"Без будилник": Да осиновиш... пътека

Не е нужно много, за да опазим природата в Странджа
2
"Без будилник": Да осиновиш... пътека
Снимка: инж. Дико Патронов

Прохладата на планината неудържимо ни привлича през отпускарското лято. Наесен пък килимите от шарени листа, с които е постлана, са истинско бягство от сивотата на ежедневието. Ентусиасти не липсват и за белите преспи през зимата, и когато живителните сили на пролетта отново събуждат природата, обличайки я в свежо зелено... Но това безценно богатство трябва да се пази и ако често пъти човекът е причина то да бъде накърнено, също толкова вярно е, че може да допринесе да бъде защитено. Днес в "Без будилник" ще ви отведем в природен парк "Странджа". Вижте защо!

Паркът навърши 21 години, същата е възрастта и на най-старите му пътеки. Капризите на времето и човешките стъпки са оставили своите следи – счупени и ръждясали табели, паднали клони, замърсяване. А средствата за поддръжка обичайно не стигат.

Затова ръководителите на защитената зона се обръщат към всички, които обичат природата и искат да помогнат тя да продължи да ни радва, като предлагат за "осиновяване" пътеки, заслони, чешми, вековни дървета, параклиси. Това е практика в много страни и от парка се надяват, че ще намерят подкрепа в туристическите среди и обичащите природата предприемачи.

"Не ни стигат средствата за поддържане на тези хубави места. Разходите не са големи, до 500 лв. годишно за пътека за почистване на паднали дървета, клони, замърсяване, да пребоядисаме и възстановим табели", обяснява директорът инж. Димо Димов.

Първоначално дирекцията на парка иска да възстанови пътеките, които имат най-голяма нужда от това. Въпреки че инициативата е само от няколко дни, вече има потенциални кандидат-осиновители и една от най-атрактивните пътеки на Младежко май е намерила стопаните си. В замяна на жеста си фирмите-осиновители ще могат да рекламират дейността си в парка.

Идеята на ръководството му е най-посещаваните места да са и по-приветливи.

Атрактивен туристически маршрут за мнозина са пещерите и изворите на река Младежка. Много популярен е и Докузак - най-големият и водоносен водопад в природния парк. По поречието на едноименната река има прекрасни места за отдих и риболов.

Чрез интерпретативния мрашрут "Хищници" край село Заберново посетителите се запознават с над 20 вида животни в горите на защитена местност "Парория".

По маршрута "В царството на зелениката", който тръгва от село Кондолово, се срещат типичните за района лавровишня, подезичест залист, колхидски джел. Шест от над 20-те видове растения и животни по него се срещат единствено в Странджа.

Основните маршрути в парка са около 20 и в момента се анализира точно какво е необходимо да се прави и къде.

"Ние искаме да отворим Странджа за туристи от цялата страна, защото тя е мека планина, по всяко време на годината може да се стига до нея. Има и редица обредни места, на които, като се качиш, забравяш да слезеш от красота – в района на Петрова нива, Градището", допълва инж. Димов.

Сега през лятото на Младежко слизат около 300 души организирани туристи от морските ни курорти.

Привлича ги основно това, че Странджа е уникален район, убеден е горският инспектор инж. Дико Патронов. По думите му единствено в нея се срещат растения, които не може да се видят другаде в Европа.

Това са останките от древната европейска растителност преди заледяването и поради тази причина – че тук не е имало заледяване, в Странджанския район са останали тези видове, които са се срещали тогава в Европа. Има две големи такива местообитания – на източния бук и на източния горун, разказва той.

Източният бук с неговата вечнозелена подлесна растителност има действително уникално и рядко срещано местообитание, където негов "спътник" е странджанска боровинка.

Това е вид, който е останал върху площ от 250-300 хектара и се смята, че в следващите десетилетия ще изчезне, главно заради действията на човека и сечта на горите.

Но биоразнообразието в природния парк не е представено само от растителност, а и от много животински видове.

"Всички прилепи са представени в странджанските пещери, в старите ни гори. Обърнали сме особено внимание на опазване на старите гори в Странджа и докато в останалата част от страната те са около 9% от горите, в територията на природния парк дърветата над 100-годишна възраст заемат 27%. Можем да кажем, че Странджа е със запазени стари гори, които са трайно съхранени както в резерватите, така и в защитени местности, големи по 1000-2000 хектара, каквито са Парория, Велека и устието й", обяснява инж. Патронов.

По думите му всеки, който желае да се срещне с тази уникална растителност, е добре дошъл в Странджа – да се разходи по маршрутите, направени специално за запознаване с биоразнообразието й.

Според него в последните години има положително отношение и развитие в опазването на природата и на чистотата на планината по маршрутите. Въпреки че за съжаление не са пресекли желанията за събиране главно на папратовидни за продажба по пазарите в Бургас например.

"Пътеките са чисти, опазването на растителността е на ниво, защото няма някакви особени набези върху тях, но, разбира се, това се дължи и на отношението на стопаните", допълва той.

И смело можем да кажем – запазването на уникалната природа на Странджа ще се дължи и на бъдещите осиновители...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
gk преди 7 години
Като оня де викал тои в системата тои крив пък оня и не знаел и продължава да си вярва след 10 бира верваи един ден ще се чуе кои коие а на пиянките здраве ви

Спонсорирани публикации