У-лицата: Какъв е полът на Пол?

Или как се оцелява, ако си различен в България
Обновена: 28 фев 2017 16:05 | 28 фев 2017 14:30, Петя Славова
38
У-лицата: Какъв е полът на Пол?
Снимка: Facebook

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Пол

Когато се роди дете, първият въпрос е: Момче или момиче е?

Е, Пол не е нито едно от двете. Той е интерсексуален, роден във време, което задължава родителите да изберат кой от двата пола да е детето им. Без право на избор е и малкото, принудително подложено на редица операции, за да променят физическите му белези. Без да го питат, без да изчакат то да порасне и само да прецени иска ли изобщо да бъде променено.

Днес Пол има женско име. Направени са му няколко операции – една, когато е бил около 2-годишен и той не помни. Затова пък другата се е случила, когато е бил в крехка тийнейджърска възраст, а лекарите са се отнасяли към него като към опитна мишка. Той е само обект на изследване, без чувства, без емоции.

Интерсекс

Пол Найденов е интерсексуален. Това ще рече, че има белези и на двата пола. Лекарите са принудени да го поставят в един от тях, така той е вписан като момиче. Само че, днес Пол е висок като мъж, има глас на мъж, чувства се мъж, а това, че в личната си карта е вписан като жена го въвлича в редица неловки ситуации.

Примерите са много: сред тях са моментите, в които трябва да се легитимира на обществено място. В банкови институции категорично са му заявявали, че това не е неговата лична карта. По телефон, ако трябва да се легитимира, също му е нужно чак да преправя гласа си, за да не му кажат, че не отговаря на лицето от личната карта...

"Животът ми в никакъв случай не е скучен", отбелязва Пол Найденов, а сред любопитните такива мигове добавя и момент, в който излиза зад граница с децата си и дава документите си на граничните полицаи, докато хлапетата в колата крещят: "Тати, тати".

Също така, ако опре до лекар и трябва да се лекува, невинаги има адекватна медицинска грижа за него.

"Един мъж не може да има яйчници, жена – тестиси. Аз като интерсекс човек не мога да получа адекватно медицинско обслужване".

"Всъщност интересекс е нормално състояние, което съществува сред всички биологични видове, откакто свят светува", разказва Пол, който категорично отбелязва, че в 99% от случаите това не изисква лечение. Ако пък се наложи, то са нужни специфични здравни грижи.

Трябва да има пълно, информирано и доброволно съгласие за абсолютно всички последици от решенията, които взимаш. Родителите не знаят колко ще им струва подобна трансформация на детето им. Никой не ги е информирал. Нямат представа какво ще стане, ако човек бива подложен на всички тези експерименти.

По думите му лекарите имат наблюдения само върху пациентите, които са минали през тях, а това означава, че няма никакъв проблем този брой да бъде много по-голям.

"Абсолютно всеки от нас познава някой, който е интерсекс и той не си дава сметка, че е такъв" – отбелязва още Пол. Според него, има хора с деца, семейства, които никога не са си давали сметка, че са интерсексуални.

Промяната

Преди две години Пол решава да промени нещата и така у нас се води първото дело на интерсекс човек в Софийския районен съд. Искането на Пол не застрашава никого. Той просто желае да смени личната си карта и да бъде записан като мъж, но молбата му получава отказ от първа инстанция.

"Цялото несъвършенство на нашата система, освен, че рефлектира върху всички хора буквално, унищожава онези, които са различни", отбелязва Пол и допълва, че шансът да оцелееш, ако си различен у нас ,е почти никакъв.

Дали поради липсата на правно обслужване, дали поради стигмата, но няма официална статистика за самоубийството на хора като него.

"Има ги, но не сте чували за тях и това се дължи на социалната среда", обяснява още ситуацията Пол.

За него личното обяснение е много елементарно: Той и хората като него зависят от хетеросексуалните. "Ако си такъв не се налага да се бориш с тялото си, с физическите ти белези, със системата, не се налага да хабиш енергията си в усилия да си наясно със сексуалната си ориентация", изрежда проблемите Пол.

