169 години затвор грозят шеф във Volkswagen, заради Дизелгейт

Адвокатите на Шмид твърдят, че ролята му била манипулирана
6 мар 2017 08:27,
2
169 години затвор грозят шеф във Volkswagen, заради Дизелгейт
Снимка: архив, Reuters

Делото срещу бишия ръководител на американското подразделение на Volkswagen – Оливер Шмид, ще стартира в началото на април, като топ-мениджърът е заплашен да прекара в затвора 169 години, съобщава изданието Automotive News, което се е добрало до съдебната експертиза на случая.

Шмид бе арестуван на 7 януари в Маями, като той ще бъде първият ръководител от Volkswagen, който ще застане пред съда. Срещу него са повдигнати 11 обвинения и ако бъде признат за виновен по всички тях, то престоят му за дълго време в затвора е гарантиран.

Защитата на Шмид твърди, че по времето, в което той е бил началник на центъра за разработка на системи за опазване на околната среда, неговата роля в случая с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen AG е била минимална. Адвокатите са категорични, че той не бива да носи цялата отговорност за "Дизелгейт".

В същото време съдебните власти в САЩ са готови да предявят обвинения срещу шестима ръководители на концерна, но засега освен Шмид е арестуван само още един – Джеймс Лян, който активно сътрудничи на следствие. Самият Шмид се намира в арест в Детройт, след като съдът отказа да го пусне под гаранция.

Следствие срещу бившия шеф на Volkswagen в САЩ водят и властите в Германия. Местната прокуратура вече е провела обиск в дома му, като е иззела документация и компютри.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: VolkswagenДизелгейт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в ЕС? А, вярно баба Меркел ще разкатае всеки дето посмее да навреди на безценните й немски компании. Наглост
1
0
 
0
 
! Отговори
НОИ преди 7 години
Много, бе! Тия ще му прецакат пенсионирането...

Спонсорирани публикации