Пътеките на Гелов можеше да са в Търново, но общината не ги харесала

Идеята на художника се родила през 2012 г. и умряла в институциите
Обновена: 22 сеп 2016 11:55 | 22 сеп 2016 11:49,
80
Пътеките на Гелов можеше да са в Търново, но общината не ги харесала
Снимка: Христо Гелов

Първоначалната идея на художника Христо Гелов, била красивите пешеходни пътеки, за които говори цял свят, да красят...Велико Търново.

"Тази идея започна 2012 г., когато се чудех къде да се намеся в градската среда", разказва Гелов пред 24 часа.

"Решихме първата фаза да е пред училищата, за да може децата да свикват за използват пешеходните пътеки", разказва художникът.

Още по темата
Така можеше да изглеждат и пешеходните пътеки във Велико Търново. За жалост обаче общината не одобрява проекта.

"В началото беше добре приета, но след това замря някъде по инстанциите и не можа да се осъществи", разказва художникът.

Роден е във Велико Търново, по образование е стенописец. Вече повече от 20 години живее в Испания.

"Този проект броди из света. Писаха ми от Финландия, от Канада също има интерес", обясни художникът. Веселите пешеходни пътеки не са първата инсталация на българска земя за Христо.

През 2015 година чешмата в Самоков се превърна в Къща на водата с текстилени чучури. Инсталацията предизвика критиките на много самоковци. "Доста хора се оплакваха, че това е подигравка с емблематичен знак. Не е вярно, защото тя се превърна в център на дебат", заявява хидожникът.
Платното на Христо е градската среда, а обществените нагласи негово вдъхновение.
"Другото, което търся, е моите инсталации да бъдат възможно най-евтино, защото няма нужда да се влагат много пари, за да се покаже една идея", смята художникът.

Христо Гелов готви още няколко изненади за жителите на Велико Търново, Пловдив и други градове в България, засега обаче пази творбите си в тайна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е грозно.
68
0
 
0
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА РАБОТА преди 7 години
Бургаската пътека dnes.bg/stranata/2015/12/14/inovaciia-v-burgas-3d-peshehodna-pyteka.286544
67
0
 
1
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА РАБОТА преди 7 години
По добре и по евтина изглежда от 3D пътеката която направиха в Бургас за 3800лв и се изтри за два месеца и нямаше нищо 3Д в нея, нито се виждаше повече от тая шаренката.
66
0
 
1
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
Торелодонес е селище нс 15 -на км от Мадрид , но се води към столицата. Минах от там.Приятни за окото са тези пътеки, особено пред детската градина и училището. Нищо не е станало,но коментирате и си показвате простотията.Всеки и със спрей може да го направи, а идеята си е готина.
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около училища и детски градини е добра идея. На други места по-скоро не. Може би в близост до паркове и градини. Свежо е, но не е подходящо за навсякъде.
64
7
 
5
 
! Отговори
Ясно е преди 7 години
Ясно е защо в закона няма такава пешеходна пътека - на шофьорите ще им трябва много повече време да осъзнаят, че това може би е пешеходна пътека, ако изобщо успеят фа разберат, че е пешеходна пътека. Това неизбежно ще доведе до блъснати пешеходци. Това ли искат защитниците на тази шарения?
63
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Повече от ясно е, че маркировка, която не е според закона не трябва да се слага. Не виждам какво има да се коментира тук. Общината не може да промени закона и съвсем правилно не му обръща внимание.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кичозно-селска работа. Не знам на жена му "ценителка" какво й харесва.
61
2
 
3
 
! Отговори
До 66 plamen преди 7 години
И защо реши, че в Мадрид има такивак рисунки по пътищата? Хайде не го давай като факт, без никакво доказтелство. Едва ли са го направили, все пак испанците имат глави на раменете.
60
4
 
4
 
! Отговори
Дп 64 полу или пълен преди 7 години
Целта на маркировката не е да привлича вниманието. Вниманието на шофьотите не трябва да се отвлчиа с екзотични рисунки като тази. Целта на маркировките е да даде указания на шофьорите какво да правят, а да се чудят какво ли е скрито зад тази рисунка.
59
3
 
7
 
! Отговори
plamen преди 7 години
До Анонименщом като испанците са ги сложили и то в Мадрид значи стават и са хубави а това че не ги харесвате е плод на изкривеното ти селско разбиране. Забелязват се повече отколкото изтърканите пешеходни пътеки навсякъде в цяла България. Едно време немците като са донесли тоалетна хартия и на дядо ти не му е харесала като я е видял но после е разбрал че върши работа нали така :)
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз не ги харесвам.
57
3
 
15
 
! Отговори
полу-идиот преди 7 години
До всички експерти по пътна маркировка:Целта на маркировката е да привлича вниманието.Затова пешеходната пътека е с токова много "разход на боя" - за да се вижда и от "слепите" водачи.Затова се слагат знаци преди тях и "пешеходни светофари" и "легнали полицаии" и т.н.тТези пешеходни пътеки не може да не ги забележиш. Следователно вършат прекрасна работа.А в допълнение са нещо цветно в черно-белия житейски път.За тези, които не разбират.... тъжно ми и за тях....
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам къде го има това предложение да потъне някъде в администрацията. такива бездействие никъде няма. Ако стане проблем, първата им работа е да не отговарят не тел. на имейли, затварят врати. Това трябва вече да се криминализира.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, да. Те ако го канеха, той отдавна да беше отишъл там, но не е. Толкова ли сте наивни, че приемате всяка негова дума за чиста монета!? После защо сте хвърляли пари през балкона - те затова.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голи приказки. Никъде по света няма така изрисувани пътеки. Тук друго е интересното, пише го в новината "Доста хора се оплакваха, че това е подигравка с емблематичен знак." Сякаш са го писали за подигравката му с пешеходната пътека.
53
5
 
8
 
! Отговори
Ценителка преди 7 години
До До 30 уж ценителкаЗначи в Испания може - то се вижда!!!! В Канада го канят и на други места ПО СВЕТА го канят и му предлагат РАБОТА /да направи такива пешеходни пътеки/, а тука - не може и не става, щяло да има катастрофи... Нашенска работа, това е!
52
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ще има голямо джаста-праста там където позволят Гелев да изрисува асфалта.
51
4
 
3
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Защо пишеш за себе си?! Вярно е, че всеки съди по себе си, но защо ни занимаваш с твоите комплекси.
50
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм срещал подобни рисунки вместо пешеходни пътеки по света, а съм ходил на много места, вкл. и в цитираната от някои Испания. То затова си има стандарт как трябва да изглежда една пешеходна пътека - за да не се чудят шофьорите, вкл. и чужденцките какво ли означава това, което е нарисувал Гелев.

Спонсорирани публикации