"Без будилник": Златна Прага и кехлибарената бира

Елате с нас в чешката столица, град с дух и бира!
24 фев 2017 16:53,
14

Снимка: Dnes.bg

 


Кехлибарени халби, засмени лица, богата история и шумен смях! Що е то? Прага! Елате с нас в "Без будилник" на разходка в чешката столица, която предлага за всекиго по нещо.
 

За чешката столица много е писано и много ще се пише. И никак не е чудно - Прага е обаятелна и магнетична. Град с дух, който се харесва на всички, които са го посетили. Независимо дали си падате по обикаляне на музеи, по архитектура, по разходки с пищни гледки или сте по-големи почитатели на бирата и кулинарията - в Прага има всичко.

Историята й е безкрайно богата, защото от тук са минали много хора. Всяко едно местенце в този град си има история, а ако няма - не се безпокойте, чехите са се погрижили да има!

За да видите каквото и да било обаче, трябва да се преборите с тълпите от туристи. Те са много и са навсякъде, по всяко време. Независимо дали температурите са летни - улиците са пълни с хора. Есенните ветрове не прогонват дори свикналите на по-топъл климат туристи, а зимните -15 градуса се преживяват лесно с изникналите на всеки ъгъл коледни пазари.

Като говорим за Прага, няма как да пропуснем Карл IV. Той е вездесъщият владетел на града... може би и до ден-днешен. Именно по негово време Прага става главен град на Свещената Римска империя. Така че ако някой опише Прага като столица в периферията на Европа - кажете му, че греши! Прага е в сърцето на Европа още от далечната 1348-а, същата, в която е основан и Карловият университет. Десетина години по-късно започва да се строи и Карловият мост.

Като стана дума за Карловия мост - не се безпокойте, ако не ви се стори величествен и невероятен. Той най-вероятно е, но трябва да се събудите рано, за да го видите такъв. В останалото време ще видите основно тълпи от хора. Пред всяка от 32-те фигури по протежението на моста над Вълтава се струпват тълпи, за да снимат фигурите... или да послушат уличните музиканти, да разгледат картини на художници, или просто да се любуват на гледката.

От моста идеално се вижда една забележителност, която не се пропуска - Храдчани, или Пражкият замък. Сухата информация за Храдчани е следната: това е най-големият древен дворцов комплекс в света, разположен на 70 000 квадратни метра. Дворецът е бил обитаван от кралете на Бохемия, императорите на Свещената Римска империя, а в днешни дни - президентите на Чехия.

Замъкът е от няколко части и не е изненада, че в него има улици и широки площади. Можете да влезете в историческата сграда или пък да се отдадете на разглеждане на готическите фигури, които красят прозорците на зданията.

В двора му се намира и катедралата Свети Вит. Готически шедьовър, строен в продължение на векове. В сегашния си вид е започната през XIV век, а е приключена чак през XX.

Когато си тръгнете от двореца, не пропускайте да се разходите пеша до долу, защото точно под Храдчани се намира тераса, която предлага гледка към града.

И каква гледка само!

При благоприятно слънчево време ще можете да се насладите на невероятна гледка и да разберете защо Прага се нарича златна. Златото е сякаш на всеки покрив, и интересно, никой не го е отмъкнал. Или поне не е намерил начин. Гледката е още по-впечатляваща, ако сте там по време на залез и слънцето се отразява в златните покриви.

Една от най-известните кули е тази с Пражкия астрономически часовник. Намира се на площада на Стария град и на всеки час представя "шоу" - разходката на Апостолите, които сякаш излизат от кулата и се въртят. Има и типично готически фигури, плюс скелет, който трябва да изобразява Смъртта. Да, чехите имат странно чувство за хумор.

Не пропускаме и двора Валенщайн. Намира се близо до Карловия мост и реката, а там заседава Сенатът на Чехия. Градините на двореца обаче са една приказка, която си заслужава да й бъде отделено време.

