Как един човек накара света да говори за ракети и Космос?

Човечеството не говори за това от вчера, но много по-усилено последните години
Обновена: 16 яну 2017 15:48 | 16 яну 2017 14:20,
113
Как един човек накара света да говори за ракети и Космос?

Космосът е мой

Мераците на световната общност към необятното пространство на космоса и кой първи да го „завладее“ не са от онзи ден. Като тръгнем от най-известната публична надпревара с кацането на Луната и последващото й конспиративно разглеждане дали изобщо Нийл Армстронг е кацнал на там и стигнем до екзотичната или вече не толкова екзотична идея за живот на Марс – това е може би една от малкото теми, която е способна да накара светът да гледа в една посока.

Земята и космоса

Кой е или по-скоро беше основният виновник за комерсиализирането на космоса? НАСА. И другите – космическите агенции на Китай, Русия и Европа, та дори и Индия. От всички тези само НАСА е успяла да прати човек на Луната за първи път през 1969 г. и за последен път през 1972 г. След 40-годишно игнориране на нашия спътник, през 2013 г. Китай успешно прати своя Jade Rabbit на Луната, но без хора. Защо 4 десетилетия никой не праща дори една совалка до Луната е тема на друга конспиративна теория. Междувременно САЩ и Китай гледат на космоса като на поредния пазар и не работят заедно. Американците нямат право да работят с китайците, а последните могат да стъпят в която и да е сграда на НАСА само след предварително разрешение. Тази политика пък блокира и съвместната работа на Китай с Международната космическа станция.

По парите щe ги познаете

Кой колко харчи по своите космически програми? По публични данни Русия и Индия отделят около 1 млрд. долара всяка, Китай и Япония около 2 млрд. долара всяка, Европейската космическа агенция около 4 млрд. долара, a Щатите отделят в пъти повече от всички взето заедно – от 2010 г. насам средно 18 млрд. долара. И тези цифри са заложени само да се увеличават. Любопитен факт – България е една от малкото страни-членки на ЕС, която не е част от Европейската космическа агенция. Румънските ни съседи са част от нея и плащат годишно около 25 млн. евро. Нашата вноска би била в пъти по-ниска, но все пак си имаме Белене, самолети, танкове и какво ли още не, за което отделяме суми ежегодно явно или неявно.

30 млрд. долара годишно срещу един човек

Срещу цялата тази сума на година застава един човек с много по-малко средства, но много хъс и силно послание, и едва ли някой може да оспори твърдението, че в последните няколко години светът говори за космоса и в частност живота на Марс повече, отколкото за едно десетилетие назад заради него – Илън Мъск.

Изпълнителният директор на компанията за електрически автомобили Tesla основава SpaceX в далечната 2002 г. с една единствена цел – успешни безпилотни полети до Марс, а след това пращането на хора и установяването на колония там. Тъй като няма официални данни от самата SpaceX, всички цифри трябва да се приемат с доза съмнение, но те все пак са публикувани – за периода 2002-2012 г. компанията е успяла да привлече 1 млрд. долара финансиране (което е и груба оценка на разходите й) от частни и държавни инвеститори. 100 млн. долара идват от самия Мъск, други 100 от множество частни инвеститори и около 500 млн. долара от самата НАСА.

Да имаш доверието на най-платежоспособната космическа агенция в света

Още през 2008 г. НАСА се обърна към частния сектор за пращането на товари на Международната космическа станция и SpaceX е една от компаниите, с които подписва договор – 1,6 млрд. долара за 12 полета. След като установи, че това й излиза много по-евтино, през 2011 г. агенцията официално спря пращането на свои совалки и товарни кораби към станцията. Това е първата значителна промяна, за която допринася Мъск и то в държавния сектор. Също така със своята ракета Falcon и товарния кораб Dragon SpaceX успява да осигури най-ниската цена за пращане на товари от всички компании.

Компанията се развива толкова добре, че през 2015 г. си спечелва още два големи инвеститора – Google и Fidelity плащат общо 1 млрд. долара за 8,3% от компанията. Малко по-рано сключва още един договор с НАСА на стойност 2,6 млрд. долара за пращането на астронавти на станцията, който влиза в сила от тази година. Всичко до тук е свързано само с нашата планета.

Поглед към Марс и неговата колонизация

След като успя да си осигури плавното функциониране на компанията чрез въпросните договори и инвестиции, Мъск започна все по-усилено да споделя публично плановете си за Марс. Те включват две основни точки – пращането на товарен кораб до Марс през 2018 г. и пращането на хора до 2024 г., които да започнат да градят колония. За сега прогнозната сума за едно изстрелване е 300 млн. долара.

Всички новини, които идват от SpaceX и Мъск ни карат да гледаме на живота на Марс като нещо все по-реално, а не като сюжет от филм. И смело може да се твърди, че този реалистичен поглед се постигна най-вече през последните няколко години. Ако някой преди 10 години е реагирал с насмешка за пращането на хора на Марс, днес едва ли би имал същата реакция.

Пращането на хора на Марс ще е много по-скъпо от всичко до сега

Изглежда, че усилията на една компанията, която най-вероятно борави с бюджет за космос, равняващ се на държави като Китай, Русия и Япония, а скоро и на ЕС, успява да накара хората живо да се интересуват от това какво е бъдещето на Земята и живот на друга планета. Точно тези хъс и визия на Мъск, който успя да зарази човечеството по положителен начин, ще му помогне и за Марс.

