Депресия и сезонното афективно разстройство

Едното е показател за другото понякога
19 ное 2016 22:30, Румяна Тасева
1
Депресия и сезонното афективно разстройство
Източник: Reuters
Сезонното афективно разстройство е психично състояние, което налага медикаментозно лечение в продължение на година в някои случаи.
 
Според американски експерти при хора с такава анамнеза включването на светлинна терапия и по лекарска преценка и на по-леки медикаменти през есента предпазва от отключване на психичното разстройство.
 
Сезонното афективно разстройство обикновено се наблюдава през студеното полугодие, като то се задейства с редуцирането на слънчевата светлина, като този проблем се среща на географски ширини далеч от екватора и се задълбочава с навлизането на зимата.
 
Краткият ден, облачността и престоят в закрити помещения въздействат негативно на биологичния часовник на организма, предразполагайки към развитие на депресия. Това съответно влияе на зависимия от светлината синтез на мелатонин и производството на серотонин, които играят ключова роля за продължителността на съня и поддържането на доброто настроение.
 
При сезонното афективното разстройство не се изпитва просто меланхолия, понижен тонус или променливо настроение. Състоянието се характеризира с постоянни депресивни признаци през цялото студено полугодие до степен на загуба на комуникативност, самоизолиране, загуба на работоспособност и липса на желание за развлечение. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
батко преди 7 години
Баси кога и аз ще имам време за такива модни болести? Прекалено съм зает да бачкам и да издържам семейство за такива екстри...

Спонсорирани публикации