Пътеките на Гелов можеше да са в Търново, но общината не ги харесала

Идеята на художника се родила през 2012 г. и умряла в институциите
Обновена: 22 сеп 2016 11:55 | 22 сеп 2016 11:49,
80
Пътеките на Гелов можеше да са в Търново, но общината не ги харесала
Снимка: Христо Гелов

Първоначалната идея на художника Христо Гелов, била красивите пешеходни пътеки, за които говори цял свят, да красят...Велико Търново.

"Тази идея започна 2012 г., когато се чудех къде да се намеся в градската среда", разказва Гелов пред 24 часа.

"Решихме първата фаза да е пред училищата, за да може децата да свикват за използват пешеходните пътеки", разказва художникът.

Още по темата
Така можеше да изглеждат и пешеходните пътеки във Велико Търново. За жалост обаче общината не одобрява проекта.

"В началото беше добре приета, но след това замря някъде по инстанциите и не можа да се осъществи", разказва художникът.

Роден е във Велико Търново, по образование е стенописец. Вече повече от 20 години живее в Испания.

"Този проект броди из света. Писаха ми от Финландия, от Канада също има интерес", обясни художникът. Веселите пешеходни пътеки не са първата инсталация на българска земя за Христо.

През 2015 година чешмата в Самоков се превърна в Къща на водата с текстилени чучури. Инсталацията предизвика критиките на много самоковци. "Доста хора се оплакваха, че това е подигравка с емблематичен знак. Не е вярно, защото тя се превърна в център на дебат", заявява хидожникът.
Платното на Христо е градската среда, а обществените нагласи негово вдъхновение.
"Другото, което търся, е моите инсталации да бъдат възможно най-евтино, защото няма нужда да се влагат много пари, за да се покаже една идея", смята художникът.

Христо Гелов готви още няколко изненади за жителите на Велико Търново, Пловдив и други градове в България, засега обаче пази творбите си в тайна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Когато става дума за безопасността на пътя, трябва първо да се гледа маркировката да върши работа, а чак после да се направи и красиво, ако може. В случая допълнителните цветове снижават може би наполовина разпознаваемоста на маркировката, в случая - че тя показва пешеходна пътека. При такива цветове, неминуемо ще има блъснати на тази пътека хора, само заради факта, че шофьорите не са разбрали, че това е пешеходна пътека.
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че общината няма да се съгласи - това не отговаря на определението за маркировка на пешеходна пътека. Никой не иска да си сложи главата в торбата, заради някакви уж красиви цапаници.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А помните ли как като деца рисувахме асфалта с тебешир без да се налага да искаме разрешение от общината... още тогава рисувахме пешеходните пътеки и никой не се правеше на голям умник да претендира че нямаме право. И дама рисувахме, и футболни полета и т.н. сега явно сме си оправиши всички сериозни проблеми в държавата, че сме тръгнали да издребняваме с това как да изглежда една пешеходна пътека
26
11
 
7
 
! Отговори
До 30 уж ценителка преди 7 години
Ценете човешкият живота на първо място! Тази цапаница не прилича на пешеходна пътека и е опасна. На красоти и багри в червено искате да се радвате при размазани тела на пътя заради вашите меко казано недомислици.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересен избор е имала общината - дали да спази закона и да има маркировка разбираема от всички или да се опита да наруши закона и да сложи тази непонятна грозотия, за да не ги плюят тазни ценителки. Разбира се ако нарисуват това на пътя, утре всеки шофьор с право ще претендира, че пешеходците не пресичат на пешеходна пътека и блъснатия е пресичал неправилно, както и ще бъде наистина.
24
6
 
