"Без будилник": Да подчиниш живота си на кауза

Историята на Пламена Тодорова, разказана пред Dnes.bg
Обновена: 13 окт 2016 14:34 | 13 окт 2016 14:30, Анисия Иванова
12
"Без будилник": Да подчиниш живота си на кауза
Пламена Тодорова. Снимка: Личен архив

Тази седмица "Без будилник“ е посветен на новаторите, тези, които са модерни в мисленето си и родолюбци по душа. Ще ви разкажем за Пламена Тодорова, която и в свободното си време работи за каузи. Един от тези млади хора, които са получили образованието си в чужбина, но избрали да се върне в България, за да оставят знанията, уменията, опита си тук. Историята на живота й е разказ за устрема, за доброволчеството в името на промяната - промяна на страната ни, на обществото, на света. Ще ви разкажем и за проекта й Coding Pirates в България, чиято основна цел е да достигне децата.

Но как започва всичко...

Плам, както я наричат приятелите й, е живяла 8 години в чужбина, в 8 различни държави, най-дълго време е била в Дания – 7 години, където завършва магистратура по корпоративни комуникации. Преди това завършва хуманитарна гимназия в Добрич и магистратура по PR във Велико Търново.

"По различни поводи живях и в Братислава, Словакия и в Шри Ланка, където преподавах английски - това беше моя опит да спася света. Реших да използвам лятото между двете години магистратура, за да направя нещо голямо в живота си. Вместо да обикалям с раница Тайланд, какъвто беше първоначалният план, реших, че е по-добре да отида да живея с тези хора в Шри Ланка. 

Да живееш в една чужда култура е много по-различно от това да я гледаш отстрани. Все едно си в цветарник, но има стъкло между тебе и цветята – виждаш ги, но не можеш да ги пипнеш, да усетиш аромата им. Затова реших да вляза на 100 процента и да поема предизвикателството да живея с тези хора, намерих си работа и преподавах английски. Приключенията ме отведоха и в други градове – Барселона, Берлин", разказва Пламена за себе си.

През 2013 г. Плам живее 2 месеца в Португалия с Дей Дос - известен лайф коуч и бивш президент на АИЕСЕК - най-голямата студентска организация в света.

"Живях с Дей Дос в неговата голяма къща на брега на океана. Мисля, че му беше му скучно да е сам и обяви конкурс, а аз бях един от тримата спечелили. При него останах 2 месеца, работихме по проектите му и в свободното си време, той работеше с всеки от нас по отделно. Престоят ми там беше много ценен за мен, защото, както по-късно осъзнах, там учих чрез правене, а не на теория", признава Пламена пред Dnes.bg.

"Събуждах се всяка сутрин и имах гледка към океана, обучение днес – утре, и така животът си течеше. Когато свършиха тези месеци и се прибрах в Дания, осъзнах колко много съм научила. Най-ценният урок, който получих, е, че дори начинът, по който косях ливадата, грижех се за цветята, е същият като този, по който се отнасях към всичко в живота си", обяснява тя.

"Животът на човек е като организъм и той може да се грижи много добре за краката си, но да не обръща внимание на веждите и тогава в този организъм няма баланс. Разбрах, че начинът, по който подрязвах мушкатото в къщата му, е бил много важен за личностното ми развитие", смята Плам.

След завършване на магистратурата си по корпоративни комуникации в Дания, специализира маркетинг и започва да работи, пробва различни неща - работи в голяма фирма, глобална, малка.

"За мен е много важен креативният елемент и възможността да имам голямо въздействие с работата си. Чрез опита си разбрах, че работя най-качествено в малки екипи, затова се ориентирах към предприемачество", обяснява тя.

Миналата година Пламена оставя всичко и заминава за Холандия. Там живее във фондация, която функционира като център за личностно развитие.

"Живях една година там, мислех как да продължа живота си, бях на прага на 30-те години и усещах празнина. Много си харесвам работата с изработване на дигитални и маркетингови стратегии за малки компании и същевременно от 15 години съм и доброволец. Доброволчеството за мен това е кауза – започнах с Младежкия червен кръст, АИЕСЕК, но в НПО-сектора липсва устойчивост – нещата често са стихийни, неорганизирани, хората като че ли не го възприемат много на сериозно", разсъждава младата жена.

