ЕС с опряно в челото дуло и трябва да изживее... перестройката

Ако не го пожелае, може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания
24 юни 2016 18:30,
89
ЕС с опряно в челото дуло и трябва да изживее... перестройката
Снимка: Reuters

Вотът е красноречив – гласоподавателите в Обединеното кралство гласуваха в полза на излизането от Европейския съюз (ЕС). Въпреки че референдумът трябва да бъде одобрен от народните представители в Лондон, това най-вероятно означава, че през следващите месеци британските и европейските лидери ще започнат преговори за условията на напускане на Великобритания.

Очаквано политическите сътресения вече са факт, най-вече със заявката на Дейвид Камерън да напусне премиерския пост през октомври. Освен тях обаче, ако разгледаме ЕС и Великобритания като отделни икономически субекти, на първо време Brexit ще се отрази много повече на британската политика и икономика. Отделянето ще отнеме години, като всички последствия е трудно да бъдат предвидени към настоящия момент. Въпреки всичко можем със сигурност да очакваме няколко промени през следващите месеци.

Процесът по напускане на ЕС ще отнеме години

Референдумът не задължава правно Лондон, като има и няколко начина, чрез които теоретично Brexit би могъл да бъде блокиран или дори избегнат. Въпреки това точно на Острова надали имат политически лидер, които би предприел такова политическо "самоубийство" и би бил против волята на народа си.

Да погледнем към европейските разпоредби. Член 50 от Договора за Европейския съюз обуславя процедурите, които трябва да премине дадена държава членка, за да се оттегли от Съюза. Те изискват съответната страна да уведоми ЕС за нейното желание за преустановяване на членството и задължават след това ЕС пробва да предоговори условията и да се опита да запази състава на блока. С други думи, има да се извърви дълъг път, краят на който не изглежда толкова предизвестен, колкото сега след първоначалния шок.

Brexit ще доведе до проблеми за икономиката на Великобритания

В краткосрочен план несигурността за бъдещето на отношенията на Великобритания с ЕС - най-големият ѝ търговски партньор, може да тласне Лондон в рецесия. Първата "експлозия" стана факт в петък сутрин със сривовете на международните пазари които в крайна сметка доведоха до най-лошия ден за финансовия сектор в Европа от 2008 г. насам. Британският министър на финансите Джордж Озбърн дори предварително намекна, че се обмисля спиране на търговията на фондовия пазар, ако сънародниците му гласуват за излизане от ЕС.

В дългосрочен план ситуацията може да стане дори по-лоша. Ако правителството на Камерън в действителност падне, перспективите за договаряне на благоприятна за Великобритания сделка с ЕС може да бъдат отслабени. Това предвещава и още един риск – други държави може да бъдат окуражени и също да пожелаят да поемат по собствен път извън състава на Съюза.

Всичко това може да създаде сериозни проблеми за бизнеса в Обединеното кралство. Според изчисления на правителството на Великобритания излизането от ЕС може да свие британската икономика с между 3,8 и 7,5% до 2030 г. - в зависимост от това как протекат преговорите за достъп до единния европейски пазар. Други изследвания отчитат по-малък, но въпреки това със сигурност значим ефект.

Едно от най-важните постижения на ЕС е принципът за свободно движение на стоки, капитали и хора между 28-те страни. Всеки гражданин на страна от Съюза има неограничено право да живее и работи практически навсякъде. Поданиците на Кралицата също се възползват от тази възможност. В момента има около 1,2 млн. британци, живеещи в други страни от ЕС, а около 3 млн. небритански граждани на ЕС живеят във Великобритания. Благодарение на правилата на ЕС, те са в състояние да се движат през Ламанша с минимум документи. Brexit предвещава да промени значително това правило.

Възможно е, разбира се, Великобритания да постигне споразумение за нов договор с ЕС, който да позволи свободно движение между Острова и Европа. Но негодуванието спрямо имигрантите - особено от по-бедните страни, като България и Румъния, е ключова движеща сила в подкрепа за Brexit. Така че британското правителство ще бъде под огромен натиск да се откаже от текущия режим.

Brexit може да доведе до разпадане на Великобритания

Излизане от ЕС може да промени цялостния облик на Острова. В момента Обединеното кралство се състои от четири страни - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. При отделяне от Европа обаче то може да и не остане обединено за дълго.