Той и хората като него се намират в непрекъсната борба, за да отстояват правата си да бъдат себе си.

"Сякаш тези права са като парите в портмонето. Ако ги дадеш на всички, ще свършат", отбелязва Пол, а всъщност това, което иска е просто да не бъде тормозен и подлаган на операции. Иска да има правото на семейство, да бъде обичан, да може по право да е с човека, с когото иска и да има семейство с него. Иска да е родител на децата си.

В момента той е баща на две деца, но те са негови просто, защото държавата не се интересува той какъв им е точно. Най-бруталното е, когато дъщеря му в началото на учебната година, в час по биология, обсъждат с учителката си случаите за хемарфродит при животните и учителката дава него за пример.

Професията

Пол е IT специалист. Работи в компютърна фирма от 8 години, но откакто иска да бъде официално признат за мъж, има публични изяви. Те се отразяват на атмосферата в офиса и изведнъж той се оказва излишен на работното си място. Така Пол в момента е безработен и взима обезщетения в НОИ. Не спира да ходи на интервюта за работа, където се представя с мъжкото си име, тъй като специалността му е такава, че няма шанс да си намери работа като жена. Казват му, че търсят точно човек като него, но само до момента, в който не тръгва да сключва договор и представя личните си документи, където фигурира с женско име.

"И се започва: Дай да се чуем другата седмица, а това значи никога", отбелязва Пол.

"Цялата система работи срещу хора като мен. Това се случва от некомпетентност, неукост или просто от липса на информираност", казва той и допълва, че единственият начин да бъдеш себе си в България е, ако разполагаш с много финансови средства.

"Ако си интерсекс и нямаш пари, шансът ти да оцелееш чисто физически е малък", заявява той. Поради всички тези неща Пол е част от неформална организация, в която правят опити да подпомогнат хората като него и със сходни проблеми със съвети и с подкрепа. Член и основател е на Европейската интерсекс организация, която трябва да работи на европейско ниво за състоянието на интерсекс хората. Идеята е да се еманципират интерсекс хората, да отстояват себе си, да не се чувстват изолирани.

"Това, което искаме няма по никакъв начин да ощети правата на другите", отбелязва Пол. Преди дни - на 22 февруари той спечели делото и от втора инстанция молбата му бе уважена. Пол ще продължи да се бори за правата на различните и призовава да има повече толерантност в обществото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Кукуригу преди 7 години
"специалността му е такава, че няма шанс да си намери работа като жена"Ъъъъ, и ква е тая затворена за жени специалност?!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анна преди 7 години
Успех на човека, който се бори за хляба си и да отстоява пола, към който се чувства.Искрено му съчувствам и му стискам палци!Никой не е застрахован.
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оскърбително е това, което чета в коментарите. тесногръдие е малка дума, не тежи на мястото си. Хора, опомнете се и се вижте как говорите! Грозно и гадно е това, което казвате, чудо на природата ли се чувствате, хетеросексуални
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на втора инстанция му дават право, не е трябвало да го мъчат и с първа инстанция. пожелавам му успех с начинанията, които се е захванал и смелостта му е похвална
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбирам трудностите му, но не разбирам защо съдът отказва да му се смени личната карта? Може би, за да не се създаде прецедент? Но българското право не е прецедентно (като американското, например), така че не разбирам къде е драмата? И съм напълно съгласен, че това наистина е проблем, който заслужава внимание! Дали родителите искали момиче - не знам, но в статията пише, че е БАЩА на 2 деца, това не е ли основание да се промени полът на личната карта?
20
25
 
7
 
! Отговори
Либераст преди 7 години
да се зашище в ГЕЙБ...там е пълно с уродляцци кат него(нея)....
19
18
 
