Коледната елха може да причини алергия

Дървото е покрито с множество алергени...
25 дек 2016 11:12,
2
Коледната елха може да причини алергия
Източник: Reuters, архив

Вероятно всеки от нас вече е поставил коледната елха в дома си и се радва на красотата й. Тези радост и уют понякога обаче биват помрачени от неприятни изживявания като хрема, болки в синусите, главоболие и отпадналост. 

В сезона на грипа, е възможно тези симптоми да са провокирани и от друго. Скокът на респираторните заболявания, грипът и настинката по време на зимния сезон и особено около празниците, може да се дължи на коледните дръвчета. Но е добре да знаем, че не самото дърво причинява влошаване на здравословното ни състояние. 
 
Оказва се, че много хора развиват симптоми на алергия именно към елхите. Много специалисти го наричат „синдром на коледната елха“. За щастие, в по-голямата част от случаите състоянието преминава леко, но понякога се стига до възпаление на горните дихателни пътища. 
 
Кои са симптомите на алергията към коледната елха? 
  • Кашлица
  • Хрипове
  • Кихане
  • Синузит
  • Влажни очи
  • Подуване на гърлото
  • Умора
Какво причинява алергичната реакция?
 
Според учени не съществува перфектното коледно дърво, което да не предизвиква алергии или пък да не пречи на хората с вече развити такива. Всъщност, причините за това за мухълът и другите алергени по самото дърво. 
 
Изследователите са открили повече от 50 различни вида плесен върху коледните дръвчета, за много от които е известно, че предизвикват алергични реакции. Повечето от тези алергени са видове листна маса, най-често свързана с разлагането на растителните вещества. 
 
Когато елхата бъде поставена в дома ни, където е топло, спорите на мухъла цъфтят, което води до бързото им повишаване във въздуха в къщата. 
 
Какво можем да направим?
 
Добре е да почистим мухъла, останал от дървото по багажника на колата, с която сме го пренесли до дома си, както и от самото дърво. Освен това можем да се опитаме да отстраним вече изсъхналите иглички, съветват специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българска или китайска

Спонсорирани публикации