Експериментът в Dnes.bg: По калната "бяла" пътека до метрото

Как хората от "Дружба" стигат до станцията? Трудно, тунелът не работи...
Обновена: 4 май 2016 15:34 | 15 яну 2016 08:25, Екип на Dnes.bg
50
Експериментът в Dnes.bg: По калната "бяла" пътека до метрото
Снимка: Dnes.bg

Толкова близо до метрото, но всъщност толкова далеч. Това важи с пълна сила за живеещите в "Дружба", които се намират близо до станция "Цариградско шосе".

Още по темата

Миналата година бе изграден пешеходен тунел, който трябваше да улесни прехода на хората от квартала към подземната железница. Проектът ни струваше малко над 2 млн. лева, но тунелът все още не е в експлоатация. Но защо?

Още през август м.г. стана ясно, че тунелът няма да бъде пуснат, тъй като излиза на кална поляна, вместо на ул. "Обиколна". Според общината обжалване на отчуждителна процедура спира строителството на улицата.

През лятото кметът на София Йорданка Фандъкова обеща временна пътека, за да се пусне тунелът. Пътеката е факт, но чакълът явно не помогна и тунелът остава затворен. Местни разказват, че е възможно съоръжението да не се пуска, тъй като районът е кален и калта от обувките може да развали механизма на подвижната пътека. 

Каквато и да е причината, въпросът как да стигнат хората до метрото остава. Заради това отидохме на място, за да проверим какво е трасето по калния хълм, на чийто връх е и заветната станция.

Много хора от квартала предпочитат да вървят до по-далечната спирка "Дружба", за да си спестят екстремните преживявания. Неволята обаче кара хората да се престрашават и да се изкачват по баир, застлан с нещо като бял разтеглив плат, който пази от калта.

"Бялата пътека" се вие из високи треви и камънаци, а ентусиастите трябва да внимават да не се подхлъзнат и паднат в калта. След няколко минути екстремно изкачване се стига до върха, където обаче следва не по-приятна гледка. Натъкваме се на изоставена постройка и огромни локви. Тях преминаваме благодарение на импровизиран "мост" от картони.

От тук вече се вижда крайната цел - метростанция "Цариградско шосе". Ако сте от Дружба, вече знаете за какво става въпрос. Ако ли не, може да тествате туристическите обувки и нервите си в това изпитание до метрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Чета с такова забавление коментарите за цените в строителството :) хора още по забавно ще бъде да се пробвате наистина да построите нещо на цените за които говорите :)
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е от тая страна никой не минава има друга пътека която е по-малко кална...
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това прилича на вход на подземен концлагер или военна база.
41
4
 
8
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Това е втория репортаж за тая пътека от въпросния екип и пак не отидахте да питате собствениците на имотите що не ги дават евтино на общината?----------И защо трябва да се дават евтино?
40
3
 
6
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Отчужден? А ти какво чиниш в София, а не си по родните места на родитете ли си и на техните родители? При влизането на Гурко в София българското население тук е било под 2000 души. Да не би да смяташ, че е станало 1,5 млн само от раждаемост?
39
3
 
15
 
! Отговори
Дружба преди 8 години
Това прилича на фантастичен филм, след унищожението на Земята, а не на столица на европейска държава.Важното е, че лентичките бяха прерязани.Да изберем отново Фандъкова за кмет на София-Най-успешния кмет!!!!
38
2
 
4
 
! Отговори
хълм преди 8 години
Чудя се това София 2016 или София 1916г. е . И после какво отчуждаване и кой им е давал земи под наклон 75 градуса на хълм. Абе далавери, далаверковци и потърпевши хора. Тея дето са ги взели земите навремето с измами и лъжесвидетели сега са още по нагли. Цял живот живеят на гърба на окраденото от народа, ама Видовден има за всички без изключения.
37
5
 
8
 
! Отговори
Мюслюм Шебек преди 8 години
София прилича на турски град от седемдесетте години на двадесети век,а някои нейни райони са на нивото на предосвобожденската епоха!Сулейман паша го няма в София от 138 години,а София още прилича на отомански ***!Фъндъкова да не си стиска тънките джуки,ами да се заеме с благоустройството на бедняшките квартали!
36
3
 