3
 
! Отговори
Еврогей преди 7 години
Прав ли уринира???
18
12
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ако по лош късмет ви се случи такова дете, правите днк анализ и го записвате на генетичния пол, така има шанс като се направи каквито операции трябва да стане нормален човек и да има деца, щото тия глупости "какъв се бил чувствал" нямат никво значение.
17
3
 
9
 
! Отговори
hgfh преди 7 години
Много странен отказ да му оправят личната карта. Вероятно може да обжалва, евентуално да съди държавата.Иначе в ИТ сферата няма позиция, на която човек "няма шанс" като жена. Стига да си разбираш от работата и да демонстрираш уменията си, никой не те гледа жена ли си, мъж ли си и какво име пише в личната ти карта.
16
9
 
5
 
! Отговори
леко преди 7 години
то тука вече много различни има май е време да се изнасяме . няма оправия
15
5
 
29
 
! Отговори
Пол Найденов преди 7 години
Само да спомена, за тия, дет са зле с математиката, че от 6 000 000 1% е 60 000. Т.е. - "Грешките на природата" в България са населението на немалък град! Статистика баце!Между 1:100 и 1:200 са интерсекс случаите в международен мащаб. Говорим за държави с генетическо разнообразие. В БГ са много по-чести - в рило-родопската област и пиринско има 1:50 със специфични интерсекс състояния. Едно хлапе ми каза, че на българина му липсва емпатия. Бих добавил - и разум. Наздраве
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер умряла статия!!! Не визирам човека, а просто че не става ясно като какъв се е родил, момче, момиче... защи и какви са тея операции дето му се правят??? Или се е родил и с яйчници вагггина и в същото време и с член??? До колкото ми е известно наистина има такива случаи... хермафродиттти или там както им се казва, ама човека си е нормален, това че природата е решила да е такъв не е виновен той. Мен лично не ми пречи... какво пък толкоз да си смени личната карта???
13
1
 
22
 
! Отговори
до хахаха преди 7 години
може да те дразни това, защото ти не си такъв, но ако си - ще видиш колко е страшно да не можеш да живееш нормално. Много е лесно да съдиш, без да можеш да влезеш в "чуждата кожа".
12
21
 
11
 
! Отговори
Бат'САЛИ преди 7 години
Така и не разбрах от цялата статия прав или клекнал п.кае и какво аджеба има между крачолите?
11
15
 
12
 
! Отговори
Jj преди 7 години
До Анонимен (N6) - Само ще ти кажа, че много от проблемите, които Пол изразява в тази статия са също и проблеми на хора с нетрадиционна сексуална ориентация, така че просто замълчи. Знаеш ли колко гей хора познавам, които от години се опитват да бъдате пълноценни в обществото, а биват уволнявани веднага щом разкрият сексуалната си ориентация. Но разбира се, ти това не го виждаш, защото никога не ти се е налагало да се сблъскваш с такива проблеми.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на хората им е трудно да приемат различните и неща, които не познават, още по-тъжното е, че не искат и да се запознаят с проблемите. а може да е толкова просто и лесно да се разбираме
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ужасно тъжна е тази история, наистина не знам до колко сме хора, че да прозрем наистина какво се случва в подобна ситуация
8
13
 
16
 
! Отговори
T преди 7 години
Пол не го взимат на работа, защото лъже. Най-малкото създава неприятно усещане за измама и нещо некоректно. Ако директно си казваш всичко, никой няма да те спре, особено в ИТ сферата. На мен веднъж като ми кажат едно и после се почне "ама то всъщност е..." директно си тръгвам и не се занимавам с такива хора, защото са измамници.
7
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направим филм за Пол и най после да вземем Оскар. Единственият недостатък, е че не е цветнокож ром.
6
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно в ИТ сектора не вярвам някой да те спре заради подобно нещо.В момента има такъв недостиг на кадри, че и тризначките ще ги наемат ако напишат два реда код.Иначе, интересно какви са мотивите на съда, за да отказват такова нещо?

Спонсорирани публикации