Мъжете в Холандия и жените в Латвия – най-високите в света

Изследователи анализирали едновековни данни от 200 страни
26 юли 2016 15:57, Елка Василева
1
Мъжете в Холандия и жените в Латвия – най-високите в света
Снимка: архив, Reuters

Ако искате да видите високи мъже, посетете Холандия. Високи жени? Идете в Латвия, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от най-мащабното по рода си проучване, посветено на ръста.

В САЩ, които изостават по този показател, средната височина за възрастен индивид е спряла да се увеличава преди около 20 години.

Това са установили изследователи, които са анализирали едновековни данни от 200 страни за ръста на обитателите им. Резултатите от проучването са публикувани в сп. ИЛайф.

Средните стойности за ръста са показател за изхранването, здравеопазването, заобикалящата среда и общото здраве на населението от вътреутробното развитие до юношеството, отбелязва Маджид Езати, ръководител на изследването от лондонския Импириъл колидж. Децата и тийнейджърите например, които са по-добре изхранени и живеят в по-добра среда, са по-високи. Гените също оказват влияние върху човешкия ръст, обяснява експертът.

Изследователите са изчислили средната височина за индивиди на 18 години - приблизителната възраст, на която човек спира да расте. Анализът им е базиран върху над 1400 проучвания, обхванали над 18,6 милиона души, достигнали въпросната възраст в периода между 1914 и 2014 г.

Експертите отчитат, че резултатите от настоящия анализ като цяло потвърждават данните от предишни изследвания.

Според новия анализ най-високите мъже на планетата са холандците със среден ръст 182,5 сантиметра. Следват ги представителите на силния пол в Белгия, Естония, Латвия, Дания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Сърбия, Исландия и Чехия.

Най-високите жени на планетата са латвийките със среден ръст 170 сантиметра. В Топ 10 на страните според ръста на обитателките им намират място още Холандия, Естония, Чехия, Сърбия, Словакия, Дания, Литва, Беларус и Украйна.

За сравнение - преди сто години мъжете в Холандия са били на 12-о място по ръст, а жените в Латвия - на 28-о.

За периода от 100 години, който анализът покрива, най-голямо увеличение на ръста е отчетено за жените от Южна Корея и мъжете от Иран - съответно с 20,2 сантиметра и 16,5 сантиметра.

В САЩ за посочения период мъжете са прибавили към ръста си 6 сантиметра, а жените - 5 сантиметра. Американците и американките понастоящем заемат съответно 37-о и 42-о място по височина. Анализът показва, че средният ръст за 18-годишните жители на САЩ е достигнал максимума от 177,5 сантиметра за мъжете през 1996 г. и от 164 сантиметра за жените през 1988 г. От тогава растежът на американците е спрял, но не е отчетено съществено понижение. След САЩ повечето западни страни, в това число и Холандия, също са достигнали пика по отношение на ръста.

Ръстът оказва влияние върху живота и здравето на хората, напомнят специалистите. Предишни проучвания са показали, че по-високите индивиди живеят по-дълго. Според други изследвания хората с по-висок ръст са по-застрашени от рак на простатата или яйчниците.

Анализът показва също, че най-ниски са мъжете в Източен Тимор със среден ръст 160 сантиметра. Следват ги обитателите на Йемен, Лаос, Мадагаскар, Малави, Непал, Руанда, Маршаловите острови, Филипините и Мавритания.

Най-ниските жени на планетата са жителките на Гватемала със среден ръст 149,4 сантиметра. След тях се нареждат обитателките на Филипините, Бангладеш, Непал, Източен Тимор, Мадагаскар, Лаос, Маршаловите острови, Индия и Индонезия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
3
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 7 години
Къде са най-дашните ,това ми кажете аз и високи и ниски ги минавам под прангаля

Спонсорирани публикации