И в нея се ражда желанието да слее професионалните си интереси със страстта да работи за каузи и идеи – решава да направи преход към социално предприемачество – да използва бизнеса като средство да решава социални проблеми. "За мен това е абсолютният смисъл в живота", признава Плам.

Следващият въпрос пред нея е "Къде?"

Съвсем логично е да обърне поглед към родината си. Решава, че ако ще вложи някъде енергията си, опита и знанията си, то България е правилното място.

"Страната ни е прекрасна и от нас зависи да я направим още по-хубава", убедена е тя.

В Дания социалната система е много развита, там изключително много подкрепят хората, които тръгват да "потъват” – дали ще са зависимости или проблеми в личния живот. На практика може да отидеш в общината, да ти дадат пари да си платиш наема, да приемат детето ти без пари на детска градина, ако трябва. Там всичко е уредено и бях убедена, че мястото да вкарам енергията си е тук, обяснява Пламена.

Как се ражда идеята за Coding Pirates в България

През юни 2015 открива датската неправителствена организация Coding Pirates. В София чува презентацията на основателя Мартин Екснер и решава, че идеята му е гениална - фондацията използва технологиите като средство да насърчи креативността на децата. Среща се с него и директно го пита дали е мислил за разширяване в чужбина.

"Той беше по датски срамежлив, обещах му да се видим след 6 седмици в Копенхаген. Когато се срещнахме отново, беше мислил и потвърди, че иска да тестват модела и в други държави. Така от февруари месец тази година стартирахме Coding Pirates в България", разказва Плам.

"За мен тази работа е изключително силна кауза, особено за България, където много тормозим децата си с непрекъснати, некачествени реформи в образованието и с родителския ни перфекционизъм. Тези неща ги оцених, когато отидох в Дания и видях един различен начин на функциониране на обществото им. От социална гледна точка разбрах, че в България имаме нужда да сме по-толерантни, да се научим да работим в екип, да се научим да се проваляме, че няма нищо страшно и нищо срамно в това. Мечтая си да видя българските деца по-уверени в себе си, смели в мечтите си и дръзки в преследването им. Затова развивам Coding Pirates в България".

В следващия "Без будилник" ще ви разкажем за реализацията на проекта и как функционира Coding Pirates в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
9
 
! Отговори
Фондация преди 7 години
Ние от Фондация "спаси сандвич" апелираме към госпожата да си вземе отпуск - диета. Ако изкара 1 седмица на диета ще нахраним цяла Африка, а с втората седмица и Индия !!!
10
7
 
9
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 7 години
С няколко думи да преведа статията - крайно некъдърна да си изкарва прехраната сама , отива във Фондации понеже знае езика , и така краде от хората .
9
8
 
7
 
! Отговори
cccc преди 7 години
Браво, Плам. Ти можеш :)
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано направи нещо жената, като не си живял доста време в България всичко ти е розово, но трудно се променя манталитета и мисленето.
7
16
 
8
 
! Отговори
уФ преди 7 години
Ми като е живяла в Х държави за по 1-2 месеца и колекционира дипломи от не-знам-си-къде-си, трябва ли да хълцаме от възхита, щото това звучи чуждестранско. И аз превалям 30-те, ам не чувствам разни празнини.
6
3
 
9
 
! Отговори
tgrthhr преди 7 години
Абе, тия хора как се издържат без да работят? И аз през последните 10 години живях в няколко държави, ама не съм спирала да работя. И двата университета ги изкарах работейки. Вярно, не съм живяла в ничия къща, а плащах наем... ама все пак... Иначе евала на Плам за пламенния ентусиазъм!
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хора, които ще дадат на останалите само едно - критика, негативизъм, заяждане. Просто в тях няма нищо друго и с това "хранят" и себе си.
4
3
 
18
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
Автобуса за Гибралтар дали мина или закъснява пак?
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пък аз сутринта се порязах, докато се бръснех.
2
7
 
17
 
! Отговори
ss преди 7 години
Май си пообъркала държавата моме ... тука освен да си играят с телефоните в час ,друго креативно и дръзко недей да очакваш ... в БГ днес расте страшно племе !
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да приемем статията като вярна и позитивна. обаче - живяла 8 год. в 8 различни държави. от които : 7 год. в дания,1 год. в холандия......а в другите държави по 2 часа ли ? хайде маааалко помислете,и после пишете. но пък ако в сайта плащат на ред ,не пречите,пишете си.

Спонсорирани публикации