Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!

Магистратите отмениха единодушно задължителното гласуване
Обновена: 23 фев 2017 15:11 | 23 фев 2017 15:11, Анисия Иванова
63
Конституционният съд разреши: Ако искаш – гласуваш, ако искаш – не!
Архив: Булфото

Конституционният съд (КС) единодушно отмени задължителното гласуване, съобщава "Правен свят". Решението е взето с 11 гласа, тъй като от днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.

С него се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.

Още по темата

Какви са мотивите на КС ще стане известно следващата седмица.

Съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.

Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Задължителното гласуване бе въведено с аргумента, че така ще се неутрализира и обезсмисли купения и корпоративния вот.

Идеята обаче се обезсмисли след като законодателите се отказаха да въведат глоба за негласувалите. Единствената санкция, която бе записана в Изборния кодекс, бе изваждане от избирателните списъци при две последователни негласувания от един и същ вид избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
и как точно майтапа БСП ще се върне на власт,че не разбрахме .. сигурно ще спечели 51% от гласовете ????? :))))))))сигурно ще са 2 коалиция с умрялото ДПС или ДОСТ,което даже няма да влезе в парламента:))))))))безплатни мечти:))))
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения начин да се повиши избирателната активност е въвеждането на електронно дистанциоонно гласуване ! Така работещите хора вместо да губят цял ден да се редят с кварталните кибици пред урните ще си гласуват от където искат.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не, то оставаше и насила да трябва да ходя да си избирам кой ще прави живота ми все по-безсмислен в тази страна.
7
1
 
8
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Язък!!!Назявах се след още едни избори да ме махнат от списъка и да ме оставят намира.
6
3
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Стига с тези заучени простотии. Законът трябва да се спазва. Демократ е този който спазва закона----а не мафиота Борисов и сие.
5
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
браво на манолова като булдог е
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалното се случи. За пореден път се доказа, че за ГЕРБ Конституцията и законите са просто тоалетна хартия. За тях е важно какво ще каже Борисов!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** дали се е научил вече, че на избори се ходи да избереш кой ще те управлява, а не за да гласуваш за някой който ти харесва. Ако не гласува Бай *** пак ще го упралява някой, дано този *** народ го е осъзнал вече това.
2
2
 
6
 
! Отговори
2013 преди 7 години
Не на задължителния, да на купения вот!
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, за да се върнат *** на власт трябва ниска избирателна активност. Дано тоя народ е поумнял вече и да отиде да гласува дори и никой да не харесва.

Спонсорирани публикации