Анкети показват, че Шотландия като цяло подкрепя пребиваването си в ЕС. Въпреки че решиха да останат в състава на Великобритания на референдума за независимост през 2014 г., те виждат Кралството като част от ЕС. При Brexit ръководната роля ще се измести изцяло от Брюксел в Лондон, което може да накара гордите шотландци да поемат по друг път.

Сходни коментари се чуват вече и от двете Ирландии – Северна Ирландия и Ейре. Политически движения в двете страни вече призоваха за обединение и запазване на европейския "статут".

Какво следва за Европа при Brexit

Никой не може да каже с точност. Все пак съществуват два базисни сценария – оптимистичен и реалистичен.

Оптимистичният е европейските лидери да възприемат решението на Великобритания да се отдели като звучен шамар, който да ги провокира да направят така дискутираните от години структурни и икономически реформи. Бюрократщината – една от причините във Великобритания от години да има дебат дали членството в ЕС е изгодно, може да бъде оставена на заден план и да отстъпи пред един наистина свободен пазар, общи ценности и воля за развитие на всички региони на континента. В този смисъл Brexit може да се окаже дори спасителният пояс за Европа.

Реалистичният вариант за жалост не е толкова перспективен за никого. Политически конфронтации, още по-голяма икономическа стагнация, все по-малко правомощия за отделните правителства и засилване на централната власт в Брюксел. Историята, дори и близката, познава много примери как завършват подобни политически формирования.

ЕС с опряно в челото дуло и трябва да изживее своята перестройка. Ако не го пожелае наистина, някой ден всички може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Иван до № 80 преди 7 години
Спокойно - кораба на ЕС потъва, всеки да се спасява както може.
51
4
 
1
 
! Отговори
Спокойно бе преди 7 години
Путин отново загуби - за да се случи отделяне от ЕС, след референдума трябва да се гласува в правителството и после в Парламента на Великобритания. Там обаче са За оставане в ЕС. А и никой не иска Шотландия и Сев. Ирландия да се отделят, както се очаква след напускане на ЕС.Спете спокойно, сега ЕС само ще се мобилизира и сплоти.А Путин отново загуби.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit е края на слабия ЕС.... и начало на силния...този, с който и САЩ и Русия ще трябва да се съобразяват занапред.чрез най хитрия политически ход от десетилетия Европа успя да се освободи от *** на САЩ , които я държаха в зависимост. театъра режисиран от Меркел и изпълнен от Фарадж се получи...повече "вечните против" няма да имат глас
49
2
 
7
 
! Отговори
ррр преди 7 години
Англичаните са си много добре и ще продължат да са , замислете се за България ;) ..и никак не са глупави..ще си договорят изгодни условия за предвижване на хора и стоки, нито ще останат без работна ръка която да им върши черната работа имат достатъчно легални имигранти които ще продължат да работят там , а ако имат нужда имат достатъчно бивши колонии извън ЕС откъдето да пристигнат нови..ТЕ ЩЕ СИ БЪДАТ ДОБРЕ-МАЙНАТА ИМ АМИ НИЕ ?
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излишно тромава, бюрократична и все по-фашизираща се организация във време на ново възраждане на националните държави и разочарование от процесите, свързани с новото велико преселение на народите. Най-обидни са обаче двойните стандарти, които ЕС поддържа - хем плещи за свободна търговия, хем политически и по чуждо внушение налага санкции. Хем обича хомосексуалисти и третополови, хем мрази Русия и руснаците. Никога не съм вярвал в ЕС - неоколониализмът с нищо не отменя колониализма.
47
5
 
5
 
! Отговори
МАЙ НЕ РАЗБИРАТЕ... преди 7 години
АНГЛИЯ ИСКАШЕ ПРИВИЛЕГИИ И РЪКОВОДНА РОЛЯ В ЕС -----НО, НЕ ГИ ПОЛУЧИ !.НОРМАЛНО Е ДА НАПУСНЕ !ПРОЛЕМИТЕ ОБАЧЕ , СА СИ ЗА НЕЯ.... И ТЕ НЯМА ДА ЗАКЪСНЕЯТ, ЗАЩОТО ПАЗАРА В ЕС ...ЩЕ Е ПРОБЛЕМЕН ВЕЧЕ , ЗА ТЯХ!
46
3
 
