"Без будилник": Африканско сафари насред зима

За туризма и расизма – 80 долара вход за бял, 10 за кениец
21 яну 2016 16:00,
8

  Снимка: Личен архив

Виж други галерии »

В "Без будилник" днес ни се прииска да сме на по-топло място. На едно място с различни хора, различни обичаи. Да сме на различен континент. Затова ще ви заведем в Кения във време, в което максималните температури у нас са отрицателни. И понеже винаги залагаме на практичното, ще споделим опит, който може би някога ще ви бъде полезен.

"До Кения се стига най-лесно по въздух, като вариантите за това са много – през Париж, Лондон, Амстердам и т.н. Най-бързият, а и в повечето случаи и най-евтин вариант (около 900 долара), е през Истанбул. От там до Найроби полетът трае около 7 часа", започва разказа си Стоян Иванов, който наскоро се завърна от там.

Важно е да се знае, че за африканската държава са нужни визи. Те могат да се получат вече и онлайн, но преди кацане стюардесите раздават бланки за попълване и вече при кацане се подават. Цената на визата е 50 долара.

"Ако си я изкарвате на място, задължително си искайте ресто, защото служителите зад гишето често "забравят" да го върнат сами", уточнява мъжът.

Много важно е и да се знае, че е задължителна имунизацията за жълта треска в Кения. А около морския бряг е препоръчително да се вземат и хапчета против малария, които могат да се намерят и в столицата Найроби.

"Още при самото кацане се усеща една "бавност" и ленивост, към което може би предразполага и климатът (около 25 градуса целогодишно). Местните са привидно усмихнати и ведри, но всъщност, виждайки цвета на кожата, очакват да получат бакшиш за абсолютно всичко", предупреждава Стоян.

Важно е да се знае и че местните банки и обменни бюра обменят доларови банкноти и по-стари от 2006 г., както и по-дребни от 100 долара, на значително по-лош курс.

Стоян определя столицата Найроби като мръсен, неподреден и грозен град без канализация. Гетата са огромни и необятни. В тях никой не знае колко точно хора живеят. Там е разположено и най-голямото гето в целия свят – Кибера.

Носи се слава, че Найроби е един от най-опасните градове в света, затова никак не е препоръчително да се излиза сам нощно време, особено извън центъра и района на хотела, в който сте отседнали.

"След всичко казано, сигурно очаквате градът да е евтин... За съжаление не - особено, ако сте бял", разказва ни Стоян. Средно меню в привидно евтин ресторант за един човек е около 10-15 долара. Ако решите да си поръчате пица за вкъщи за двама, може да се изненадате от сметката - около 40$.

Местната кухня обаче не е нещо особено - пържени меса без специфични подправки и пържени теста. Предлага се и доста британска кухня, което е напълно логично, предвид факта, че Кения е бивша британска колония.

"За любителите на кафето е особено важно да се отбележи, че е екстремно трудно да се намери кафе еспресо", предупреждава ни той.

След всичкия негативизъм, с който ви зарежда Найроби, излизането извън града е съвсем друга емоция. Около Найроби има разположени няколко национални парка, като най-известният от тях е паркът Накуру, или паркът на розовото фламинго. Стига се за около три часа с кола по сравнително приличен път, покрит изцяло с 4G интернет.

Наемането на кола струва около 150 долара на ден без шофьор или 200 с шофьор. Стоян препоръчва второто, тъй като движението в Кения е обратно на това у нас, а "българите сме швейцарци в шофирането в сравнение с местните".

На път за парка се минава през линията на екватора и така се преминава в северното полукълбо.

"В момента, в който стъпите на територията на парка, сякаш попадате във филма Цар Лъв. В началото антилопите ви правят невероятно впечатление, но това е докато видите жирафите, после маймуните, зебрите, лъвовете", разказва пътешественикът.

По думите му всяко животно живее свободно, а усещането е все едно гледаме филм по National Geographic.

"Миризмата на саваната, залезът на слънцето, на фона на препускащи антилопи и цялото усещане, докато сте в това невероятно място, са нещо, което не може да се опише, а трябва да се усети и го препоръчвам на всеки", допълва той и прави важно предупреждение – прозорците на автомобила трябва да се затварят, когато няма хора в него. При едно тяхно спиране се появила ловка маймуна, която откраднала обяда им.

Обиколката на целия парк трае около 4 часа, но няма проблем да се направи втора или трета обиколка – винаги има какво да се види. Цената за вход е 80 долара за възрастен, 40 за дете, а за кениец – едва 10. Има и такса за автомобила.

Кения е далечна дестинация, изискваща много подготовка, но посещението й в общия случай е веднъж в живота, а изживяването си заслужава напълно, завършва Стоян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не, мерси!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1Сидни аре стига се сърди ми си пиши ника.
3
1
 
8
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Сафари парковете са чудни, особено Масаи Мара, но най-красивото място е брегът на океана. Най-белия и фин пясък, най-сините и топли води и навсякъде кокосови палми. Рай. Пожелавам на всеки да отиде в Кения- цветна, топла и гостопремна. Съвсем не е толкова опасно. И аз и децата ми преживяхме там две години чудесно.
2
5
 
2
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Г-н Стоян е бил явно много малко в Найроби. Много си е хубав града и чак много мръсен не е. В осифия има и много по-мръсни места. Кибера е туристическа атракция. Кафето е перфектно - най/хубавото кафе на света и еспресо има навсякъде. Има индийсли и всякакви други ресторанти и барове, т.е. храна за всеки вкус. Хората са бедни а белите са робовладелците с пари. Нормално е оттях да се очакват бакшиши. Кола може да наемеш и за 20 долара и то съвсем прилична.
1
4
 
6
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 8 години
СТРАНАТА НА МАЙМУН ОБАМА...ИНАЧЕ ЗА АФРИКАНСКИТЕ КАНИБАЛИ НИЕ ТУК ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПАРИ ЗА ДА МЪРЗЕЛЪВАТ...ЗАЩОТО СА ЗЛЕ...ДА СИ ГИ ПРЕБЕРЕ В БЕЛИЯ ДОМ МАКАКА...ТАКА МОЖЕ ДА ГО НАРЕКЪТ ЧЕРЕН ДОМ..ИМА ДОСТА *** ДА СИ ОБЗАВЕДЕ КЪЩИЧКАТА ....САМО ТРЯБВА ДА ВНИМАВА ДА НЕ ГО СГОТВЯТ НА СУПА ЧЕ ТЕ СИ ПАДАТ ПО ЧОВЕШКО....

Спонсорирани публикации