"Без будилник": Меден месец за пътешественици

Тропическият рай Бали - може да се излежаваш, но и да се потопиш в духа на острова
Обновена: 26 яну 2017 17:03 | 26 яну 2017 16:10, Веселина Йорданова
4

Паркът на пеперудите. Снимка: www.tripsjournal.com

С богатата си история и култура и с красивата си природа индонезийският остров Бали е едно от най-желаните места за туризъм по света. В мразовития януари у нас ще се разходим до този тропически рай с двама пътешественици. Елате с нас и "Без будилник"!

Бали - истински рай, в който се излежаваш на прекрасни плажове, пиеш кокосово мляко и изцяло релаксираш. Така е за много хора, но мястото предлага и възможността да си активен и да разглеждаш природните и културни дадености часове наред.

"Абсолютно всичко си организирахме сами. Част от местата, които посетихме, изобщо не се предлагат от туроператорите, но това е свързано с наситена програма и липса на време за по-обстойно разглеждане", обяснява Панайот Толев.

По професия е програмист, но и пътешественик, чието желание да опознава красотата на природата го мотивира да основе туристически сайт - www.tripsjournal.com. Казва, че се старае да отделя всеки свободен ден за някоя разходка, а Бали е изборът на него и съпругата му за меден месец.

В някои от дните двамата са обикаляли забележителностите по 12 часа. Бали е известен и като "Острова на хилядата храма" и сред тях са храмът Гунунг Кави, храмът Улун Дану, храмът Майка, храмът Танах Лот.

Сред най-интересните места са и Гората на маймуните, Културният парк Таман Нуса, Сафари паркът в Бали, вулканът Кинтанами.

Особено впечатлен е обаче от подводния свят и горещо препоръчва гмуркане край остров Нуса Лембоган в двете местности Нуса Пенида, където е "срещнал" скатове и Кристалният залив - с бистрите му води, коралите и биоразнообразието.

"Оприличавам Бали на България, защото имаме всичко, което имат те, но погледнато през различна призма. Имаме красиви храмове, богати на култура и история, същите природни магнетични места, същите водопади, стари традиции", разказва Панайот. И на Бали има ритуал за прогонване на зли духове, както това правят нашите кукери.

По думите му за нас всичко това е екзотично, но и ние сме такива за балийците.

"Казах на шофьора, с когото пътувахме, че джунглите им са страхотни, а той ми отговори – вашата джунгла е по-добра, защото беше виждал снимки на нашите гори", смее се той.

Първото нещо обаче, от което бил впечатлен, е добротата на хората. "Бедността е по-голяма, но нямаше намръщени лица. Там е като тук в Родопите – всички са усмихнати, въпреки че не са богати. Хората живеят в унисон с природата и градят туризма си въз основа на нея. Хотелите им не са по-малки от нашите, дори напротив, но някак се губят и чарът на Бали изпъква", обяснява Панайот.

На острова е бил впечатлен и от това, че местните хора имат богата култура и традиции и ги спазват. Почитат и религията си, като около 90% от тях са хиндуисти.

Панайот и съпругата му все пак изкарват няколко "медени" дни в известните планински вили в Бали, които са буквално в джунглата.

"Туризмът е добре уреден, но няма градски транспорт и се ползват шофьори. Можеш да наемеш и кола, стига да не се притесняваш да я да караш сам. Воланът е ляв и има много завои, по които те си дават някакви сигнали и се разбират. Същевременно около колите кръжат хиляди скутери и е цяло чудо, че движението се осъществява без проблеми", разказва Панайот.

За 15 дни двамата пътешественици изчисляват, че са обиколили около 35 забележителности, включително извън Бали и са се насладили на десетина активности сред тропическата природа. От днешна гледна точка биха пропуснали някои, но пък и в това е чарът на откривателството.

В местната храна логично преобладава оризът, а като вкус - лютото. Многото океански дарове обаче също са част от трапезата на Бали и доста се харесват от гостите. Типичната ракия - арак, е оризова или бамбукова, има и местна бира.

Кокосът също е традиционна напитка, но не на всеки се харесва колкото самата представа да пиеш кокос, шегува се Панайот.

Двата основни езика на острова са балийски и индонезийски. Английски не говорят на много места, но туристите успяват да се разбират с местните.

Традиция в Бали е децата да се кръщават по ред на раждане с определени имена, както и според кастата, на която принадлежат и положението на семейството в обществото.

За четвъртото дете например има определено едно име, независимо дали е момче или момиче. Така хората там се казват почти по еднакъв начин и повечето са известни с прякорите, които имат - някакво прилагателно. Техният шофьор например е "Красивият Гус".

"Стандартът на живот е почти като в България, въпреки че усетих по-голяма бедност", разказва Панайот. Като услуга за туристите е много разпространен масажът, който струва около 8-10 лева на час.

Ако очакванията ви са за наистина райски плажове, на самия остров Бали ги няма. Ще ги откриете на съседния - Нуса Лембоган. До него се стига с лодки и наистина няма да ви разочарова с кристалната си вода, корали и зеленина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Пътешественик преди 7 години
Не знам къде са били горните пътешественици, но на самият о-в бали няма много хубави плажове. На съседните острови положението е много по добре.Що се отнася до забележителностите и културата безспорно Бали е много интересен остров!
2
3
 
1
 
! Отговори
Преди преди 7 години
Две години бях там... доста е различно,екзотика ... ,но не бих повторила....плажовете не стават ,не се къпеш в океана,туристите основно са мюсулмани и са забулени ,само руснаците които срещнахме бяха по шорти и потници....по -хубаво от нашето море няма,казвам ви ....всичко е ала-бала...
1
1
 
2
 
! Отговори
Първи преди 7 години
искам тааааам

Спонсорирани публикации