Между пъзела от живи плетове ще установите, че около вас вървят всякакви птици - от патки, до пауни. Дружелюбни и свикнали с хората, могат дори да ви излапат кроасан от ръцете. И докато се разхождате от тази идилия пред вас ще се разкрие една гротеска.

В единия ъгъл на градината, пълна със скулптури и фонтани, се намира стена от изкуствени сталактити, която изглежда зловещо. Отдалеч е създадена така, че да прилича на "разтапящи се" черепи. Отблизо богатата фантазия може да открие зловещи маски, змии, черепи и зверове. Градската легенда твърди, че ако някой се взира достатъчно дълго, ще намери коридор из малките пролуки на стената. За нейните дълги години на съществуване обаче никой не е успял, освен може би обитателите на стената, известна като "Grotto" - совите.

И така, напускаме градината и забележителностите и се отправяме към... бирариите!

Пивоварството в Чехия е с дългогодишни традиции. Експертите поставят чешката бира редом с белгийската и германската.

Наистина е въпрос на вкус, но пък е грехота човек да е в Прага и да не се наслади на местното производство. За чехите първата сварена бира е толкова невероятно събитие, че дори влязло в летописите. 1087 г. официално е сварена, дегустирана и описана първата чешка бира. Дори най-важният чешки светец - св. Вацлав, е покровител на пивоварите.

Бирарии има навсякъде в Прага, за всеки вкус, а и джоб. Всяка една предлага поне един вид наливна бира, която е превъзходна. Ако пък имате късмет ще се натъкнете на места, които правят собствената си бира и ще имате късмета да опитате прясна бира, мътна бира, или пък такава от овесени ядки.

Внимавайте обаче: сервитьорите имат навика да ви носят бира в мига, щом изпиете сегашната си халба.

А какво върви най-добре с бира? Наденички!

Чешката кухня едва ли ви говори нещо, но не е за изпускане. Любителите на месото и наденичките истински ще я оценят. Наденичките са често пикантни и идеално мезе за бира. Ако си поръчате пък "Моравски врабец" ще видите и нещо доста познато в чинията си - кисело зеле!

По всяко време на годината пък може да опитате прекрасните тръделници - Trdelnik. Представлява козуначено тесто, навито на шиш и опечено на жарава. Предлагат се на всеки ъгъл, но си вземете само ако виждате, че го пекат пред вас - тогава са най-хубави.

Това не е всичко от Прага. Ако всеки град си има дух, то чешката столица е веселячката, която ще приюти всеки. С обещанието за вкусна храна, пивка бира и гледки за всеки вкус. И желание за втора среща!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
shrek преди 7 години
Общото между чеха и евреина е, че и двамата ще ти продадат майка си! Но евреинът и ще ти я достави!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубави са и Прага и Братислава.Прага е най-хубавия град в Европа.За бири незнам,не пия бира.Но има уникални сгради и велик дух.Има туристи от цял свят.Съгласен съм че словачките са по-хубави от чехкините.Чехкините повече приличат на германки.Прага си пази старите сгради,а не като София където се бутат уникални стари сгради в центъра и се вдигат грозни нови блокове,абсолютно несъответващи на вида на квартала.Важно е да върви далаверата
12
0
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
Няколк пъти съм имал удоволствието да бъда в Прага. Уникален град с невероятна атмосфера. Като цяло тази част на Европа ми харесва, но Прага е много по хубав от Виена и Будапеща. Може би цнтралната част на Братислава има такъв дух и то заради не малкото години "любов" между тях. Бира с колбасичка...
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чешката бира не ми допадна, пробвах няколко местни марки, имат странен вкус, виж немските са друго нещо, най-добрите пивоварни са в Бавария
10
3
 
4
 
! Отговори
пак преди 7 години
До От Лондон - начи, по си е друго в пекъм или хакни там си е чистичко и се разхождаш на воля! по си друго в Лондон по на юг, бригстън, тотнъм ...
9
2
 
