"Без будилник": Лековете на природата

Естествено и по рецепти на бабите ни – мехлеми, но и козметика
1
"Без будилник": Лековете на природата
Снимка: flickr

Природата има неизчерпаеми източници на здраве и красота – това добре знаем всички, но често забравяме. Буквално задъхани от промишлени замърсявания, все по-често се обръщаме към нейната целебна сила. Но тенденция ли е това? Вижте в днешния "Без будилник"!

"Трябва да се отнасяме с респект към кожата, защото тя е нашият щит", казва Светлана Костова, производител на натурална и билкова козметика, мехлеми, кремове.

Срещаме я на последния фест в НДК, на който наши автори периодично представят произведенията си – различни бижута, дрехи, сладкиши, играчки, изобщо всичко, което е родил творческият им гений. В случая на Светлана – козметика и лечебни мехлеми изцяло от естествени продукти.

"Любовта към природата, в която има изключително голяма сила, ни заведе при старите баби. Обикаляхме различни краища на България, събирахме рецепти, мнения, идеи. Възрастните хора знаят много и тяхната информация трябва да бъде използвана", убедена е Светлана.

Така започва да изработва лекове по автентични рецепти, а първите успехи я вдъхновяват да потърси специалисти за по-съвременните кремове с натурални масла.

"Купуваме билките на листа, а не стрити, за да виждаме самата билка. Работим с маслен извлек – накисваме билката в масло. Важно е да се знае, че всички съставки на маслата се усвояват от кожата, тъй като тя е мастно-, а не водопропусклива", обяснява тя.

Така хобито й постепенно се превръща в професия, която упражнява с любов повече от четири години.

Казва, че ако човек има желание, има много извори за лековете и козметиката, в чиято основа е природата, както и различни курсове по темата.

Без колебание посочва и най-целебната билка – живовляк, който е незаменим за заздравяването на рани.

"Неслучайно се нарича така. Расте под път и над път, особено в урбанизираните райони с тази мисия – да пречиства и потушава пораженията на човешката ръка. Затова няма да го намерите горе в планината на свежия въздух и зелените поляни", обяснява Светлана, която може да говори за билките и маслата с часове.

Напомня това, което често приемаме за даденост и недостатъчно оценяваме – че страната ни е изключително богата на билки, които са буквално на една ръка разстояние. По думите й хората, които истински са го разбрали, са се обърнали към природата и живеят по-добре и най-вече по-здрави.

Стигаме, разбира се, и до темата за съществуването на малкия български бизнес.

"Трудно постигаме поносима цена, но ни води желанието да помогнем на хората, не толкова комерсиалната част. Да, вярно, трябва да оцелеем, всеки бизнес си има разходи, но в общия случай успяваме", обяснява тя.

Следващата й цел е разработването на серии с български натурални масла. Оказа се, че маслото от синя слива е изключително качествено, макар и не толкова популярно, допълва Светлана.

За тези, които са скептични по отношение на производството, е готова да покаже документация за продуктите - да прочетат, да се информират, всеки сам да избере на какво и на кого да се довери.

Говорим и за бума на алергии напоследък. Според Светлана до голяма степен той се дължи на некачествена козметика, която изобилства от петролни продукти - дори в скъпите марки кремове.

За другия бич на нашето време – седенето пред компютъра, от което се получават болки в гърба и врата, също има лек – желатин.

Но сред тайните на успеха, издава Светлана, е това да слушаш хората, защото в общуването се раждат най-добрите идеи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Без будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
J преди 7 години
Една много хубава и полезна статия... Ето такива позитивни неща искам да гледам по новините, предаванията и в хората...

Спонсорирани публикации