Кои плодове и зеленчуци е добре да ядем с обелките

Тъмнозелената кора на краставиците е богата на антиоксиданти
29 яну 2016 09:44, Михаела Лазарова
30
Кои плодове и зеленчуци е добре да ядем с обелките
Снимка: photl

Когато приготвят за консумация плодове и зеленчуци, много хора премахват обелките. Но заедно с това те се лишават от много важни хранителни вещества. Морковите, крушите, патладжаните са само част от храните, които е добре да се консумират с обелките. Вижте кои още.

Ябълки

Един от най-препоръчваните за консумация плодове са ябълките. Защо трябва да ги хапваме с обелките? В корите на плодовете се съдържат големи количества пектин. Той спомага по естествен път да контролираме нивата на холестерола и кръвната захар.

В корите на ябълките се съдържат и много антиоксиданти, като кверцетина. За него е установено, че има голям ефект върху раковите клетки и подобрява паметта. Също така, когато белите ябълките, вие пропускате голяма част от приема на здравословни фибри.

Картофи

Обелките на картофите са много по-богати на витамин А, желязо, калций, калий, магнезий, витамин В6 и витамин C в сравнение с останалата част от зеленчука. Така например в 100 грама картофени обелки има 17 пъти повече желязо.
Премахвайки обелките на картофите, ще загубите около 90% от съдържанието на желязо.

Също така обелките на сладките картофи са богати на бета-каротин, който по време на храносмилане се преобразува във витамин А. Ето защо, когато имате възможност, не белете картофите, а просто ги измивайте много добре.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
лъжи и глупост! преди 8 години
Никога ли написалият статията не е чувал за химикали по корите?
14
1
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 8 години
Пак ви заобработваха евроатлантически! Всички днешни плодове и зеленчуци са яко обработени с химикали отвън и отвътре ! Не яжте корите, освен течен парафин там са и инсектицидните препарати, нитратите и пр.... Има ябълки които по 2-3 месеца на стайни условия не засъхват !? После не плачете, че са ви поникнали мустаци, рога, копита и децата ви имат по 28 пръста !?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кори му се вика бе Михаелче, не обелки!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се защо хората си купуват дребни и недохранени краставици.Те съдържат повече нитрати от едрите и не са натрупали витамини.Когато бебе се роди недоносено, поставят го в ковьоз за да достигне определено тегло.
11
0
 
6
 
! Отговори
до питащият преди 8 години
Нитратите не са проблем-водноразтворими са.Първо изкисваш марулите, измиваш и ядеш.Доматите не натрупват нитрати в плода.Само в листата и стъблото.При варене нитратите се разлагат.Големият неразрешим проблем са пестицидите, но за тях не се изследва.Имам предвид ако не е спазен карантинния срок и се берат преди да е изтекъл.Ако е спазен, няма проблем-те се разпадат.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богати на оксиданти и още по-богати на пестициди!
9
0
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До АнонименИма начини за чисто биопроизводство,потърси в нета където има и форуми за това.Добивите са по-малки,но вкусът е...райски.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще ни каже как да се спасим от нитратите с които са пълни плодовете и зеленчуците,особено през зимата.Как да не ги белим,като дори и обелени те миришат от разстояние на нитрати.Като прибавим и допълнителната им обработка с химикали с цел удължаване срока им на годност,ще излезе,че е по-добре въобще да не ги консумираме,все едно белени или не.
7
0
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До АнонименНе,не ползвам.
6
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
В моята градина в Кривунделово нищо не пръскам с хербициди.За това се наслаждавам на едни естествени и здравословни плодове и зеленчуци,които естествено,не...беля.Всичко което е на пазара и по щандовете на веригите магазини е стимулирано и с химикали,по време на растежа.По-миналата година в национален мащаб добива на грозде бе нисък,поради мани от повсеместните валежи.Някои отгледаха плод,но с цената на 10 до 15 пъти третиране с хербициди.Еее,от такова грозде никога няма да правя вино.
5
0
 
6
 
! Отговори
do Men преди 8 години
Това мазното си го пуска самата ябълка,ако е хубава и натурална.Служи и за по дълго запазване.Дядо ми едно време есента ги слагаше в папрат на двора и ядяхме ябълки от там до пролетта.Отиваш на двора,разриваш снега от папрата, бъркаш вътре и си вадиш ябълка.
4
0
 
4
 
! Отговори
info. преди 8 години
Тези които не са внос от турция.
3
2
 
9
 
! Отговори
Men преди 8 години
Мдааа яжте ябълките с обелките - купете си ябълки и забелечете, че са МАЗНИ не знам с какво ги обработват, но аз това няма да го ям.
2
0
 
17
 
! Отговори
касандра преди 8 години
Яжте дините с корите, така ще ви излезе по евтино.
1
1
 
17
 
! Отговори
агроном преди 8 години
Ето тази смешна статия може да се напише само от човек, който не е на ясно колко пъти и с какво се пръскат плодовете и зеленчуците.Яжте си обелки, после се чудете защо има толкова болни от рак и други "нови" болести.

Спонсорирани публикации