"Без будилник": На море без бетон и мръсотия

За ранните морски приключения в Гърция и нощувките под звездите
2 юни 2016 17:22,
18

Снимка: Адриана Стателова

Синьо-зелена вода, топлината на пясъка, тишина и спокойствие... Мислите за плажове и почивка започват да се въртят в главите на всички в града още в първите дни на лятото. Затова и днес в "Без будилник" ще ви предложим вариант за ранна и изгодна почивка в съседна Гърция още през май и началото на юни.

Халкидики е традиционно запазена територия за българските туристи. Днес отскачаме до средния ръкав на полуострова - Ситония и до една от неговите най-южни точки - село Каламици. Там са свикнали да посрещат нашенци и дори менютата в таверните са написани и на български език. В близост има и няколко къмпинга, които всяка година приютяват българи, търсещи спокойствие и тишина.

И докато в България депутатите умуват върху това какво е "къмпинг", "къмпингуване" и "нощуване на плажа", гърците знаят как да осигурят нощувката под звездите в нормални условия. Поне за едно нещо със сигурност може да вземем пример от тях - как се прави къмпинг и как се поддържа той. Много българи избират именно този тип почивка в съседната държава - да отидат на палатка, каравана, бунгало или къщичка и да прекарат ваканцията си сред природата.

Въпреки че това първоначално навява мисли за спартанско настаняване, в един къмпинг близо до Каламици условията са повече от добри - има бани и тоалетни на всеки ъгъл с топла течаща вода, оборудвани кухни, както и магазин. Има възможност и за наемане на къщички с всичко необходимо. Липсва само шумът, бетонът и мръсотията. А плажът... е, той наистина този път е на 50 м. А за тези, които са наели каравани на плажа, и това препятствие не съществува.

Заливът е собствен, само за къмпингуващите, с невероятна гледка в далечината към връх Атон на третия ръкав на Халкидики. Пясъкът е златист, макар и малко едър, а водата - тюркоазена. Плувците любители могат да прекарат часове във водата в преследване на малки и по-големи риби.

Но най-различното е спокойствието и тишината, които съпътстват почивката сред природата. Плажът е достатъчно голям, за да не си пречат плажуващите и човек да се радва на относително уединение. Никой не ти предлага кукуруз, не бучи непрестанно силна музика, спасители не свиркат до припадък...

"Без будилник": На море без бетон и мръсотия

Такива подобни усамотени плажове има по целия ръкав Ситония. Пясъкът изглежда нереално бял, а водата - синьо-зелена. Погледнати отдалеч плажовете дори изглеждат безлюдни. Един от тях е "Портокали бийч" - плаж, който човек спокойно може да каже, че е като от картичка.

Той е съвсем малък, няма нищо общо с родното Черноморие, където плажните ивици са широки и дълги километри. Сгушен между скалите, плажът Портокали е истинско райско кътче. Пясъкът е ситен, нежен и светъл, което прави водата да изглежда прозрачна. Във водата има красиви скали, които приличат на същински подводен град и вероятно той е именно такъв за морските обитатели.

И ако вече не издържате в града и жадувате за море, избягайте на почивка сред природата. Там, където няма бетон и мръсотия, а само слънце, пясък и вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
тоя пъ преди 7 години
Точно портокали бич прилича на натъпкан БГ плаж през лятото. няма къде къпа да хварлиш и точно на плажа има две будки за храна и напитки...иначе на ситония има плажове, но портокали вече не е от тях. Даже има оферти за транспорт с корабче до портокали с/у 10 евра в двете посоки от разните му селца наоколо
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е хората са с традиции и знаят какво да предложат,а ние сме с амбиции но само бетони,къщи и легла предлагаме,ако можем и водата ще застроим,бройка чужденец да уловим,а че си отиде красотата на парвенютата им е през търкалата,но ще бъдем първи в грозотата
7
8
 
9
 
! Отговори
Изненада! преди 7 години
И от водата изкача лодка с араб.
6
2
 
13
 
! Отговори
БГ НАТО преди 7 години
Българските Почивки са същите като в Албания .Всичко около морето е частно , дори и пътя с винетка .Мафия .
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа ,а тук у нас гласят и почасова сянка ,после ще почнат да таксуват и влизани в морето,и такса слънце ...и накрая ще си останат с таксовите апарати да си ги чукат у главата или ако искат в главата на министърката на туризма.
4
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уффф,лоши сте ! Тази година мислехме на Бг море на юг -носталгия по детството , Ама вие с тази статия и онея с чадърите на час по 8лв ме разколебахте - пак ще отидем в Гърция !
3
10
 
7
 
! Отговори
спасител преди 7 години
отивайте,ако ще и на луната...
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А не аз искам разстройство и мутри да се ширят. Отивам на нащо и нищо не може да ме спре!
1
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ходя на халкидики само че на първият ръкав. Там ако видите каква красота е ще ви падне шапката. Девствени плажове пясък като брашно и море което е бистро като сълза. От 10 години ходя там и за никое друго море няма да го сменя. Паркираш си колата опъваш си палатката ако имате кемпер може да си го паркирате необезпокоявани от мутри. Има много заведения за бързо хранене в които има от пиле мляко. По 10 дни си изкарвам със семейството като в рая. А по тарикатите да ходят на мутроморието!

Спонсорирани публикации