Мераклиите да гласуват от Турция – двойно повече

След тях се нареждат тези от Великобритания, Испания, САЩ
40
Мераклиите да гласуват от Турция – двойно повече
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предсрочните парламентарни избори. Най-много заявления до момента са подадени в Турция – над 16 хиляди.

Още по темата

Останалите страни с най-много подадени заявления са Великобритания, Испания, САЩ и Германия, информира "Дарик".

Според последните промени в Изборния кодекс, в страните извън ЕС не може да има повече от 35 секции. За да бъде разкрита такава, трябва или да има дипломатическо представителство, или да са подадени поне 60 заявления за гласуване.

Съгласно решение на ЦИК към момента е решено в дипломатическите ни представителства в 76 страни да бъдат разкрити 103 секции. Окончателният брой на изборните секции зад граница ще стане ясен на 4 март.

Над 37 хиляди български граждани са заявили до момента желанието си да гласуват извън страната на парламентарните избори на 26 март, става ясно от  данните, публикувани в сайта на ЦИК.

Близо два пъти се е увеличил броят на желаещите да гласуват в Турция след последните президентски избори през ноември миналата година.

До момента в южната ни съседка са подадени 16 170 заявления за гласуване. На президентските избори миналата година заявленията бяха 8 842. Във Великобритания гласуване са заявили 4419 български граждани, в Испания 2737, в САЩ 2550, в Германия 2353.

Българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулски представителства на страната ни във федералната република. Все още не е получен отговор от германска страна дали освен посолството в Берлин, в двете консулства в Мюнхен и Франкфурт и в почетните консулства в още пет германски града, българите в Германия ще могат да гласуват и в други населени места в страната.

Временните обществени съвети на българите в чужбина предлагат това да са градовете Аахен, Бремен, Валдорф, Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Касел, Констанц, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, Фрайбург, Хановер, Хам и Лайпциг.

Заради разрешителния режим на разкриване на секции в Германия на последните избори – на шести ноември миналата година – секции бяха разкрити само в посолството в Берлин и консулските служби и това доведе до образуване на опашки от чакащи да гласуват.

Заявленията, на базата на които ще се разкриват секции в чужбина, се подават електронно, през интернет страницата на ЦИК или чрез дипломатическите и консулските представителства на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
19
 
! Отговори
ДОСТУМ преди 7 години
ДОСТ ЩЕ БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ.И КОРЕКТИВ НА КОЧИНСКИТЕ ВЪЖДЕЛЕНИЯ НА АГЕНТ САВА И КУРНИЛИЯ АМЕРИКАНОВА.....КОМИНТЕРНОВА....
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва да се премахне двойното гражданство с турция не може да си български турчинили турски българин"Защо нали има и "ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРИ" българи в германия, холандия, англия...и така много нататък:-):-):-)Пък и ай махнете ни:-):-):-):-) Останете си там една шепа българи в българия, които ще са под малцинсвата...
29
1
 
20
 
! Отговори
До Българина преди 7 години
"Аз пък имам мерак на автобусите да им се случи случка още преди да са минали границата! Случки стават всеки ден всякакви"Акоэе писана ще стане, белята не казва идвам...например ти кат си върви в България може на пешеходна пътека да те блъсне нещо или пък в България кат минаваш от тунел пак да ти се случи нещо... Аз лично не пожелавам на никой подобно нещо...
28
5
 
26
 
! Отговори
123 преди 7 години
Тая като я гледам на снимката- пращи от интелект и много добре се ориентира в бюлетината за кого да гласува! Сигурно и една българска дума не знае и недовижда без очила , ама и тя се наредила гласа да дава. Ужас!!!
27
6
 
23
 
! Отговори
ДА преди 7 години
Премахнете двойното гражданство и няма да рИвете!
26
1
 
19
 
! Отговори
Циник до 29 преди 7 години
Пхахаха УМНИКО следващия път специално за теб ...ще пиша - бавно - дано ме разбереш - УМИШЛЕНО НАПИСАХ РОДОЛЮПЕЦ!!ИМАХ ПРЕДВИД КУХИ *** , КАТО ТЕБ!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами как инак Боко ще стане пак министър -председател?Чрез партия на друга държава!На нашата българска територия!Какво ще се случи българи да направят националистическа партия в Турция, или в друга страна?
24
1
 
18
 
! Отговори
До Циник преди 7 години
Първо трябва а се срамуваш от неграмотността си, после раздавай идеологическо правосъдие, ако разбираш.Пише се и се произнася - родолюБецПроизлиза от род, родина и любя значи - обичам.В твоето произведение си написал родолюПци.това е род и люПя.Родолюбците не люпят.Може би ти люпиш, не знам.Това не е цинизъм. Има граматически правила.Не пренасяй твоето лично неудовлетворение върху другите.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От сараите съобщиха, че в първият петък от свещенния месец Рамазан ще бъде извършен масов тържествен сюннет на всички новоприети атакизи. Вместо традиционния дар за новообрязаните който е бил златна турска лира ще се дарява руска рубла(хартиена)
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А турски турчин и български българин може ли?
21
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е тези които не живеят в града да бъдат лишени от гражданство и да си останат само със селянството си!
20
10
 
21
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Аз пък имам мерак на автобусите да им се случи случка още преди да са минали границата! Случки стават всеки ден всякакви
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще продължи до момента, в който въпросните "гласоподаватели" не започнат да гласуват срещу самите себе си.
18
5
 
27
 
! Отговори
Саботин Саботинов преди 7 години
Глобалистите на Сорос "работят" на пълни обороти срещу България! Позор
17
5
 
22
 
! Отговори
Циник до бай Ганьо преди 7 години
Според теб - ти станал ли си...???Европеец?В България? С анадолските, и посткомунистически избиратели?Хммммммммм!
16
7
 
25
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Мерака ще им секне само ако обединените патриоти организират референдум всички с двойно гражданство да не могат да гласуват, най малкото тези с гражданство различно от ес! Толкова е просто! До тогава българи стягайте се, хасково и кържали да не се занимават с герб и бсп, каквото можаша о ха, само обединени патриоти
15
5
 
17
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До свободенкои са тези руско говорящико на брой са?
14
3
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До ВЕЛИКИЙсъщото право имат което е да изпращат кинти и да хранят роднини в бг милеят за родината също толкова силно както всеки който живее в неяи мечтаят да помогнат за подреждането на страната за да могат да се върнат и живеят достоен живот
13
2
 
24
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Маркучатова и за българите в западна Европа ли да важи които хранят икономиката доста добре?
12
2
 
24
 
! Отговори
свободен преди 7 години
да благодарим н българо-съветската дружба за положението ни .... БЛАГОДАРИМ ПОРОБИТЕЛЬО!

Спонсорирани публикации