Ще го бъде ли машинното гласуване?

Bulgaria On Air научи повече за фирмата, подала офертата
23 фев 2017 20:15, Екип на Bulgaria On Air
12
Ще го бъде ли машинното гласуване?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Машинното гласуване все още е под въпрос. Не е изключено единствената фирма, която иска да опита да достави 13-те хиляди машини, да не отговаря на условията на обществената поръчка на Централната избирателна комисия.

Екип на телевизия Bulgaria On Air потърси компанията в посочения от нея офис. Оказа се, че на същия адрес има регистрирани десетки по-малки фирми.

Манол Илиев и Димитринка Илиева управляват Лирекс в съдружие с друга по-малка фирма. Според Търговския регистър собственици на въпросната компания Топика са децата на Илиеви. 39-годишният Янко Манолов Илиев пък участва в други 18 по-малки фирми, повечето от тях регистрирани на този адрес.

"Лирекс" има и друг офис. Въпреки табелата обаче там е друга фирма "Теза".

Манол Илиев,който вчера подаде докумените на "Лирекс" 13 минути преди да изтече крайния срок, не беше в офисите. Все пак според официалния сайт -това е компания с 25 годишен опит в Ай Ти сектора.

"Познавам ги от 2009 във френската гимназия, там осигуриха ескперименталното гласуване",  съобщи експертът по изборите проф. Михаил Константинов.

В същото време въпросната компания се е оплакала в Централната избирателна комисия, че условията по обществената поръчка са дискриминационни. Става въпрос за частта, според която изпълнителят трябва да е предоставял подобна услуга, но през последните 3 г.

"Ние сме търсили опит или в машинното гласуване или в сходни дейности, които биха могли да докажат, че фирмата ще може да се справи", обяви Александър Андреев от ЦИК.

"Лирекс" имат опит в редица поръчки от държавни институции - камерите за наблюдение по софийските улици и дори тези за провеждането на изпитите за кандидат-шофьори. Печелили са обществени конкурси за изграждане на противопожарни и информационни системи – като тази във Висшия съдебен съвет например.

"В случай че изпълнителят не изпълни критериите или не даде гаранциите, комисията която се занимава ще излезе с предложение как да се процедира", посочи още Александър Андреев.

Ако се наложи Централната избирателна комисия може да удължи срока до изглаждане на детайлите по доставката или изработката на 13-те хиляди терминала за гласуване.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ала-бала преди 7 години
Изключително тенденциозен и поръчков репортаж. Така и не се разбра какво точно иска да каже "журналистката"..Фирмата има право да участва и участва. Все още не е спечелила, за да настройвате хората. Плюс това не е незаконно да участваш в управлението на повече от една фирма.Когато и ако подпишат договор за изпълнението на поръчката, тогава ровете за кирливи ризи!
10
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 7 години
В последния момент И диктуваш цената!
9
0
 
0
 
! Отговори
Radio bntsemser преди 7 години
Kade ima adres firmata, koi sa rabotnicite, proizvodstvenite sgradi, haleta, marketing, skladova baza, parkingi, tehnicheski otdel, inovacii, otdel prodajbi, export, import, mitnicheski deklaracii, vneseni dds i drugi nalozi...?!Tuka ima, tuka niama...:-)
8
0
 
4
 
! Отговори
Бай Х*й преди 7 години
То си е сигурно електронното гласуване, колкото са ви сигурни сметките към телекомите, ЕВН, ЕОН и др. такива. Бързата работа е срам за майстора. Тая фирма иска да прави гушка според мен. Ако можеше по - бързо да направят тия машинарии, големите икономики нямаше да се затруднят.А те отказват за този срок да се справят.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност машиното е по-сигурно от сегашното, затова и правят всякакви спънки
6
1
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
На машините хард диска трябва да бъде пломбиран ОТ ЦИК и ако машината забие да се минава на гласуване с хартиени бюлетини...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професорите, имам само два въпроса, как ще осигурите пълна анонимност на вота с машинно гласуване, както е по Конституция, това е най-важното правило на гласуването-да бъде тайно иначе се обезсмисля, и как ще гарантирате, че вотът няма да бъде подменен по електронен път, защото и сега може да бъде подменен. И когато дадете тези конституционни гаранции, тогава дерзайте. Иначе аз ще съм първата, която ще обжалва машинното гласуване защото ми нарушава конституционни права. Както и вашите.
4
2
 
5
 
! Отговори
ДО 2 преди 7 години
Можеш ли да обясниш за Машините ?Аз лично не схванах ?Ако беше по Интернет съм съгласен , всеки един гласимащ с ЕГН .А това какво е ?Далавера за пари а не за гласове .Мисълта ми е че машините ще изплюват едни бележки и пак комисията ще ги брой .Няма връзка с компютри , Интернет . Касов апарат без връзка с НАП .
3
5
 
3
 
! Отговори
СЛЕД ИЗБОРИТЕ : преди 7 години
ДОКАТО СЕ РЕШИ ДАЛИ ВОТА Е "ЗАКОНЕН ...ИЛИ НЕЗАКОНЕН"-----пак ще изгарми некоя банка ,като КТБ ...И ДРУГАРИТЕ , ЩЕ СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ!В ОБЩИ ЛИНИИ----ТОВА Е СХЕМАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
НЯМА ДА ГО БЪДЕ преди 7 години
ТО , ТОВА Е И ЦЕЛТА .......ДА НЯМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!!!!!!!!!!ИНАЧЕ-----КАК ШЕ СТАНЕ ДАЛАВЕРАТА НА ИЗБОРИТЕ ,БЕ ХА,ХАХААААААААААААА.....А , КОЛКОТО ДО ФИРМАТА .......САМО--- "ПРИКАЗКИ ОТ ШЕХЕРАЗАДА!!!!"ПОРЕДНАТА ДЪВКА ЗА НАРОДА И МЕДИИТЕ!!!!ВОТА ОБАЧЕ ---ЩЕ Е "НЕЗАКОНЕН"...!
1
1
 
10
 
! Отговори
спомени... преди 7 години
Лирекс - си е ченгеджииска фирма. Всички са бивши полицаи (а както сме чували - 'бивши' няма). Основателя (тогава се кзазваше 'Натурела') - дори го гръмнаха. Всички IT проекти на МВР - се правят от Лирекс! "Дългата ръка' на Цецо Ц дали няма да 'помогне' и за 'машинното гласуване'?

Спонсорирани публикации