3
 
! Отговори
www преди 8 години
"Усвояване" на нашите данъци от техните хора. Това е!И примерът за съжаление не единствен. Проверете горе на баира как се уплътнява капацитета на огромният подземен паркинг към метрото. А там далеч не са 2 милиона, а може би десетина пъти повече.
35
2
 
6
 
! Отговори
Отчужден преди 8 години
До СелянинХубаво е, че си плащате данъците, но всеки трябва да се грижи за своя си роден край, а не да обикаля по другите селища и да определя реда на местните! Ако всеки, който е дошъл да се образова и поработи след това отиде в своето селище и помогне на своите си местни хора няма да има опустели домове и земи, забравени и безпомощни стари хора! Проклети са такива апартаменти и пари, щом родителите ви стоят сами на село и няма кой да им подаде чаша вода и да им помогне!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значат някакви 2 милиона лева за нищо. Нито съд, нито оставки, не само *** лентички и се правим на разсеяни.
33
8
 
1
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ДружбашТИ като потомствен софиянец би трябвало да си на ясно, че най-хардкор сeляндypите са точно кореняк софиянци.
32
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Но се вдига врява да Бога,режат се лентички,вземат се парички.Виновни няма!
31
2
 
14
 
! Отговори
Дружбаш преди 8 години
Този тунел е направо излишен. Просто трябваше да се откраднат едни пари. Той щеше да е актуален да момента когато се пусна продължението на метрото да летището. Колкото до селяните, аз макар и потомствен софиянец ги уважавам. Ненавиждам селедурите населили София. Селяните е местоживеене селендурщината е начин на мислене.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам всички се оплаквате. Ама като гласувахте пак избрахте видимите резултати. Ся ще търпите още 4г. Като трябваше нищо не направихте. Така че Тихо.
29
2
 
4
 
! Отговори
Men преди 8 години
До ОтчужденКаква София те гони в дружба, там е било кър, сега изведнъж се пръкнаха някакви уж кореняци от къра. Ще те отчуждат много ясно, то ти си по-*** и от най-дивия селянин. За справка виж къде е била София на картата преди 100 години - дружба даже не съществува в общината като нива.
28
2
 
12
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Земя в град до метро не се плаща за жълти стотинки! И аз да съм - и аз ще спра строителството, ако трябва и на атомна централа! Плаща се на квадрат и в евро! А не за 2 лв. Има нещо наречено пропуснати ползи в икономиката - ако дам право на строеж, ще получа 5 апартамента по 50000 евро всеки. Значи тази земя за мен струва 200 хил. евро, а не 2000 лева. Точка. Да се научат да плащат не само на "свои" хора!
27
7
 
6
 
! Отговори
Отчужден преди 8 години
Място в София не остана, което да не е отчуждено от провинциалистите! Унищожиха София тия селяци в наглите си усилия да си създават удобства и да се наместят и те тук! Крайно време е да започнат да ги отчуждават и по родните им градчета и селца и да им прокарат по едно метро... Пък дано се върнат обратно, откъдето са дошли! Като сирийски бежанци са, но в мирно време - дойдат да учат тук пък забравят да се приберат по родните си места - кой ще им ги оправя, ако не те самите?!?!
26
5
 
9
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Това е втория репортаж за тая пътека от въпросния екип и пак не отидахте да питате собствениците на имотите що не ги дават евтино на общината?Направо журналистите съберете по някое левче, откупете земята и я подарете на общината - тя ще ви направи пътеката. Ама нали най-лесно е да се мрънка без факти, без данни, ей така щото някой ви е дал поле за изява. Най-вероятно и тоя коментар ще изтриете, щото не обичате критика.Мишки!
25
3
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
"Местни разказват, че е възможно съоръжението да не се пуска..." Това изречение съдържа есенцията на това каква е разликата между истинска журналистика и нейното подобие. Ако пише човек коментар и свое лично мнение може дадено нещо да бъде показано "едностранно", но когато даден материал е предназначен да бъде обективен е наложително да има представано мнението на поне 2 (по възможност3) независими страни. В този ред на мисли като предложение Ви предлагам да посетите и Столична община ще има сми

Спонсорирани публикации