6
 
! Отговори
Киро екскелнеро преди 7 години
До От Лондон - начи, седат ми едни англичани, гледат менюто и картата с напитките, и си поръчват бутилка "каберне совинньон" - цената на виното тука е, като у Лондон, 3.5 паунда - вика отворкото.- ама къде у Лондон, у кой ресторант - питам го, - а у магазина - вика - у ресторантите не знам колко е! та искам да те питам знаеш ли колко струва една бира у пъб в Лондон? пил ли си, или си чул! знаеш ли колко е бирата в Брюксел? първата бира в кръчма в Прага ми струваше 2 крони /20ст/ "Будвар", аре
8
1
 
11
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
Има корабчета- ресторанти по реката, които са много приятни. В центъра става голям купон, поне като бяхме там, и като цяло лежерна обстановка, купонджийско, определено бих отишъл пак , ако имам възможност
7
7
 
4
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
Минахме миналото лято през Прага, на път за България. Като цяло ми допадна, но си е малко мърляшки град, както и чехите - също, не е много чисто, фасадите на сградите са доста занемарени. Бирата е хубава, най-популярната е Pilsner Urquell, а и тя най-ми хареса. Пробвах и наливна Будвайзер, изобщо не ми хареса. Голяма заст от кръчмите са масовки, за стандартния турист, но намерихме в центъра една приятна кръчмичка, с пианист, почти никой нямаше, но готвеха хубаво и с отлично обслужване.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимко - прав си за чехите, такива са, особено ако им работиш, расисти! чехкините са готини, е над 35-40 всички жени са "тлъсти и измити", у нас и повечето дето срещаш по улиците са гуреливи. по южна европа да не са по приятни !? Прага е великолепен град, особено ако си турист с повече мангизи и време - за първи път бях там през 1984 и все се връщам, и пак, и ..,
5
11
 
6
 
! Отговори
Бай Онзи преди 7 години
Кога са станали държави Чехия и Словакия?И каква им е народната музика?
4
2
 
23
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Най красивия град за мен в цяла Европа.Ако искаш и обичаш романтиката ... това е мястото.Ако обичаш хубавата бира и обрите мезета...това е мястото.Ако обичаш красивите жени е необвързващите контакти ... това е мястото.Третото не го консумирах просто защото бях със любовта на живота си....съпругата ми!
3
1
 
19
 
! Отговори
Бацковеца преди 7 години
Че какво им е на жените в Европа...тлъстите и измитите...Като не ти харесва ходи в Турция. Туркините хем са дребни, хем са "симпатични"...приказни са...Типично чалгарско българска черта е да отидеш някъде и да започнеш да плюеш колко не било хубаво и как това как онова. България няма да стигне чехите ако ще срещу тях да бяга. Не знам защо огромната част от българите излизат от България. Стойте си на село и не се изказвайте. Нали знаете - по-убаво от наше село нема...
2
2
 
17
 
! Отговори
Турист преди 7 години
Чехите са пичове. Ако ходите в Прага си направете непременно разходка по Вълтава с хотелите и кръчмите на кораби - настроението е невероятно.А за чревоугодниците - "колено" при Андел. За бирите не може да се каже нищо, освен че всяка по-забутана кръчма ще ви изненада приятно с нещо по-добро от всичко опитвано досега. Но имайте предвид че обикновенно са райнонирани - т.е. две съседни кръчми имат голяма вероятност да предлагат еднакви бири, гледайте да предлагат нещо свое. Наздрави!
1
24
 
10
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
Не лъжете! Чехите са ужасни.Мислят си, че са повече от всеки друг, че са по-добри от германците, че са по-велики от поляците. Бирата им бива, ама само тя. И жените им са едни такива... тлъсти и измити. Като германки.

Спонсорирани публикации