12
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 7 години
ЕС с опряно в челото дуло и трябва да изживее своята перестройка. Ако не го пожелае наистина, някой ден всички може да съжаляваме, че не сме изпреварили Великобритания
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прекалената толерантност към мигранти от исляма и угодническото поведение към щатите и техните корпорации възроди национализма във всичките страни на европа и ако всичко това не престане, британия ,няма да е единствената страна поела по собствен път.Чиновниците са на път да разрушат единството със своята откъснатост от нормалното общество и лакомия за пари под масата
44
2
 
14
 
! Отговори
край преди 7 години
Англичаните не искат да ги управлява Кристалина Георгиева - не може да бъде. Та тя е такъв гении на мисълта и делото.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 54"Ще режат евросубсидиите. България която симулира икономика"Доста правилно си го написал, без дори да искаш:Европарите сИмулират икономика....А трябва да сТимулират, братчед :))))
42
3
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"перспективите за договаряне на благоприятна за Великобритания сделка с ЕС може да бъдат отслабени." -- какви перспективи, бе, на *** им беше казано еднозначно че повече "сделки" с тях няма: или вътре, или вън! Опитаха се да изнудват, а сега ще си духат..
41
1
 
7
 
! Отговори
ДО 64 преди 7 години
Извинявам се за намесата , рядко ме ядосва някой . Но ти си прекрачил границата .От *кол и въже * , та това са Живи Хора които ходят по Земята ДНЕС .Когато Умреш можеш да обиждаш живите .
40
0
 
14
 
! Отговори
българина преди 7 години
Всяко нещо доведени до крайност води до неговата противоположност! Престрелката не се състоя, защо си мислят германските нацисти в лицето на меркел юнкер шойбле щайнмаер и други че ес подлежи на реформи! Не не подлежи. Правилния формат е бенелюкс, евразийски съюз, чисто и просто икономически съюзи. Тогава като не ти харесва сменяш споразумението. А ес е политически съюз,тоталка отвсякъде. Някой *** ще ме кара да интегрирам не хора?
39
11
 
5
 
! Отговори
64 преди 7 години
Тук са се изказали всякакви "От кол и въже".Моля ПРЕСТАНЕТЕ!!!Такива *** като вас надробиха кашата в UK.
38
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма проблем.Проблем имат тъпите англичани.Сега шотландия нищо не може да я спре и ще се ОТЦЕПИ.ирландиите ще се обединят и ще напуснат Короната.И накрая Англия ще остане "една шепа хора".Да им е "честит" Brexit-a!Но когато дадеш право на плебса да определя дневният ред ще си сърбаш попарата.
37
2
 
21
 
! Отговори
ISTORIQ преди 7 години
ЕС трябва да се реформира или да умре*.В днешния си вид ЕС копира Царска Русия с Крепостничеството .Днес всики сме Крепостни Селяни на Б.А.Н.К.И.Т.Е .Дали за заеми , дали с Такси .
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61ФРАНЦИЯ :(
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя ли щее втората държава напуснала ес
34
2
 
11
 
! Отговори
КРАЛСТВО БРИТАНИЯ преди 7 години
АНГЛИЧАНИТЕ, ФРАНЦУЗИТЕ, ТУРЦИТЕ,ИСПАНЦИТЕ,ИТАЛИАНЦИТЕ,СА ИМПЕРИАЛИСТИ :)КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА,НЯМА ДА СЛУШАТ БАБА МЕРКЕЛ,ГЕРМАНИЯ ПРОДЪЛЖАВА С АМБИЦИИТЕ СИ ОТ 1-ВА 2-РА СВЕТОВНА ВОЙНА,ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА ЕС :)))))ОТ ИМПЕРИАЛИСТА РОБ НЕ СТАВА :)))))))НАКРАЯ И ДО БОЙ ЩЕ СЕ СТИГНЕ :))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААА
33
2
 
11
 
! Отговори
tim преди 7 години
най големия проблем на европа сега е че ще загуби близо 19 милярда вноска от великобротания защо никой не говори как ще се покрие от 27 те тази разлика и нали никой не си мисли че няма да има увеличение на вноските и намление на фондовете германия няма да бъде съгласна да поеме сам разликата

Спонсорирани публикации