Студът е за всички! Нагледайте водомерите, тръбите...

"Софийска вода" със съвети как да избегнем допълнителни главоболия
9 яну 2017 13:52, Мария Захариева
4
Студът е за всички! Нагледайте водомерите, тръбите...
Снимка: Софийска вода

Поради създалите се тежки метеорологични условия в "Софийска вода" зачестиха сигналите за замръзнали вътрешносградни инсталации и водомерни възли. Дружеството осигурява допълнителни технически екипи и припомня основните правила, чрез които съоръженията могат да бъдат предпазени:

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, трябва той да е добре изолиран. Специалисти на дружеството са се натъкнали в последните дни дори на случаи на замръзнали вертикални инсталации.

При много отрицателни температури, очаквани да продължат през седмицата, рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна. Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

През последните дни, екипи на компанията са се отзовали на над 100 сигнала на клиенти, предимно замръзнали водомери и вътрешно-сградни инсталации. Въпреки че тяхната поддръжка е отговорност на клиента, "Софийска вода" остава в готовност да реагира при всякакви аварийни сигнали, вследствие на лошото време. Въпреки тежкото време, няма клиенти на "Софийска вода", които са трайно без вода.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марийче, не е ли по-добре да наглеЖдаме водомерите?
3
1
 
15
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Чужда фирма управлява ресурсите от питейна вода за столицата,службите за сигурност в тази държава явно са крайно корумпирани!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фирмите с лиценз / от Соф. вода/ не работят по ценоразписа си.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам водомера и установявам, че се закръгля на 2кубика всеки месец. И се коригира когато искат.

Спонсорирани публикации