Има ли саботаж на машинното гласуване?

Обвиниха ЦИК в безхаберие години наред
Обновена: 16 фев 2017 09:17 | 16 фев 2017 09:05, Александър Попов
31
Има ли саботаж на машинното гласуване?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Машинното гласуване разбуни духовете и се превърна в ябълка на раздора през последните седмици. Петър Славов от Нова Република сподели впечатлението си в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че целенасочено се саботира въвеждането на машинно гласуване.

Той уточни, че 6 фирми вече са проявили интерес към обществената поръчка за осигуряване на машините, но по вина на ЦИК липсват ясни критерии.

Според него най-притеснително е "порочното решение на ЦИК" от 27 януари, което ограничава машинното гласуване само в 500 секции.

"На 10 февруари тепърва се обявява обществената поръчка, но няма критерии", подчерта Петър Славов.

Той добави, че на 13 февруари от ЦИК един час са се занимавали с него и заявлението с въпросите за критериите на обществената поръчка, вместо да решат казуса.

"От 2009 г. се провежда експериментално машинно гласуване на 11 вида избори. Смисълът е бил постепнно да се натрупва този капацитет от машини. Какво са правили досега - наемали са по 400-500 машини. Години наред безхаберие и сега извинение, че нямало време", настоя Петър Славов.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев не се съгласи с мнението, че ЦИК е била недобросъвестна. По думите му ЦИК не е имала ангажимент по осигуряване на машините, а той е бил изцяло на Министерския съвет.

"На 3 февруари предвидихме въвеждането на машинно гласуване във всички избирателни секции. Беше необходимо време да бъде подготвена документацията за обществената поръчка. Запитванията от фирми не означават, че са подали предложенията си по обществената поръчка", разясни гостът в студиото на Симеон Белев.

Александър Андреев не счита, че има изземване на функциите, след като говорителят на служебния кабинет обяви, че по-скоро няма да има машинно гласуване във всички секции.

6743 гледания   |  Още видео

 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Комисаря бай Иван преди 1 година
Вкарването в закона на машинното гласуване е саботаж към демократичната система в България !Борисов е "проспал" 24 месеца , преди да хвърли оставката и вероятно това е с умисъл!При Борисов всичко е с цел и интрига !Не е чист човек , не му вервайте!
25
1
 
2
 
! Отговори
Flex преди 1 година
Няма никакъв проблем да се направят (а и се правят в момента в българия) евтини и неразбиваеми машинки за гласуване, включително и от самите създатели. Казвам го като човек, занимаващ се десетина години с платежни терминали. Просто не се иска да бъде честно и неманипулируемо гласуването.
24
0
 
1
 
! Отговори
до Наблюдател преди 1 година
Принципно си прав, няма как нещата да станат за утре, но от друга страна ЦИК също не са света вода ненапита - не е редно да си се пооцапал организационно (проблемите с предаването на бюлетините и протоколите в Арена Армеец, чакащите с часове пред секциите в чужбина...) и да продължаваш да се подпипкваш, почесваш и да си го караш все едно, че нищо не се е случило. Сигурно са направили някакъв анализ, в него би трябвало да има и набелязани мерки, значи време е някои да почне и да поработва
23
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Краткия срок за организиране е 1 от начините да се компрометира машинното гласуване Трябва да си бавно развиващсе или злонамерен за да настояваш този начин да се приложи за 1 месец, без да е имало каквато и да е подготовка! Освен че трябва да се произведат толкова машини но и трябва да се доставят по места, а и създаде организация със съответните хора за поставяне и подръжка на няколко хиляди такива машини, Ония с тогите във ВАС, как изобщо си я представят тази работа?!
22
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Няма,просто толкова знаят и могат.
21
0
 
5
 
! Отговори
е преди 1 година
едни другари прибират едни пари
20
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Драги ми НЕ цървуле,

бъди така добър да ни светнеш по какво са избирали властниците преди 1878-ма - по рогата или по копитата?

Друг ***
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може статуквото да се бори със статуквото,механизмът е насочен към затвърждаване,а не разрушаване,за това ще работи и този вид гласуване.
Защо не се въведе образователен ценз при гласуван?Ще изгубят партиите,които хранят и отглеждат малцинството дето им печели изборите!
Защо не се прие да нямат право на глас хора,които са с двойно гражданство? Защото така ще отпаднат от НС протурските партии!Не е прието нищо,което да застрашава статуквото..т.е с този вид гласуване отново нас ще прецакват
18
1
 
1
 
! Отговори
картечарят ханс преди 1 година
приготвил съм ви два нови диска за машинно гласуване
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Русия се меси ежедневно . Наблюдавам ви над 50г.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦИК са *** на политиците и на тези които са били на власт.
15
0
 
21
 
! Отговори
машиниста преди 1 година
всичките въглища да хвърлим ,още25г. няма да мръднем по коловоза .
парата пак ще иде .....засвирката.
14
1
 
15
 
! Отговори
Охранителят-София преди 1 година
ЦИК-СИК :) ха ха
13
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законът трябва да се изпълни.
Във всяка секция - машина за гласуване!

Който иска нека да попълва бюлетина.
Аз лично бих гласувал с машината!
12
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нито рб или други десни ще минат 2 процента затова се пънат за машините на сорос, с тях лесно се гласи какъвто искаш процент.
11
4
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
като ми дадат 50 лева какво значение има как ще гласувам с бюлетина машинно
или електронно като с прьстовите отпечатьци сьщата простотия
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам има ли саботаж, но ще има оспорване на законността на изборите ако пишман-реформаторите не минат 4-процентовата бариера – това е сигурно.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
малее ,пък ако отменим изборите ,какви пари ще останат за пенсионерите
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то е очеизвадно, че машинното гласуване не само е саботаж, но и подмяна на темата за електронно (по интернет компютърно) гласуване.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще си внесем много специални хора от америка
и ще гласуваме за тях

Спонсорирани публикации