30 рибарски кораба протестираха във Варненския залив

Рибари: Причината е грешно тълкувание на министерска заповед!
15
30 рибарски кораба протестираха във Варненския залив
Снимка: "Черно море"

Над 30 рибарски кораби излязоха на протест във Варненския залив. Причината е грешно тълкувание на министерска заповед, касаеща вида риба, която е разрешено да се лови, съобщи ИА "Черно море".

В двучасовото шествие на рибарите се включиха представители на морския риболовен сектор от Варна, Каварна и Балчик. Те настояват за пореден път за оставката на ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Това е поредният протест на представителите на бранша след проведените в Бургас в края на миналата година. През декември десетки рибари от цялото Черноморие изразиха недоволството си от работата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

"Към рибари от цялото Черноморие редовно са отправяни открити заплахи от страна на ИАРА", каза Емил Милев от Сдружение "Черноморски изгрев“.

Протестът е срещу липсата на управление и липсата на визия, неправомерните наказателни мерки, които са предприети срещу нашите колеги. Редовно се пишат актове без смисъл, грешно се тълкуват заповеди и нормативни актове. Години наред работим по един и същ начин и изведнъж се оказва, че сме бракониери и престъпници. Ние не приемаме третирането на риболовния бранш като престъпен. Според заповедта ние можем да работим с "преходни“ пасажи риба от 15 септември до 15 декември.

Преходни риби са сафрид, чернокоп и барбун – видовете, които чакаме цяла година и които съставляват 90% от целогодишния ни улов. Преди два месеца от ИАРА заменят думата "преходни“ с "проходни“.

"Проходни" риби са само карагьоз и есетрови риби. На нас само те не ни вършат работа. Уловът на есетровата риба е забранен със закон. На наши колеги е наложена глоба за това, че на два метра от брега пренасят риба. На юг има наказани 3-4 кораба. Към Каварна са наказани други кораби. На последните протести много от рибарите се оплакаха от репресии и неправомерни глоби от страна на служители на Агенцията. Търпим финансови загуби. Във Варна са засегнати около 50 кораба, занимаващи се с промишлен риболов. В цялото ни крайбрежие са около 100 – 120 кораба, обясни Милев.

"Следващият път ще дойдем със сопите. Нашата професия е много рискова и се неглижира. Да дойдат от ИАРА да изкарат 24 часа с нас на кораб, да видят колко е опасно и отговорно" допълни Христо Спасов.

Протестът се проведе в новия канал море-езеро. Корабчетата потеглиха от рибарското пристанище в "Аспарухово" и направиха двучасова обиколка до Морска гара и обратно. От организацията предупредиха, че стачката може да създаде известни затруднения на корабоплаването в района в този часови пояс.

Корабите, дошли от цялото Черноморско крайбрежие, ще останат във Варна засега. Това ще бъде последният ни протест при това правителство. Надяваме се Министерството на земеделието да отстрани от постовете им ръководните лица в ИАРА заради некомпетентно отношение, категорични са рибарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На коя риба, като в България няма местни видове? Всички са преходни.
4
0
 
3
 
! Отговори
Рибар-любител преди 7 години
Повечето от тея корабчета системно нарушават ограничението от 2 мили и тралят на 50-100 метра от брега, като по тоя начин унищожават естественото местообитание на рибата.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корабите протестират.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли разлика между кораб и лодка?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Риболовът трябва да е така съобразен, че рибните популации да имат възможност да се самовъзпроизведат. Ако се лови безогледно и се падне под критичния минимум, съответният вид изчезва. И тогава нито преходни, нито проходни, само въображаеми риби ще се ловят.

Спонсорирани публикации