Мариела Нордел: За мен готвенето е творчество!

Как се печели мъжкото сърце с кулинария?
1
Мариела Нордел: За мен готвенето е творчество!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хубавата кухня е като интересните личности. И двете изобилстват от цветове, вкусове, носят много информация в себе си за различни култури. Днес от рубриката на Az-jenata.bg  "Тя, звездата" ви представяме една много интересна дама – Мариела Нордел. Тя е топкулинар и космополитна личност. Преди няколко месеца започна своя кулинарен проект по Bulgaria ON AIR "С черпак в куфара".

Каква е тайната на добрата храна, покоряването на мъжкото сърце и докъде може да се стигне с черпак в куфара, вижте в следващите редове.

Във вените ти тече българска, испанска, китайска, френска, гръцка и еврейска кръв. Коя е Мариела Нордел?

Много хора ме мислят за арогантна, с високо самочувствие, безпардонна. Истината е, че аз знам какво ми е струвало да стана това, което съм, и не само да оцелея, но и да израсна. Човек не може да определя произхода си, родителите, но може да реши какво да направи с живота си. Аз бях наясно още от седемгодишна какво искам! И работя цял живот върху себе си, не се отказвам и никога не губя надежда, колкото и отчайваща да е някоя ситуация.

Кога и как откри, че кулинарията е твоята страст?

Както с повечето деца и с мене беше така – дядо ме запали по готвенето. Той остава сирак на осем годинки и започва да чиракува при един богаташ – собственик на ресторанти, магазини. Спял е на дървена пейка до печката в един от хановете му. Гледал е какво правят големите и сам се е научил на всичко, включително и да готви. Когато отива в казармата, го зачисляват "кашавар" и така научава "занаята" отвътре.

Още се носят легенди за Трифон Зарезан-ите, организирани от дядо Кольо, където са се събирали мъжете от целия град да зарязват лозята, а дядо е приготвял по няколко агнета и прасета. Той беше и един от най-добрите производители на вино в Плевенския край. Когато се жени за баба, през 33 година, заравя 12 бутилки от най-доброто си вино в земята на мазата на къщата си.

Извадиха ги на Златната им сватба – през 83-а. Въпреки, че аз бях малка, ми позволиха да опитам от този изключителен еликсир. Вкусът му беше топъл, мек, вълшебен. На дядо дължа вкуса и респекта към кулинарията.

Ти си гражданин на света, пътуваш много. Как това те вдъхновява, особено в мисията ти на кулинар?

Още Пеньо Пенев го е казал: "Човек е човек, когато е на път!" Аз съм любопитна и искам винаги да уча, да откривам нови неща. Враг съм на всяка рутина, на скуката, на сигурното... до степен на безразсъдство. Мен мъж много трудно може да ме съблазни с бижута, дрехи, имоти, но виж, ако ми предложи пътешествие, сърцето ми е вече негово.

В това отношение си пасвахме най-добре с бившия ми годеник, с когото се разделих заради настоящия ми съпруг. И той беше холандец – вицепрезидентът на "Виза Юръп", службата му изискваше много пътувания, както и присъствието на банкети, коктейли, бизнес вечери. С него открих света на Висшата кулинария, Трите звезди Мишлен.

И винаги, след като приключеше мероприятието, аз се забивах в кухнята да поздравя Шеф-а и да опозная обстановката. Така и създадох много приятелства и познанства сред бранша на големите професионалисти.

Какво би посъветвала дамите, които искат да впечатлят определен мъж с кулинарни умения? Все пак нали любовта минава през стомаха...

Аз съм на първо място комуникатор! За мен кулинарията е комуникация. Какво да сготвим, как да го поднесем, зависи на кого и какво искаме да кажем. За първа среща бих препоръчала да се заложи на качеството, а не на количеството. Менюто трябва много внимателно да е обмислено и подготовката да започне поне седмица по-рано.

Поинтересувайте се какво обича и не харесва избраникът ви. Дори от чисто здравословна страна – в днешно време толкова хора страдат от алергии и непоносимости. За любителите на морски дарове препоръчвам скариди, раци – това е лека храна и в същото време придава усещане за луксозност, за необикновена ситуация. Избягвайте силни подправки като кромид лук, чесън, прекалено люто, но наблегнете на афродизиаците – канела, ванилия, шафран, куркума.

Основно – Гриловани миди "Сен Жак" с азиатски сос и "Нори кори":

Купете от азиатските щандове на суперите 1 пакет "нори кори" – тези, които се използват за суши. Нарежете ги на ленти, колкото дебелината на мидите и обвийте с тях всяка една мида – като суши рулце.

Гриловайте ги за няколко секунди от двете им страни върху скара или сгорещен тиган, намазан с малко краве масло – не трябва да ги пресготвяте. Сервирайте ги с купичка от следния сос: разбъркайте 4-5 с. л. соев сос, половин ч. л. ситно нарязано червено чушле (да не е много люто), половин ч. л. ситно нарязан див лук и още толкова сусамови семки, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. ойстер сос, 1 ч. л. оризов оцет.

Мидите се топват в соса, а не се поливат – точно както и при сушито. Подходяща гарнитура за случая е сварен басмати или жасминов ориз, тънко нарязани жулиени от сурови зеленчуци – червена и зелена чушка, морков, зеле – те ще придадат свежест и хрупкавост на блюдото.

За десерт – Фондю от течен шоколад с плодове:

Загрейте на водна баня парчета шоколад, добавете ванилиева есенция, няколко с. л. течна животинска сметана или прясно мляко, 1 с. л. коняк или ром и разбъркайте добре. Когато се получи течна консистенция, прехвърлете в порцеланова купичка, която поставяте над малка запалена свещичка – да се поддържа топло и течно фондюто.

Нарежете отделно средно големи парчета плодове – банани, ябълка, манго, ананас и поднесете с дълги вилички.

Не забравяйте и питието – Коктейл "Мимоза":

Намажете ръбчето на чашите за шампанско с лимонов сок и обърнете чашата върху чиния със захар – да се получи "скреж" по ръба. Сложете внимателно вътре дребни парченца праскова или кайсия от компот и смело сипвайте шампанското или пенливото вино, върху което сте се спрели.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Е тая как я пуснаха да готви в шоуто с неприбрана коса-не е истина направо!Какъв пример дават?Големи претенции,а не се сещат за това елементарно нещо....

Спонсорирани публикации