Ама сега... Студено е!!! :)
10
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 8 години
До зимаТо за вас това си е лека жега :)
9
1
 
12
 
! Отговори
зима преди 8 години
Гледах току-що термометъра. -24 навън. В Санкт Петербург съм живея. :)
8
4
 
18
 
! Отговори
11 преди 8 години
До Анонимен 10Я кажи един американски учен? Всички в краварника са чужденци. И можеш ли да сравняваш въобще Ломоносов, Менделеев, Циолковски и много други с краварските "учени"? Руснаците били маймуни, а ти просто си без образование и мразиш със сигурност науката, но иначе обичаш да се изхождаш.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10За сметка на това какви постижения имат в науката, медицината ... българите изглеждат като маймуни пред тях.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здрав дух в здраво тяло! Мъжки климат, мъжки дух! Тук природата сама "отсвирва" нежните мъже :) Яааа, ама това била нежната част от народа...
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз съм пиян, от обед съм готов. и после водка пих, и после виски пих.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече знам кой ще оцелее след ядрената война.. ;))

Спонсорирани публикации