SpaceX със сигурност ще се нуждае от все повече средства, особено имайки предвид, че компанията не е изрядна и също се сблъсква с трудности, сред които е експлодирането на една от нейните ракети, и те могат да дойдат по два начина – или да продължава да договоря на четири очи частни инвестиции като тези от Google и NASA, или да стане публична. Второто изглежда все по-вероятно, въпреки че засега Мъск продължава да казва, че SpaceX ще си остане частна компания.

При всички варианти SpaceX ще става все по-известна и сред хората, които едва ли до сега са се вълнували от това какво става в космоса. Но е факт, че Мъск е визионер и успява да привлече хора към каузата си. А какво ли би било, ако оперираше с бюджет като този на НАСА?

И за финал - ето видео от последното успешно изстрелване и кацане на ракетата Falcon 9 и първото за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мине не мине време и Прокопиевите медии заливат хората с глупостите на Илън Мъск - един огромен измамник, който позва всички вратички в системата. Всичките компании - Tesla, SpaceX, Solar City не генерират никакви печалби, само смучат субсидии. Единствените печалби на Тесла са от така наречените "Zero Emission Credits" които ги продават на други автомобилни компании,понеже те така или иначе не могат да продадат и една кола.
26
1
 
1
 
! Отговори
Schutzstafell преди 7 години
Македонците се крият на Фобос във засада. Някой стъпи ли във македония ще яде дървото. И по бързо, че ни свършва грапата и кислорода.
25
3
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
реших че е статия за фон Браун, а то скопипастен спам ....
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележителното е, че САЩ и запада са имали над 300 години успешно развитие на капитализма при което са оргарбили богатсвата на желия свят и са развили високи технолигии и производства, а СССР тръгват от нулата, дори от минус - от гражданска войма, мизеруя и сьсипана държава и само след 20 години исппреварват САЩ във високите технологии и първи покоряват космоса.
23
3
 
6
 
! Отговори
Космос преди 7 години
Форумите към такива научни статии доказват профанщината която е заляла България
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що му слагате минуси на 22, много бързо забравихте историята за руския молив за 2 копейки и американската космическа писалка за 1 милион долара
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 23: "...кажи как като си летя с един свръхзвуков самолет над един град ще успея да минирам подземията на сградите, да сложа мини капани, да заредя понякога до два тона боеприпаси"Някой да те е карал насила за бодигард на Асад !
20
2
 
6
 
! Отговори
Совалка до луната!? преди 7 години
"...никой не праща дори една совалка до Луната е тема на друга конспиративна теория"Няма конспирация тук... совалката е кораб конструиран за околоземна орбита, а не за между планетни или други пътувания.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чичко Тръмп ще закрива май купона с военните разходи. Гейропейците са се разквичали- "Изказването на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че НАТО е остаряла организация предизвиква безпокойство у воденият от САЩ военен алианс и освен това е в противоречие с неговите представители, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер"
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски и Алепо е свободен, пък вие си изяжте лебелбийките от яд.
17
16
 
3
 
! Отговори
мдаа... преди 7 години
Американските данъкоплатци яко ги работат с военната и космическата промишленост. Харчат 10 пъти повече от Русия, а не могат да и стъпят на малкия пръст.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8: "Ето пример В Алепо боевете спряха преди колко време? Все още не е разминиран града да почнат да поправят ток, канализация и вода"Това е постижението на "хуманитарната помощ" на руските "космически" войски, които направиха от Алепо лунен пейзаж.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По принцип западното крайбрежие на сащ го чакат интересни земетресения в следващите 50 години, както и климатичните промени ще накара американците наистина да искат да се изнесат на марс възможно най-скоро, въобще и цялото човечество.
14
16
 
7
 
! Отговори
Водозаоблен!? преди 7 години
Нека да видим превода на думата firmament - НЕБЕСНА ТВЪРД! А превода на flath Earth - ПЛОСКА ЗЕМЯ! Какви космонавти, какви ракети, какво кацане на Луната през 1969 г. с един ламаринено-фазерен модул, който като се разпада е залепян с ТИКСО на официалните снимки на НАСА? Знамето на САЩ е от картон, също залепен с тиксо на лунния модул!?! Айде няма нужда от фантастики! Всичко е да се вземат едни милиарди от данъкоплатеца, който още се чуди дали има дума водозаоблен, щото има ВОДОРАВЕН!? А сега де
13
11
 
9
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 7 години
Човекът, който накара светът да говори за ракети и Космос се нарича Сергей Павлович Корольов! Въпроси има ли?
12
6
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименЧовекът който накара светът да говори за ракети и космос е Вернер фон Браун. А в кабината на неговата ракета за 108минути полет, дали щеше да има *** или Юрий е все едно.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда сащ първо ще разбият на пух и прах тази планета и после ще съживят марс за да могат да разбият и него с малоумният си и елементарен егоистичен начин на мислене, благодарение на който имаме климатични промени и все по-реални основания, наистина да искаме да живеем на друга планета.
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинофилите са доказани лунатици, но нито един няма да стъпи на Луната !
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, проблемът на света е, че 100 човека владеят всички ресурси и пари на планетата, и те вместо в тези бедни райони да изградят програми, където да се развива образованието и културата на хората, както и да се подобрява качеството им на живот, те създадоха хаос в техните страни, откраднаха им ресурсите и дори имаха наглостта да им промият мозъците с крайна пропаганда, че дори и да им сложат оръжие в ръцете.
8
11
 
5
 
! Отговори
космонаФт преди 7 години
Гагаририн ама друг път! Той дори не е летял, ами е скочил с парашут от самолет, защото предишния опит със сина на Туполев е бил неуспешен, той оцелява но потрошен и пада/каца с парашета си в Китай! Поредната Руска ЛЪЖА! Потвърдена от руснаци!

Спонсорирани публикации