7
 
! Отговори
ценителка преди 7 години
До ОбективенГ-н Обективен, не знам кой сте, но си ви представям така - на 98 години, сляп за радостта от цветовете и багрите на живота въобще, но пък запознат с алинеи, закони, графи, параграфи, точки и запетайки... Всеки ТРЯБВА да спазва законите, абсолютно съм убедена, но тук става въпрос за други неща, които Вие очевидно не усещате /не казвам - не разбирате/...
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24Освен самата зебра, пешеходната пътека трябва да е упомената и със пътен знак. Ако има знак, адвокатът няма как да докаже че това не е пътека. Ако няма знак, то и чисто бяла да е, пак може да спори.
22
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шарени пътеки...още една скрита гейска измишльотина платена от сорос...
21
12
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Очевидно е, че пътищата не са място, където всеки може да рисува, каквото си иска. Такава "пешеходна пътека" няма да се разпознава като пешеходна пътека от почти всикчи, които за пръв път минават по пътя, където е изрисувана. Отделно, че според мен е кич и грозна, но всеки си има собствени виждания - някои харесват чалгата, а аз не я харесвам.
20
6
 
15
 
! Отговори
ценителка преди 7 години
Попрочетох коментарите - злоба, завист, жлъч, тъпотия и неграмотност /не във всички, разбира се/. Общо-взето - кой е пък тоя, придобил известност /даже световна/ заради идеята си, ми не е талантлив... ром, кофи боя и др. такива. Срам, хора, срам! Момчето има идеи, творец е, само че чугунените глави в общината действали както си знаят, т. е бездействали, явно и те от завист и мързел! Момчето ще реализира идеите си не в България естествено, а вие ще си седите пред компютъра, позеленели от завист.
19
7
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Четете бе хора! Ето защо не може.Правилник за прилагане на ЗДвПЧл. 62. .(2) Пътната маркировка върху платното за движение има бял, жълт или оранжев цвят, като:...Жълтият цвят е запазен за градския транспорт. Оранжевият е запазен при ремонти и строителство. Бяло и черно е запазено за пътни съоръжения до платното за движение,а бялото е за останалата пътна маркировка. Всички други цветове ще създадат объркване - защо има друг цвят различен от бяло. На някои може да има харесва цапаницата, но
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ВИ ударят детето на такава "разрисувана зебра" и после адвокатът на водача докаже, че това не е пешеходна пътека...!!!Какви пени ще пеете последователи на Пикасо?
17
6
 
5
 
! Отговори
cat преди 7 години
Ама пишете по-неграмотно и от *** братя,ей!!Нестерова ,малко са ти били двойките в училище.Ето, човекът казва, че не трябват много пари за проекти разнообразяващи средата.Тази пътека поне е използваема и не виси от покрива някой чадър,оранжев плат и прочие глупости.Дано някоя умна глава одобри проектите на Гелов!
16
4
 
11
 
! Отговори
додо преди 7 години
докато имаме управници дръвници ще сме все така... иначе от такъв проект щяха да изкрънкат от човека жълти стотинки за рушвет...или 5-6 кофи боя и затова не са се задвижили...
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 17 Ами чети малко. Промяната не е самоволна. Поискал е разрешение но нито са му го дали нито са му отказали. Влязъл е във водовъртежа на бюрокрацията, за това е отишъл някъде където общинарите не ги мързи да гледат
14
4
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
ДО 12Нищо не ти навира Кристо! Последната му творба-"Плаващи кейове" бе посетена от над милион образовани и ценящи красотата хора!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как боя бе? На всяка пешеходна пътека по едно радио и по него да звучи диво румънско манеле. Ето такъв проект за интеграция би одобрила общината. Не става ясно само дали целим малцинствата да се интегрират към нас или ние към тях
12
20
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
В Правилника за движение по пътищата пише как точно трябва да изглеждат пътните знаци и маркировка. Всяка самоволна промяна е не само незаконна, но и много опасна. Извън това, че "пътеките на едикойси" са пълен кич.
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българопитека не разбира от такива работи, да му там Путин , Бойко да си плюе на воля.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Ако питах хората какво искат, щяха да ми кажат "По-бърз кон." " - Хенри Форд. Толкова за народния глас.

Спонсорирани публикации