Образование и очаквания... 9 качества на успешните родители

Оказва се, че децата на работещи майки печелят 23% повече пари
22 яну 2016 16:14,
4
Образование и очаквания... 9 качества на успешните родители
Снимка: flickr

Всеки добър родител иска детето му да няма неприятности, да се учи добре и да постигне големи неща, когато порасне.

Макар и да няма точна рецепта, психологически изследвания установиха редица фактори, които предразполагат към успех. Повечето от тях зависят от родителите, съобщава "Индипендънт".

Ето общото между родителите на успелите деца:

1. Те учат децата си на социални умения

Учени от университета на Пенсилвания и университета "Дюк" проследили повече от 700 деца от детската градина до 25-годишна възраст и установили значителна връзка между социалните им умения като малки и успеха им след две десетилетия. Резултатите им показали, че тези, които могат по своя инициатива да действат заедно с останалите, които помагат на другите, проявяват разбиране и сами решават проблемите си, е много по-вероятно да завършат колеж и да си намерят работа преди да навършат 25 години, в сравнение с децата с ограничени социални имения.При вторите вероятността да бъдат арестувани, да препиват или да кандидатстват за общинско жилище е много по-голяма.

2. Имат високи очаквания

Очакванията, които имат родителите за децата си, имат огромен ефект върху постигнатото от тях. Тези, които искат те да учат в колеж, в крайна сметка успяват да ги насочат натам независимо от доходите и останалите качества.

3. Майките работят

Дъщерите на работещи майки учат повече и е по-вероятно да работят на по-висока длъжност. Те печелят и с 23% повече пари от отгледаните от неработещи майки. Синовете на работещите майки пък са по-склонни да помагат в домакинството и отглеждането на децата.

4. Имат по-високо социално-икономическо положение

Според изследване на Станфордския университет колкото по-висок е доходът на родителите, толкова по-високи резултати на тестовете САТ изкарват децата.

5. Имат по-високо образование

Психолози от университета на Мичиган са установили, че децата на завършилите гимназия или колеж майки е по-вероятно да постигнат същото.

6. Учат децата си отрано на математика

Развиването на математически умения от ранна възраст може да е огромно предимство. Способността да смятат предполага не само добри постижения в математиката, но и в четенето.

7. Имат здрава връзка с децата си

Изследване на хора, родени в бедни семейства, установило, че тези, на които са обръщали повече внимание през първите три години, са имали по-добър успех в училище и по-добри връзки и постижения през 30-те си години. Под повече внимание учените разбират бързо и адекватно реагиране на сигналите на детето и гарантиране на сигурна база, от която то да изследва света.

8. Те са по-малко стресирани

Според учените времето, което майките прекарват с децата си между 3 и 11-годишна възраст, не може да се използва за прогнозиране на поведението или постиженията в бъдеще. Освен това престараването и стресът на майките може да се отрази лошо върху децата заради психологическото явление емоционално заразяване.

9. Ценят повече усилията, отколкото избягването на провала

Психолози установиха, че начинът, по който децата и възрастните мислят за успеха, може да предопредели техните постижения. Ако смятат, че всичко се определя от заложбите и условията, те постигат по-малко, отколкото ако приемат предизвикателствата и гледат на неуспеха не като доказателство за лоши заложби, а като тласък за растеж и развитие на способностите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я кажете за социалните имения, щото и аз искам едно - може и да не е социално, но да е имение!
1
0
 
4
 
! Отговори
10 преди 8 години
Хубава статия. Трябва да си умен, добър, да се стремиш да изкарваш пари и да помагаш на другите, както Бог иска. А образованието ни е смешно, училището е безсмислено и не е хубаво да се посещава. Там те затъпяват да си роб на системата. В самообразоването е истината, както частни уроци, демократични училища и прочее...

Спонсорирани публикации