Машинно гласуване, ама не през март

Единствената подадена в ЦИК оферта не отговаря на условията
Обновена: 25 фев 2017 22:39 | 25 фев 2017 21:15, Веселина Йорданова
112
Машинно гласуване, ама не през март
Снимка: архив, БулФото

Възможността да има машинно гласуване на предсрочните избори на 26 март отпада.

Всички членове на ЦИК гласуваха за отстраняването на единствения кандидат в обществената поръчка - фирмата "Лирекс".

Още по темата
Фирмата предлага да достави машините на 20 март, а в условията на конкурса е записано 10 март, предаде bTV.

От фирмата са били категорични, че не е възможно устройствата да бъдат доставени по-рано.

Фирмата, която в последния момент преди изтичането на законовия срок подаде оферта, не може да отговори на техническите изисквания.

От доклада на специализираната комисия пред ЦИК стана ясно, че на всеки 15 машини ще има само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не е ясно и как ще стигнат машините до секциите в чужбина.

Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

Поръчката трябваше да бъде за около 13 хиляди машини с прогнозна стойност от 12,5 до 15 млн. лева без ДДС.

Политици вече допуснаха, че може да има оспорване на вота пред КС, ако машини за гласуване не се осигурят. 

Говорителите на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

В съобщение до медиите от фирма "Лирекс БГ" заявяват, че имат готов, напълно работещ софтуер и експертен капацитет за комплектуване и въвеждане в експлоатация на целия необходим брой машини за гласуване.

"Мащабът на такъв проект изисква партньорство с чуждестранни компании, включително производители на компоненти. Казусът с невъзможността за доставянето на машините в срок е свързан с факта, че част от необходимите компоненти за производство не могат да бъдат осигурени от производителите в необходимото количество за посочения в обществената поръчка на ЦИК срок", допълват от фирмата.

В рамките на 3 седмици могат да бъдат произведени 8200 машини. Останалите 4300 машини също могат да бъдат готови в срок, но това не е гарантирано. В случай, че някои от компонентите за тях не бъдат доставени навреме, комплектуването им може да се забави до един месец, се посочва в съобщението. 

Въпреки голямото ни желание, усилията на екипа и проведените многобройни разговори за намиране на вариант за по-ранна доставка от различни места, за съжаление такъв брой готови компоненти не е наличен и не могат да бъдат осигурени в нужния срок, заявяват от "Лирекс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам електронно гласуване, а не машинно, пак некой ще лапне едни пари с тея безмислени глупости.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във Франция гласуват с бюлетини от рециклирана хартия.
77
1
 
1
 
! Отговори
Perpetu преди 7 години
Nema da ima izbori i tolkoz. Sha ima voenna diktatura na radev muzik.
76
0
 
2
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ПОЛИТИЦИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМАТ НУЖДА ОТ ИЗБИРАТЕЛИ,ВЕЧЕ , ЩЕ СИ ИМАТ МАШИНКИ СЪС СОФТУЕР И СПЕЦИАЛИСТИ,ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗНАЯТ РЕЗУЛТАТА,ХОРАТА СА МОЖЕ БИ ВЕЧЕ ИЗЛИШНИ, ТЕРМИНАЛ 2 ИЛИ ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ :))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
75
2
 
3
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
АМЕРИКАНЕЦ НА МИНАЛИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ:" НАТИСНАХ ЗА ХИЛЪРИ, А МАШИНАТА ОТЧЕТЕ ЗА ОБАМА,НЕ МОГА ДА ГО ДОКАЖА,НО СЕ ОПЛАКАХ, СЛЕД ИЗБОРНИЯ ДЕН КАЗАХА, ЧЕ МАШИНАТА БИЛА ПОВРЕДЕНА :) "ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААТИ ЩЕ ГЛАСУВАШ, НО МАШИНАТА ЩЕ РЕШАВА ВМЕСТО ТЕБ :))))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
74
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Заблудени юроде докато не разберете,че не партите за които гласувате и си преправят резултатите а вие можете да промените живота си в тази недържава все ще ви клатуркат докато не ви остане и риза на гърба ,но как да го проумеят промитите мозъци като вече са им направили трапанация поколения наред?Питам и отговор не искам.И господ да слезе да ви покаже пътя вие сте слепи и няма да го видите.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа отдавна се прости с машинното гласуване, а ние сега го въвеждаме....ама нали се търсят начини да се гепят парички!
72
0
 
3
 
! Отговори
23 април преди 7 години
Да ги отложим изборите тогава, за четири седмици по-късно, а? Точно време за всичко ще има. Ние цял изборен закон погазихме, та една дата ли ще ни спре.
71
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бесепето зад *** не иска машинките, та да й даде повод да беснее след загубата.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да си платиш данъците на държава, която не си изпълнява законите?
69
0
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Oт 2014 до 2017г къде спаха ?!!!!!!
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама да вземат да го сключат този договор за доставка на машините все пак, щото ако не през март, то през тази година ще е. Нови избори, да речем - през юни/юли, или през октомври. И тогава ли ще се правят на ударени. Синдром на Пълната Административна Некадърност се нарича това заболяване.
67
2
 
6
 
! Отговори
поредната маниполаци преди 7 години
Купуването и продаването на гласове. НО! Да купиш ЦИК никъде не е записано че е престъпление. ЗАКОНА ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ Е ГОТОВ 2014г. Защо сега се правят на изненадани.?
66
0
 
0
 
! Отговори
Arena aihabibi преди 7 години
Bulgarite diskutirat pesenta vetrove na lili ivanova, poradi lipsa na drug muzikalen bulgarski idol.
65
0
 
5
 
! Отговори
Fut преди 7 години
Na 3 mart obstonationalna bg bezsrochna stachka - iskame belgiiski zaplati v bg. Nali sme edno semeistvo eu?!
64
0
 
6
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Аре, да са ни излишни незаконните предсрочни избори! Може и да се пропуснат, затова КС оповести, че отпада здължителното гласуване. Всичко си подготвят мyшмopoцитe, мoшeници, кандидат "народни" избраници.
63
0
 
8
 
! Отговори
Елин Пелин преди 7 години
Държавата в ролята на Андрешко. Незабравимо. Има закон, ама понеже защото тъй стана, че се получи - няма да го спазваме, пък после ще видим. А от мене искат да съм изряден данъкоплатец, и тока си плащам, и парното, и винетката - всичко каквото поискат. Е как стават тези работи - аз да не ги копая тези пари. Държавата е това, което държи хората заедно. Иначе всичко отива на майната си.
62
1
 
7
 
! Отговори
м цирка не участвам преди 7 години
Това показва, че служебното правителство не изпълнява закона.....Първо създаваш условия за провеждането на изборите според закона и чааааааак тогава определяш дата за гласуване.А НЕ ОБРАТНОТО!!!!!!Оказва се че не сме парламентарна република, а цик-ова република.Съдбата на държавата се определя от хора назначени от партии които не се нравят много на народа. Ами защо изобщо гласуваме като ЦИК може самостоятелно да определи коя партия печели изборите без да има в предвид чувалите с бюлетините .А ще поемат ли отговорност пак за пренасяне и съхраняването на чувалите като знаем каква анархия б
61
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Я каква "изненанда"!
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинно гласуване, ама не през март.................а на мен тати ще ми купи колело.

Спонсорирани публикации