"Без будилник": Красиво, по-красиво, орхидея!

Как орхидееното хоби може да стане страст за цял живот
7

Масдевалия. Снимка: Крум Сотиров

Всеки знае - орхидеите са сред най-красивите цветя. Но знаем ли достатъчно за тях и за условията, при които можем да им се радваме вкъщи? Днес рубриката ни "Без будилник" ще се превърне в пъстра градина, а следващите редове са посветени на орхидееното хоби!

Отглеждането на орхидеи е форма на изкуство. В това е убеден Крум Сотиров, основател и президент на Първо орхидеено общество в България.

За него орхидеите са не просто хоби, а истинска страст, на която посвещава над 20 години от живота си. Живее основно в САЩ, а за отглеждането им се е обучавал в Кралската ботаническа градина Kew във Великобритания.

За орхидееното общество казва, че подобни организации има по цял свят и искал да събере и у нас хора със същия интерес – които да обичат красивото и да споделят ценен опит помежду си.

Любовта му към орхидеите започва от Ботаническата градина в Балчик. Събирал кактуси, но от свое посещение там се върнал с грудки орхидеи. Първата цъфнала скоро след това с малък, но много ароматен цвят и така се започнало...

Най-разпространите орхидеи у нас са фаленопсис, но това е един вид от 24 000, разказва Крум Сотиров.

В последните години от този вид са създадени много хибриди с прекрасни багри, но с една и съща форма на цвета. По думите му това е прекрасна орхидея, която е доста популярна и не е капризна.

"Фаленопсисът е по-лесен за отглеждане от мушкато, но за някои от редките ботанически видове липсват условия вкъщи", обяснява той.

Фаленопсис на практика има във всеки цветарски магазин, а и в много български домове.

"Българинът традиционно обича цветята. У нас орхидея и фаленопсис са синоними в общи линии, но очаквам в следващите години това да се промени", казва Крум Сотиров.

По думите му отглеждането на орхидеи се отблагодарява с прекрасен свят. Колекционерите пък им се посвещават заради разнообразието и предизвикателството. Наблюденията му са, че хората, които отглеждат цветя с колекционерска страст, с течение на времето предпочитат по-редки и "по-трудни" растения.

Орхидееното хоби е различно разпространено. Преди век например в азиатските страни отглеждането на орхидеи било привилегия на аристокрацията. Когато забраната отпада, на тези цветя се посвещават много хора в Корея, Китай, а най-вече в Япония.

"Там орхидеята се цени, защото има видове, които са изключително миниатюрни и това пасва на техния стил на живот. В Азия ароматът е едно от най-важните качества на растението", разказва президентът на Първо орхидеено общество.

Оказва се, че и у нас орхидееното хоби е доста разпространено. Социалните мрежи допринасят за това чрез възможността за обмяна на информация, а отварянето на границите с членството ни в ЕС - за доставките на орхидеи от чужбина.

За "обмяна" на растения орхидееното общество организира своя първи търг на 21 януари в Радио Варна. "Разделяте се с някое растение, което може да се окаже любимо на друг, а средствата от търга са за осъществяване на проектите на обществото", обяснява Крум Сотиров.

По света по принцип най-много орхидеи се събират от пенсионери, което е доказателство, че хобито не е скъпо, но трябва да му се отделя време.

За отглеждането на най-разпространия вид у нас - фаленопсиса, специалистът препоръчва въглен като среда. Орхидеите растат по клоните на дърветата и не трябва да се садят в пръст, а за целта се ползват смески от кора.

Фаленопсисът е много адаптивно растение и образува нови корени на повърхността на саксията.

"Много хора не знаят, че тя е за подкрепа на растението, което се нуждае от много малко количество вода, но често, ако може да се пръска с вода всеки ден. Светлината е най-важното нещо, за да цъфти тази орхидея обилно – на източен или южен прозорец", съветва Крум Сотиров.

Ако отделяте ежедневно внимание на вашата орхидея от този вид, но не прекомерно, като не пресаждате често и торите малко, тя ще ви радва дълго с прекрасни цветове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации