С гръм и трясък: Граф Монте Кристо превзема НДК

Героите на Александър Дюма ще оживеят в мюзикъл като холивудски екшън
9 окт 2016 17:48,
0
С гръм и трясък: Граф Монте Кристо превзема НДК

Гръмотевици, светкавици и много кръв ще има на сцената на НДК в мюзикала "Граф Монте Кристо".

След “Варненско лято” и “Сцена на вековете” творбата гостува и в София. На 17 октомври от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата ще оживеят героите на Александър Дюма и един от най-вълнуващите приключенски романи на всички времена.

За първи път в музикално-сценичния живот у нас се реализира световна премиера на композитор със световно признание. Ив Деска е автор на музиката и либретото Той e създал световни хитове през 1970-те години в репертоара на Северин – Пейка, дърво, улица, с голяма награда от Евровизия – 1971 г., Вики Леандрос – След теб, спечелила голямата награда на Евровизия през 1972 г., Мишел Сарду - Болка от Любов, Жак Дютрон - Джентълменът - крадец и др,

Към днешна дата над 60 милиона записи на неговите композиции и продукции са продадени в световен мащаб. Отличаван е с редица престижни награди, включително и от Асоциацията за защита на авторските права (BMI). 

“Мюзикълът “Граф Монте Кристо” се пее на базата на класическата опера, а не на на естрадата. Съществуват различни варианти - ако “Исус Христос суперзвезда” е рокопера, а “Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” клони към жанра на поп музиката, то при “Граф Монте Кристо” оперното звучене е от изключителна важност”, обяснява режисьор-постановчикът Петко Бонев.

В спектакъла ще вземат участие първите сили на Държавна опера Варна, както и гостуващи солисти.

“Постановката е издържана в холивудски стил с много ефекти, особено силни са моментите при отмъщението на Граф Монте Кристо във второто действие. Лее се кръв, има гръмотевици, светкавици, картините шеметно се сменят и въобще цялото пространство е така обживяно, че публиката ще остане без дъх. В продължение на цели два часа тя ще се намира във вихъра на събитията, ще бъде част от случващото се, благодарение на великолепния 3D Mapping на Полина Герасимова. Самият Ив Деска го е мислил като филм, либретото му прилича на сценарий, в който се влиза от кадър в кадър и нашата постановка следва неговото филмово мислене”,  допълва режисьорът.

В зрелищния спектакъл равностойно са представени певческо, танцово изкуство, съчетани със съвременни технологични и сценографски решения на 3 D мапинг. Оживяват замъкът Ив заедно с динамичния увлекателен сюжет на Александър Дюма.

Мюзикълът се изпълнява на английски език със субтитри на български език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации