Не играйте покер с компютър, ще загубите!

Изкуственият интелект ДийпСтак победи професионалните играчи
1
Не играйте покер с компютър, ще загубите!
Снимка: Reuters, архив

Изкуственият интелект ДийпСтак, разработен от специалисти на университета на Алберта, победи на покер всички професионални играчи, срещу които застана на оспорван турнир през декември, съобщи БТА като се позова наАФП.

Турнирът е бил по един от най-сложните варианти на играта - Тексас холдем. В него са участвали трийсетина професионалисти от 17 държави.

"Покерът е голямо предизвикателство за изкуствения интелект, заради същността на играта с неперфектни правила, в която участниците не разполагат с еднаква информация и нямат една и съща гледна точка", обясни ръководителят на екипа проф. Майкъл Боулинг от университета на Алберта.

Учените поискали от всеки играч да изиграе 3000 ръце.

Компютрите вече могат да играят шах, дама, го, но правилата за тези игри са съвсем рационални. ДийпСтак интегрира интуиция и способност за приспособяване на стратегията с всяко ново решение.

Усъвършенстването на изкуствен интелект, който може да се справя с непълна информация, има приложения извън покера, пишат учените в сп. "Сайънс". Той ще е полезен за лекарите, за да определят най-доброто лечение, за военните стратези, за търговските или дипломатическите преговори.

Екипът на проф. Боулинг вече разработи през 2008 г. програмата Поларис, която също имаше успех на покер. През 2015 г. учените създадоха Сефеус - специалист по тексаски холдем. ДийпСтак е усъвършенствана версия.

Конкурентен екип програмисти от университета "Карнеги мелън" в САЩ също създаде изкуствен интелект, специалист по покер - Либратус. Той победи четирима от най-добрите играчи в света на 20-дневен турнир през февруари във Филаделфия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: покеркомпютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации