Първан Симеонов: Популизмът – политическо движение

Дебатът между ГЕРБ и БСП е класически - нападащият и отбраняващият се
27 фев 2017 12:07, Анисия Иванова
12
Първан Симеонов: Популизмът – политическо движение
Снимка: Bulgaria On Air

Популизмът вече не е само политически стил, а си е направо цяло политическо движение. Това коментира социологът Първан Симеонов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите му дебатът между представителите на БСП и ГЕРБ е класически, в него "ролите" са разпределени - отбраняващият се и нападащият.

"От една страна имаме управление, което е леко в отбранителна поза и говори с фактология, от другата страна имаме претендент, който е в нападение, и използва по-скоро повече яркост", коментира Симеонов.

Той подчерта, че БСП не е толкова популистка, колкото консервативна партия, съдейки по приоритетите, за които говорят социалистите в предизборната си кампания.

"Естествено отбраняващият се говори с повече числа, претендентът говори с повече популизъм. Винаги е така. В общи линии такива дебати възпроизвеждат логиката, която щабовете са наредили", отбеляза той.

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев пък коментира, че със своя протекционизъм БСП затваря хоризонта, противно на очакванията за една лява партия, която трябва "да накара хората да се вълнуват, да искат нещо".

Неговият прочит на популизма е, че разчита да внуши на хората, че живея във възможно най-лошия свят, с което да подхранва страховете.

А относно основния сблъсък между двете водещи сили за гласовете на избирателите, проф. Дичев коментира: "Измества се тематиката към някакви въображаеми неща. Започнахме пак да се борим "за" комунизма, "против" комунизма - някакви такива неща от 90-те години, които мисля, че бяхме забравили. Международната политика влезе много силно - "за" Русия, "против" Русия, какво можем ние да решим по отношение на големия сблъсък? Такива фантазни теми, които ни изместват от конкретното, реалното".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Знаем, че Бойко е Бивш премиер. И такъв ще си остане. Но дебати се водят не между бивши, а кандидат-премиери! Бившите обикновено отиват на бунището. Това се очаква и за Бойко, но поне нека да опита!
9
3
 
2
 
! Отговори
dp преди 7 години
От няколко години руската агит тролеферма масово тиражира лъжи по медиите, в това число и под формата на коментари под новините - писани от *** на кремълския Саурон - и се надяват на резултат сега.Не мисля, че ще ги огрее, прекалено умствено изостанала им е агитацията за да се хванат достатъчно хора. Тия, към които е адресирано посланието им са измрели или на измиране.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първане и ти си ми един червен *** та те няма никъде . сутринта вашия нещастен уж някакъв журналит стана за посмешище по телевизията .
7
2
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Сутринта Цвета Географията стана за смях.А тя между другото научи ли Пекин къде се намира.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що триете коментари бе.Защото истината боли.Тиквата никога няма да се яви на личен дебат с когото и да било,защото е тъъъъъпп като кантонерски петел.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сутринта Караянчева навря ГоляматЪ ГлавЪ на кучето г......а.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храненикът на кънчовците отново ни обяснява нещата от живота. Станаха разногледи от вторачването в европейските дадености и азиатските ***.
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, което Корнелия подготвя, е стара тактика, използвана от партийните секретари при провеждането на събрания на низово равнище.Бойко Борисов де има предвид, че бивш премиер може да дебатира само с друг бивш премиер.За "дебат" (махленски цирк) с Корнелия да прати някоя като Беновска, та двете да направят сеир на народа, пък ако щат и за косите да се хванат. Това е нивото на Корнелия.
2
9
 
8
 
! Отговори
Сеир, не дебат преди 7 години
Корнелия се готви да прави цирк - махленска свада с обиди и обвинения, крясъци, ръкомахане, подскачане. Тя няма да изслушва досегашния премиер, нито ще отговаря на аргументите му, тя няма намерение да прави това. Ако той все пак успее по някакъв начин да я надвика и да каже логични неща, тя ще премине към клоунада. Вместо да му отговори, ще започне да се криви и да го подиграва. Всеки мъж би изглеждал смешен в подобна ситуация. Затова да прати някоя вресла да дебатира от името на ГЕРБ.
1
9
 
11
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
Ох, БСП, БСП, то ако нещата ставаха с надприказване. Ние знаем, че вие сте царе на лозунгите, красивите фрази и обещанията, ама като опре до дела, хич ви няма и обикновено се стига до катастрофа.

Спонсорирани публикации