У-лицата: Българката, чиито бижута красят Холивуд

Антоанета Иванова за работата си с Бритни Спиърс и Силви Вартан
Обновена: 31 окт 2016 18:17 | 31 окт 2016 16:14, Петя Славова
4

 И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Антоанета Иванова

Може би сте забелязали разкошното и ексцентрично бижу, което носи Бритни Спиърс в клипа си "Piece of Me". Негов автор е българката Антоанета Иванова.

Животът й наподобява на холивудска приказка. Родена в България, израсла тук, Антоанета заминава за Америка, където талантът й бива забелязан и тя започва да работи с различни стилисти в Холивуд. Сред звездите, които са харесали и носят нейни дизайнерски украшения са Бритни Спиърс и Силви Вартан.

"Обикновено се срещаме и обсъждаме концепцията на съответният проект.  - разказва тя  - В случая за видеото "Piece of Me" на Бритни Спиърс, точно бях завършила колието "Рибена Кост". Представихме и много други бижута, но режисьорът на видеото се влюби в това колие", каза тя пред Dnes.bg. 

Антоанета използва и две масивни гривни, които също изработва в същият стил. С много текстура.  "Няма случайни неща. Особено със знаменитости от ранга на Бритни. - разказва българката -  Всичко е много прецизно и регламентирано. Изключително се радвам, че именно мои бижута бяха част от това запомнящо се видео. Споменът от тази моя изява продължава и сега, тъй като Бритни вече 3 години изнася постоянни концерти в Лас Вегас, които са наречени именно "Piece of Me". 

Със Силви Вартан

Антоанета е поканена от една френска фотографка Emmanuelle Choussy, с която работи в Лос Анжелис, да участва с нейни бижута във фото сесията на внучката на Силви Вартан. Когато разбира, че и тя ще присъства, иска лично да се срещне с нея.

"Не знаех какво да очаквам. - спомня си тя - В момента, в който я видях и й казах че съм от България, тя започна да говори на български. Много изискана и мила жена. Изработих специално за нея златно колие със силуета на България с едно сърчице в София. Тя много се развълнува и двете едва си сдържахме сълзите".

По света и у нас

У нас Антоанета завършва театрална паралелка в гимназията. Признава, че сцената винаги я е привличала. "За мен изкуството няма граници! Един творец може лесно да преминава от един жанр в друг. Аз смятам че изразните форми са просто избор в съответният момент, но идеята е основното нещо, което дава изказ на една творба. Освен театър, изучавах история на изкуството. После рисуване и постепенно преминах към приложни изкуства", разказва ни тя.

Напуска страната, тъй като семейството й прави избор да живее навън. В началото пребивават във Великобритания и по-късно се устройват в САЩ.

"Интересна, но много различна държава", разказва за нея Антоанета и допълва, че й е отнело около две години, докато започне да свиква с нея.  "Адаптацията не беше лесна", спомня си днес тя.

Професията

А професията – бижутер, Антония наследява от своя баща: "Не съм сигурна дали талантът се предава по наследство. - все пак казва момичето - Смятам че нещата към които моите родители са ме представяли и средата, в която съм израснала, най-много са повлияли на моите професионални насоки. Баща ми никога не е изисквал от мен да стана бижутерка. Винаги съм имала пълната свобода, в това което правя".

Все пак допълва, че той харесва нещата, които прави. Проблем има само понякога, когато трябва да направят заедно някое сложно бижу и Антоанета го е нарисувала как да изглежда, без да се съобразяви как точно ще се направи. "Определено не му е лесно с мен", споделя с усмивка Антония.

За изработката на бижутата използва най-вече злато, различни цветове: бяло, жълто или розово. Много от бижутата й имат диаманти или други скъпоценни камъни. А колкото до по-екстравагантните изделия, там няма ограничения. Работила е както с благородни метали, така и с индустриални.

Вдъхновението

Вдъхновява се от всичко, което я заобикаля: "Според мен вдъхновението е състояние на ума, настроение, в което ние попадаме като "Алиса в страната на чудесата". Аз често мисля върху дадени модели, но обикновено идеите ми се раждат спонтанно и неочаквано. Понякога ежедневни въпроси или глобални проблеми предизвикват появата на идеи, които после прерастват в бижута", споделя ни още тя. И въпреки че има толкова много украшения, й е трудно да определи кои са й любимите.

"Всяко едно от моите бижута ми е любимо, защото е било тясно свързано с мен, когато е било в процес на изработка. Всичко е много сантиментално. Имам няколко пръстена, които много обичам и нося често, но имам и няколко бижута, които никога не съм носила и са ми любими".

Бижутата на Антоанета са достъпни за всеки. Могат да се купят онлайн или да се направи специална поръчка за нещо по-различно, което не се продава на страницата й. "Обичам да си поставям предизвикателства и когато работя по поръчка на клиента е интересно всеки път", уточнява българката.

За първи път от 13 години гостува у нас, през изминалия септември. Остава едва 4 дни, което се оказва крайно недостатъчно за нея. Вижда и промяната в по-чистите улици, във факта, че Витошка е затворена за коли. Усеща модернизацията и появата на хубави ресторанти. А хората й се струват много мили, въпреки че би й се искало да са по-усмихнати, но...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страхотно и хубаво момиче, все повече такива новини
1
0
 
10
 
! Отговори
Ку-ку преди 7 години
Браво - готина мацка, ммм

Спонсорирани публикации