У-лицата: Абракадабра сим салабим...

Магията – на една ръка разстояние, разкрива Мистър Джим
Обновена: 1 авг 2016 14:43 | 1 авг 2016 14:07, Петя Славова
0
У-лицата: Абракадабра сим салабим...
Снимка: Facebook

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Росен Димитров/ Мистър Джим

С риск да ни отмъкне диктофона се срещаме с Мистър Джим, подвизаващ се и като Росен Димитров във времето, когато не е маг. А с фокуси започва да се занимава преди около 15 години. "Не ми е било мечта или цел, "случайно" стана", разказва той и допълва, че това изкуство се превръща в негова съдба.

Всичко започва след като се среща с магьосник, който вижда потенциала му и му помага да го развие. Така и той тръгва по този път – циркове, кораби - чужбина – различните форми, в които може да се представи това изкуство.

Подобна е съдбата и на неговия колега Дани Белев от Габрово. До момента, в който двамата не решават да си седнат на седалищата и да допринесат за развитието на това изкуство в България.

"Преди отивахме, изкарвахме пари зад граница и се връщахме да ги харчим тук и после пак така", обяснява Мистър Джим. Времената се променят, или поне техният дух за приключение, който е готов да рискува и да покаже, че любимото им изкуство има фенове и бъдеще тук. Така решават да останат. До момента, в който не стигнат съвсем дъното, до фалита. "Ще седим тук и ще се мъчим", шегува се Росен и успокоява, че всъщност нещата съвсем не изглеждат толкова тъмни и мрачни.

Двамата вече организират пето издание на фестивала за магия "Златна котка". И въпреки че той се случва в Габрово, се е превърнал в значимо събитие в техните среди. Идват важни хора отвъд Океана, звезди, които разкриват своите тайни пред определен кръг от хора, занимаващи се с този занаят.

Quick hands Project

Освен фестивал, с Дани са направили организация – Quick hands Project ( проектът "Бързи ръце"), в който членуват 15 души, проверени и поверени във ВИП магичното общество. Целта му е да повдигне нивото на магията у нас, да промени отношението у хората и те да видят, че това изкуство не е само за деца.

"Витае едно всеобщо мнение у българския зрител, че фокусничеството е за малките. Свързват го предимно с Астор, но ситуацията е съвсем различна. Все едно да се каже, че музиката е за хлапета, защото има детски песни", разказва ни още Росен.

В световен мащаб това изкуство се развива доста добре. Неслучайно се появяват и толкова много филми за него. Все пак в "Зрителна измама" няма нищо истинско, обяснява той. По думите му продукцията е холивудска измислица, подобно на "Властелинът на пръстените". Магът уточнява, че истински филм за тази професия е малко по-старият "Илюзионистът" с Едуард Нортън.

Магията отблизо

Инак Дани Белев и Мистър Джим обичат да са близо до хората. Така магията им изглежда много по-истинска, внушението – по-силно. Липсва бариерата от сцената, в която фокусникът е с някой голям куфар, сякаш подсказващ, че има нещо скрито за зрителя. Разчита на внушението като скъсява дистанцията. Набляга на хумора, на истинския контакт с човека и го провокира да повярва на това, което вижда.

"Представена по този начин магията е много силна, по-впечатляваща, а по света няма себеуважаващ се бар или заведение, в което да не се натъкнем на поне един магьосник, било той на сцена или close up, именно магията отблизо", обяснява Мистър Джим.

Когато отидеш до човека и накараш да изчезне негов предмет, който е държал допреди минута в ръка – вилица от масата, часовник, портфейл, това го смайва и кара да повярва в чудесата – не сляпо, просто в магията.  Изключителността в професията магът вижда в промяната в човешкото лице, в смайването, когато види нещо невъзможно да се случва.

Мистър Джим е убеден, че и в България собствениците на заведения ще осъзнаят, че не е нужно да имат задължително фолк певачка за да накарат клиентите си да се чувстват удобно. Дори с тяхна помощ ще ги изведат от всекидневните трудности, ще им подобрят настроението.

"Това са моментите, в които пада стреса. Ние объркваме мозъка с игрите на ума. Хората стават свидетели на неща, които не са подчинени на мисленето и логиката, а когато спре ума (подобно на това, което учи йогата), се отваря сърцето", вдъхновяващо говори мистър Джим.

Самият той си пада по точно такъв тип манипулации. Смята, че това е най-сложния жанр в изкуството, защото разширява границите на приетото, допустимото. Тънкостите на неговия занаят се крият в умението да усеща хората, във владеенето да им отвлича вниманието, да ги изманипулира, а самият той да остане незабелязан.

"Тайната на магията се крие в това, че над 70% от нея е психология, защото фокусникът с езика на тялото, с погледа, с думите влияе на психиката. Това прави един трик – магия", разкрива мистър Джим.

Все пак подобна манипулация, не би използвал в идеята да стане политик, например. Разликата с тях вижда в положението, че фокусниците "крадат", но връщат, докато управляващите – не.

Между другото той доста добре може да се превърне и в джебчия. С лекота му се отдава да отмъкне портфейли, пътувайки в градския транспорт, но сърце не му дава да използва способностите си за подобни неща.

За него е важно да отмъкне друго - рутината във всекидневието. Все пак поддържа вярата си във вълшебствата още от дете. Убеден е, че най-голямата магия е живота и я използва всеки ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации