Ще го бъде ли машинното гласуване?

Bulgaria On Air научи повече за фирмата, подала офертата
23 фев 2017 20:15, Екип на Bulgaria On Air
12
Ще го бъде ли машинното гласуване?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Машинното гласуване все още е под въпрос. Не е изключено единствената фирма, която иска да опита да достави 13-те хиляди машини, да не отговаря на условията на обществената поръчка на Централната избирателна комисия.

Екип на телевизия Bulgaria On Air потърси компанията в посочения от нея офис. Оказа се, че на същия адрес има регистрирани десетки по-малки фирми.

Манол Илиев и Димитринка Илиева управляват Лирекс в съдружие с друга по-малка фирма. Според Търговския регистър собственици на въпросната компания Топика са децата на Илиеви. 39-годишният Янко Манолов Илиев пък участва в други 18 по-малки фирми, повечето от тях регистрирани на този адрес.

"Лирекс" има и друг офис. Въпреки табелата обаче там е друга фирма "Теза".

Манол Илиев,който вчера подаде докумените на "Лирекс" 13 минути преди да изтече крайния срок, не беше в офисите. Все пак според официалния сайт -това е компания с 25 годишен опит в Ай Ти сектора.

"Познавам ги от 2009 във френската гимназия, там осигуриха ескперименталното гласуване",  съобщи експертът по изборите проф. Михаил Константинов.

В същото време въпросната компания се е оплакала в Централната избирателна комисия, че условията по обществената поръчка са дискриминационни. Става въпрос за частта, според която изпълнителят трябва да е предоставял подобна услуга, но през последните 3 г.

"Ние сме търсили опит или в машинното гласуване или в сходни дейности, които биха могли да докажат, че фирмата ще може да се справи", обяви Александър Андреев от ЦИК.

"Лирекс" имат опит в редица поръчки от държавни институции - камерите за наблюдение по софийските улици и дори тези за провеждането на изпитите за кандидат-шофьори. Печелили са обществени конкурси за изграждане на противопожарни и информационни системи – като тази във Висшия съдебен съвет например.

"В случай че изпълнителят не изпълни критериите или не даде гаранциите, комисията която се занимава ще излезе с предложение как да се процедира", посочи още Александър Андреев.

Ако се наложи Централната избирателна комисия може да удължи срока до изглаждане на детайлите по доставката или изработката на 13-те хиляди терминала за гласуване.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

3518 гледания   |  Още видео

 


12
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ала-бала преди 11 месеца
Изключително тенденциозен и поръчков репортаж. Така и не се разбра какво точно иска да каже "журналистката"..
Фирмата има право да участва и участва. Все още не е спечелила, за да настройвате хората.
Плюс това не е незаконно да участваш в управлението на повече от една фирма.
Когато и ако подпишат договор за изпълнението на поръчката, тогава ровете за кирливи ризи!
10
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 11 месеца
В последния момент И диктуваш цената!
9
0
 
0
 
! Отговори
Radio bntsemser преди 11 месеца
Kade ima adres firmata, koi sa rabotnicite, proizvodstvenite sgradi, haleta, marketing, skladova baza, parkingi, tehnicheski otdel, inovacii, otdel prodajbi, export, import, mitnicheski deklaracii, vneseni dds i drugi nalozi...?!
Tuka ima, tuka niama...:-)
8
0
 
4
 
! Отговори
Бай Х*й преди 11 месеца
То си е сигурно електронното гласуване, колкото са ви сигурни сметките към телекомите, ЕВН, ЕОН и др. такива. Бързата работа е срам за майстора. Тая фирма иска да прави гушка според мен. Ако можеше по - бързо да направят тия машинарии, големите икономики нямаше да се затруднят.А те отказват за този срок да се справят.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Със сигурност машиното е по-сигурно от сегашното, затова и правят всякакви спънки
6
1
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 11 месеца
На машините хард диска трябва да бъде пломбиран ОТ ЦИК и ако машината забие да се минава на гласуване с хартиени бюлетини...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Професорите, имам само два въпроса, как ще осигурите пълна анонимност на вота с машинно гласуване, както е по Конституция, това е най-важното правило на гласуването-да бъде тайно иначе се обезсмисля, и как ще гарантирате, че вотът няма да бъде подменен по електронен път, защото и сега може да бъде подменен. И когато дадете тези конституционни гаранции, тогава дерзайте. Иначе аз ще съм първата, която ще обжалва машинното гласуване защото ми нарушава конституционни права. Както и вашите.
4
2
 
5
 
! Отговори
ДО 2 преди 11 месеца
Можеш ли да обясниш за Машините ?
Аз лично не схванах ?
Ако беше по Интернет съм съгласен , всеки един гласимащ с ЕГН .
А това какво е ?
Далавера за пари а не за гласове .Мисълта ми е че машините ще изплюват едни бележки и пак комисията ще ги брой .Няма връзка с компютри , Интернет . Касов апарат без връзка с НАП .
3
5
 
3
 
! Отговори
СЛЕД ИЗБОРИТЕ : преди 11 месеца
ДОКАТО СЕ РЕШИ ДАЛИ ВОТА Е "ЗАКОНЕН ...ИЛИ НЕЗАКОНЕН"-----пак ще изгарми некоя банка ,като КТБ ...И ДРУГАРИТЕ , ЩЕ СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ!

В ОБЩИ ЛИНИИ----ТОВА Е СХЕМАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
НЯМА ДА ГО БЪДЕ преди 11 месеца
ТО , ТОВА Е И ЦЕЛТА .......ДА НЯМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!!!!!!!!!!
ИНАЧЕ-----КАК ШЕ СТАНЕ ДАЛАВЕРАТА НА ИЗБОРИТЕ ,БЕ ХА,ХАХААААААААААААА.....

А , КОЛКОТО ДО ФИРМАТА .......САМО--- "ПРИКАЗКИ ОТ ШЕХЕРАЗАДА!!!!"
ПОРЕДНАТА ДЪВКА ЗА НАРОДА И МЕДИИТЕ!!!!

ВОТА ОБАЧЕ ---ЩЕ Е "НЕЗАКОНЕН"...!
1
1
 
10
 
! Отговори
спомени... преди 11 месеца
Лирекс - си е ченгеджииска фирма. Всички са бивши полицаи (а както сме чували - 'бивши' няма). Основателя (тогава се кзазваше 'Натурела') - дори го гръмнаха. Всички IT проекти на МВР - се правят от Лирекс!

"Дългата ръка' на Цецо Ц дали няма да 'помогне' и за 'машинното гласуване'?