"Безбог" – филм за обикновения човек и оцеляването му

Лентата спечели "Златен леопард" на фестивала в Локарно
25 авг 2016 11:00, Анисия Иванова
5
"Безбог" – филм за обикновения човек и оцеляването му
Снимка: Bulgaria On Air

Пълнометражният дебютен филм на Ралица Петрова "Безбог" спечели награда "Златен леопард" на престижния филмов фестивал в Локарно и два приза от кинофестивала в Сараево. Филмът е игрален, името е същото като на пиринския върх, но историята е различна.

"Планинар човек съм и по време на писането на сценария качих Безбог за пореден път. Отекна ми, че предисторията и мита, който е свързан с върха, някак си отразява същите емоции и същата тема", сподели в предаването "България сутрин" Ралица Петрова.

"Става въпрос за една медицинска сестра в един малък провинциален град, която обгрижва възрастни хора с деменция, а в същото време търгува с личните им карти, като ги продава на черния пазар за най-различни измами", обясни сюжета. "Тя е един обикновен човек, който за да оцелее е принудена по някакъв начин да живее чрез криминални действия", допълни Петрова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Главната роля в лентата се изпълнява от Ирена Иванова, спечелила наградата за най-добра женска роля в Сараево.

"Кастингът за главна роля беше много дълъг и с Ирена се видяхме почти на финала на този процес на търсене. Работя предимно с непрофесионални актьори и беше важно да намеря човек, който има въображение и е преживял подобни емоции, да познава героя отвътре", разказа Ралица Петрова.

Тя сподели, че сценарият е писан изцяло във Враца, въпреки че е живяла в Лондон три години. Зародишът на самата идея е била около октомври 2012 година. Мести се в България през 2013 година, във Враца, където изцяло е написан сценарият.

"Безбог" е копродукция между България, Дания и Франция. "Филмът не е лесен, говори за сериозни неща", твърди Петрова. Тя казва, че Франция е била първоначално като партньор чрез TorinoFilmLab.

"Нашите френски копродуценти забелязаха проекта там, пожелаха да се включат. Датските ни копродуценти се включиха на по-късен етап, след като бяха видели заснет и монтиран материал", споделя режисьорката.

"Имам два проекта в развитие. Правя филми, които често са свързани с малкия град, с определена локация и оттам произлизат конкретните персонажи", разкри Ралица Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става дума за крадене, а за това, че патриарсите и матроните на днешния морал са точно тези 80 годишни членове на обществото, а те имат своето много показателно минало.Никое общество няма интерес да се подменя истината.С цялото ми уважение, но консуматорското в сегашното общество е възпитано точно от това поколение.Изобщо не става дума за криминалния сюжет на филма.Проследете родословието на всеки "любим" герой на нашето време и ще видите откъде се е пръкнало то-Бай ***,Андрешко и т.н.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2И за теб могат да намерят аргумент защо да те крадат, особено когато станеш безпомощен
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъвто ще да е човек, това не оправдава криминални деяния. Не всички стават престъпници, дори и да са бедни
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, но повечето възрастни дами са пенсионерки от 55г възраст с осигурени пенсии от работещите днес. Част от тях особено в големия град са бивши "политически началници" и други с не бозобидно минало, рентиерстващи от придобити по партиен начин имоти.Колко добър е старият човек?Сещам се за любим на мой близък старец виц за Смъртта посетила една баба, а бабата казала:Защо ще вземеш мен?Аз съм стара.Виж колко млади хора има наоколо.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изводът какъв е? Че е приемливо да вършиш криминални деяния ако нямаш достатъчно средства?

Спонсорирани публикации