У-лицата- Що е то медицински клоун и има ли почва у нас...

Или как се стопява дистанцията между лекар и пациент
Обновена: 1 фев 2017 10:00 | 31 яну 2017 16:25, Петя Славова
7
У-лицата- Що е то медицински клоун и има ли почва у нас...
Снимка: Facebook

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Ива и Янита

Да видиш клоун в болница все още е рядко явление. Поне в България. Все пак Ива и Янита успяват да влязат сред децата, които се лекуват в Кардиологията.

Двете момичета не са аниматори, а професионални мимове, завършили НАТФИЗ. Още като студенти се замислят по какъв начин да представят изкуството си, което у нас не е особено популярно, въпреки че именно то не познава граници. При него няма езикова бариера, а въображението е впрегнато на пълни обороти.

Първата им идея е да отворят школа, в която да учат децата на пластичен театър, преподавайки танци и актьорско майсторство. Включват се в различни проекти, сред които е и този, в който показват изкуството на деца, лишени от родителска грижа.

Попадат в  дом от семеен тип в София и правят представления с хлапетата там. "Имаше много талантливи деца, които обаче поради липса на внимание, им липсваше и дисциплината“, спомня си Янита. Много са се забавлявали по време на самия процес, но също така двете момичета усещат колко е нужна грижата и доброто отношение към растящите там.

"Видяхме, че домът е добре оборудван, нов и чист. В него има удобства, но истинската потребност на децата е друга. На тях им трябва внимание. Хората им пращат пари и подаръци. Всъщност в тези домове има невероятен брой играчки, които и децата с родители не притежават. Хлапетата се нуждаят просто от  това някой  да се разходи с тях, да си поговорят.", обяснява тя.

Медицински клоун

За първи път Янита се среща с медицинския клоун във филма "Пач Адамс“, където актьорът Робин Уилямс пресъздава живота на известния американски лекар, надянал червения нос, за да стопи дистанцията между него и малките пациенти. Докторът е осъзнал колко е важно общуването с децата и е решил да го направи по-лесно. От там идва идеята за медицинската клоунада като понятие.

През 2012 г. израелският клоун Давид Бараши идва в България и прави лекция в НАТФИЗ "Кр. Сарафов“. В неговата страна подобна дейност е добре развита и за 7-8 години 26 болници в страната вече си имат медицински клоуни. Броят им расте с всяка година и към днешна дата около 200 специалисти работят тази професия.

"Те са на щат. Занимават се не само с малки, но и с възрастни пациенти. Също така посещенията им са регулярни, не само по празници, както е у нас“, разказва Янита. Тя и Ива основават сдружение "Метаморфози“ и кандидатстват в конкурс към Столична община, покрай който успяват да влязат в няколко здравни заведения с детски отделения в столицата. На някои места играят в компанията на актьори кукловоди и режисьори.

Свързват се и с бате Николай, който е в Пирогов. От разговорите с него и от клипове от интернет трупат опит. Осъзнават колко важно е да има обучителни курсове за тази професия. През март 2016 г. се свързват с Националната кардиологична болница в столицата и благодарение на проф. Станкев и доцент Кънева започват работа там.

Срещата с малките пациенти винаги е емоционална. Някои от тях в началото се разплакват и сгушват в майките си, докато постепенно свикват с тях и за времето от направата на един балон с фигурка, дори се сприятеляват.

“В момента се учим от самите деца и техните реакции. Разчитаме на интуицията си, а целта ни е да посетим курс и по детска психология. Нещо задължително в тази сфера. Не е нужно да откриваме топлата вода. Давид Бараши се занимава отдавна с тези неща“.

Двете момичета осъзнават колко е трудно да се стигне до децата, намиращи се в непозната за тях среда, в твърде крехко състояние и да се спечели доверието им. Някои от малките пациенти стоят в отделението с месеци.

А  това, което правят клоуните, не е типичното представление със зрители и артисти. Всички присъстващи се превръщат в участници. Постепенно и хората там започват да ги разпознават. Възприемат ги като гости, които ще разнообразят всекидневието им, ще променят настроението сред болничните стени. Има деца, които ги чакат с нетърпение.

Обществото

Това, с което обществото може да помогне, е като осъзнае колко важно е подобни дейности да не се случват веднъж в годината, а да станат постоянна дейност в болниците. Медицинският клоун е нужно да се превърне в професия и да не остане в областта на "интересно" хоби.

“Няма смисъл да се заблуждаваме, че човек прави нещо благородно за без пари. Това е така, но само до време. Всеки има нужда да се храни, да живее, да си плаща сметките”, отбелязва Янита. Двете с Ива са убедени, че това трябва да стане официална професия, а на артистите да им се заплаща. Да се осъзнае, че в здравните заведения грижата не трябва да се свежда единствено до физическото състояние на пациентите, но и да се обръща внимание на емоционалното им здраве.

“Ако правим тези срещи само по Коледа или 1-и юни, смисълът се измества. Няма да има системна промяна“, отбелязва Янита. Момичетата виждат начин нещата да се променят като поканят Бараши да направи обучителни курсове и се намерят постоянни субсидии, които да превърнат тяхното начинание в постоянен процес, случващ се из всички болници в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чудесно начинание, дано да му обърнат внимание
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво, като чета такива идеи си мисля, че има надежда
1
2
 
11
 
! Отговори
Читател! преди 7 години
Браво! Много сте готини, продължавайте все така с усмивка :)

Спонсорирани публикации