"Без будилник": "Страх лозе пази" и в планината, но знаем ли как?

Адекватна първа помощ на излет може да спаси живот
Обновена: 12 май 2016 17:41 | 12 май 2016 17:15, Веселина Йорданова
1
"Без будилник": "Страх лозе пази" и в планината, но знаем ли как?
Снимка: Личен архив

Летният сезон е за почивка и отдих, и много хора избират планината за това. Освен че ни зарежда с положителни емоции, тя може да ни постави в трудни ситуации, в които да е необходима първа помощ. Как да ги избегнем и ако все пак се случат, можем ли да реагираме адекватно? Отново е време за нашия практичен пътеводител за свободното време "Без будилник".

"В планината през лятото инцидентите са свързани със загубвания, изкълчвания, навяхвания, топлинен удар, слънчев удар и други. Все повече хора се включват в курсове за долекарска помощ, които са полезни в такива случаи", разказва Александър Серафимов, планински водач и съосновател на Клуб на пътешественика, който е организатор на такъв курс - "Първа помощ в планината и по време на пътуване".

По думите му само през изтеклия зимен сезон са били организирани пет такива курса.

"Интересът е доста голям, тъй като дейностите на открито в планината се радват на все по-голяма популярност и хората усещат нуждата да имат санитарния минимум от познания, за да реагират в по-екстремна ситуация“, казва Александър. Максимумът курсисти в група е до 15 души, за да се работи с всеки.

Какво научават участниците в такъв курс? Придобиват основни познания по анатомия и физиология, как да обработват рани, да оказват помощ при лавинни инциденти, при различни травми, каква е последователността на изследване на пострадал, как да го транспортират и още много, много полезни неща.

Все пак най-доброто нещо е превенцията – да не се налага да използваме тези знания и умения.

"Ние ги придобиваме на принципа "Страх лозе пази", но е най-добре да не влизаме в такива ситуации. Има няколко елементарни стъпки да постигнем това - да знаем много добре къде отиваме, с кого отиваме, защото има хора, които гледат на планината като на някаква арена за изява и често това може да бъде причина да попаднем в неприятна ситуация. В интернет е налична доста информация за минималния набор от екипировка, с който трябва да ходим в планината – зимна или лятна“, съветва Александър.

Важно е и да се запознаем с конкретните метеорологични условия, които ни очакват в дните, когато ще бъдем в планината и съвсем не е за пренебрегване поведението ни на място.

"Ако времето е хубаво – всичко е чудесно, но ако има мъгла, дъжд, да се движим в група, а ходенето на зимна планина е още по-голяма тема“, допълва той.

Хубаво е, че все повече хора искат да усвоят умения в оказването на първа помощ, защото знанията могат да ни потрябват на много места, не само в планината. "Случи ми се преди месец в ресторант да припадне човек", дава пример Александър.

Той е категоричен, че ако сме били на такива курсове, внимавали сме и след това полагаме усилия да опресняваме знанията си, ще реагираме адекватно.

За първа помощ в планината е добре да носим аптечка. Идеалният вариант е всеки да има лична с минимум от неща – превързочни материали, медикаменти, с които се третират локални болки, алергични реакции, отравяне и др.

"Тя е малко по-голяма от едно дамско портмоне. Ако имаме знания без тези неща, всичко става много трудно. Не трябва да пренебрегваме и подръчните средства – клони, щеки и други, които могат да влязат в употреба при инцидент", обяснява той.

В курса за първа помощ са предвидени и практически занятия навън, в които се отработват реални ситуации. В тях курсистите трябва да решат например как да третират симптомите, които виждат и как с подръчни средства да изработят носилка. Работата сред природата, разбира се, е бонус, но съвсем не е задължителна да се научите да се справяте адекватно, ако имате желание.

Защото най-важно е да се върнем живи и здрави у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
bebok преди 7 години
в планина не одя,тежко е а и опасно, в пъти повече емоции имам си в интернет,май само дядовци и баби вече ходят на Витоша

Спонсорирани публикации