Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!

Магистратите отмениха единодушно задължителното гласуване
Обновена: 23 фев 2017 15:11 | 23 фев 2017 15:11, Анисия Иванова
63
Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!
Архив: Булфото

Конституционният съд (КС) единодушно отмени задължителното гласуване, съобщава "Правен свят". Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.

С него се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.

Още по темата

Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица.

Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.

Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Задължителното гласуване бе въведено с аргумента, че така ще се неутрализира и обезсмисли купения и корпоративния вот.

Идеята обаче се обезсмисли след като законодателите се отказаха да въведат глоба за негласувалите. Единствената санкция, която бе записана в Изборния кодекс, бе изваждане от избирателните списъци при две последователни негласувания от един и същ вид избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До не демопкратМи ако отидат само 5 човека да гласъват, няма да се зачетат изборите, разбира се! И тогава може и някой политик да се усети, че всички са гнусни и народът не ги ще и да се промени нещо... ама надали, нали "трябва да се гласува, без значение за кого"
29
0
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
естествено че няма да предоставя 11 лв. субсидия на когото и да е било от скапаните *** които са на държавна лапачка само за да грабят народа...
28
5
 
4
 
! Отговори
От герберите преди 7 години
Ха ха ние сме безмозъщни гербери мутри много ние яд ще като е отменено задължителното гласуваме за нас герберастите няма субсидии и не можем да крадем от българския нарид
27
15
 
6
 
! Отговори
Обединен Славянски Ф преди 7 години
Само Патриоите мога да спасят България. Само те имат силата да изтръгнат страната ни от ноктите на ЕС и НАТО и Запада. Само те са способни да ни обвържат завинаги с нашите естествени братя от Русия. А с Русия в Бълагрия мизерия няма да има
26
2
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА СЕГА СЕ ВИЖДА преди 7 години
КОЙ ИМА ПОВЕЧЕ ТРОЛЧЕТА....
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно правилно отсъждане. В тази нещастна държава какви ли експерименти не се направиха от разни мало..мници по законотворчество. А една от най - гнъсните изцепки е това с пръстовия отпечатък в болниците.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е една добра новина. Сега всеки гражданин ще има право на избор - дали да се разходи до урните и да гласува, или да направи нещо друго с живота си в този ден. Нямам си и на идея тези врътки със задължителното чласуване и тем подобни за чий бяха, но не това е важното.Има предостатъчно други проблеми и в избирателния закон, и в приложението на много други разпоредби и актове.Защо не се допуска образователен и възрастов ценз например към днешна дата например?Защото в България има И умни хора.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ И БСП ЩЕ СА ПЪЛНЕЖ ЗА ДРУГИ.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е далавера.
21
2
 
5
 
! Отговори
ПАК ШЪ ВИ НАШЕПНА преди 7 години
ГЕРБ И БСП СА АУТСАЙДЕРИ.
20
6
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Файда от тази...отмяна има сано Боко Тиквуний и подопечната му...феодална партия.Силата на нетния...вот даден от пожарникари,полицаи и част от...апарата,ще нарасне и така има надежда да е...пръв.макар и с половин процент.За това Тиквухий държи всичко в...шепа,включая и КС;натиска...бутона и готово.
19
0
 
5
 
! Отговори
Просто питам преди 7 години
При демокрацията кои се сменят; тия дето са отдолу или тия дето са отгоре ?
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без Патриотичния фронт правителство няма да има, независимо дали ще спечели ГЕРБ или БСП !!!!ФАКТ !!!!
17
8
 
7
 
! Отговори
Недемократ преди 7 години
Е като не е задължително гласуването и било субективно право, ако теоритично отидат да гласуват само пет човека как точно това се вписва в определението за декомрация - "власт на народа" ? Пет човека ще определят управлението, защото другите не са упражнили субективното си право ? Само да попитам г-жо Мая защо не сезирате съда да отменят плащането на данъци и осигурвки, същите не фигурират в конституцията и би трябвало също да са субективно право или не ви отърва ?
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Беше *** и не домкратичен закон!"Дано тоя народ е поумнял вече и да отиде да гласува дори и никой да не харесва." - това е грешно и дано малко хора разсъждават толкова простовачико и по -добре да не гласуват, отколкото да отидат просто за спорта и да изберат някой когото не харесват, или още по лошо, нямат идея каква е политиката му! Бойчето беше доказателство, какво правят глупаците в БГ!
15
3
 
11
 
! Отговори
да преди 7 години
значи да е ясно едно.. президентските избори не бяха спечелени от БСП,а от Радевчервенките ако си мислят, че народа е избрал тях..нацяло трябва да са полудели
14
12
 
5
 
! Отговори
Българо-славянин преди 7 години
Най-добре да се отмени и членството на България в НАТО и ЕС. След това да сключим съюз с Русия и да станем член на Евроазийския Съюз. Да си затворим границите на Запад и да натиснем всички кадърни българи избягали на запад да се приберат и да работят са нас. Да купуваме само руски стоки, да продаваме бълагрските стоки самоа на руския пазар - руснаците няма да ни мрънкат за качество и други подобни щуротии, те ще си купуват от нас щото сме славяни.Гласувай за Обединените Патриоти
13
3
 
8
 
! Отговори
От герберите преди 7 години
Ха ха ние безмозъщните гербери мутри много ние яд ще задължителното гласуване е отменено няма субсидия за нас герберите без тях не можем да крадем от българския народ .
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мотивите са пределно ясни. Онези 2 милиона които избраха Радев няма да гласуват по задължение и тиквата пак ще пусне в ход костинброд. На изборите през март другарката нинова дето толково си повярва ще бъде отзад. А тиквата пак ще дойде и ще ви каже нема паре действайте. Много добре направих преди 15 години че се изнесох от мутролондия. Тогава бях 20 годишен и трудно ми беше да се разделя с родителите си но като ги гледах как изнемогват тръгнах. Сега и те са добре и аз съм добре! А вие как сте?
11
2
 
11
 
! Отговори
УРААА преди 7 години
КОЛКО ИМ ОЛЕКНА НА ДЕПУТАТИТЕ .СЕГА ПАК ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО КРЪГОВЕТЕ ОКОЛО ТЯХ , А ОТВРАТЕНИЯ НАРОД НЯМА ДА ИМ ОБЪРКВА СМЕТКИТЕ С РАЗНИ РЕФЕРЕНДУМИ

Спонсорирани публикации