Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто

Обединени патриоти, ДПС , Воля и АБВ също влизат в парламента
Обновена: 7 мар 2017 21:26 | 7 мар 2017 20:22, Камелия Цветанова
229
Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто
Снимка: Булфото, архив

През първата седмица от предизборната кампания съотношението между първите две политически сили, ГЕРБ (29,1%) и БСП (29,0%), е паритетно.  Това показват данни от проучване на Института за модерна политика, финансирано от самата организация.

И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти, отчитат анализаторите.
 
На този етап предизборната борба е сведена главно до "лидерски сблъсък", което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива.

Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. Във всички случаи обаче, при очертаното от данните на този начален етап от кампанията разположение на политическите сили в бъдещия парламент, е ясно, че нито една партия няма да има достатъчно обществена подкрепа и мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Данните сочат, че освен ГЕРБ и БСП в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации с вероятност и за пета: "Обединени патриоти" (9,5%), ДПС (7,3%), партия "Воля" (5,8%), коалицията "АБВ-Движение 21" (4,1%).

Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" (3,5%).

Според анализаторите крайният резултат и преодоляването на изборната бариера от страна на АБВ-Движение 21 и на Реформаторски блок-Глас народен ще зависи във особено висока степен от избирателната активност.

Очертаващата се на този етап невъзможност за съставяне на еднопартийно правителство, прави актуален въпроса за предпочитаната идеологическа ориентация на бъдещото управление. В това отношение известно преимущество има делът на респондентите, които изразяват предпочитания към по-скоро дясно управление след изборите – 40,1%, докато 35,8% предпочитат по-скоро ляво правителство. По-малко от една десета – 8,9%, е делът на подкрепящите съставянето на правителство на широка коалиционна основа с участието на ГЕРБ и БСП.

Повече от половината е делът на респондентите, които заявават твърда нагласа да упражнят правото си на вот в предстоящите на 26 март парламентарни избори – 58,5%. Въпреки това, очакванията на социологическия екип са, че отмяната на и без това меките санкции за задължително гласуване най-вероятно ще доведе намаляване на избирателната активност в сравнение с президентските избори от миналата година.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Паспорт на изследването:

Период на интервюиране: 4-6 март 2017 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 827 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Възложител, изпълнител и финансиране: Социологически екип „Институт за модерна политика“ като част от самостоятелна изследователска програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 131Отдалече си личи, колко си НЕзапознат с бизнес климата и финансовите потоци от 45 до 2009 .....На Дянков цифрите, щи се сторят копейки.
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Петър Папазов.Някои хора четат истински документи и факти,макар че някои хорица се опитват със зъби и нокти да не отварят архивите на ДС и техните кражби и престъпления.Точно Комунистите не дават да се извърши лустрация и да се върне откраднатото от тях,защото е в трилиони лева.70 години кражби,лъжи и бедност.Другите държави,които извършиха лустрация и си върнаха откраднатото от комунистите сега настигат богатите държави.Ние сме си в тоталитарния режим,макар че го обявиха за терористичен!
96
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото виждаме всички БСП фалирват БАНКИ?!?! А и дълг от 6 милиарда ,не е нищо особено вложен в инфраструктурата.А къде вложиха 4 милиарда другарите от КТБ?
95
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спестяванията на хората ги откраднаха Луканов и неговите западни приятели -еевреибанкери, които са приятели на Бойко и ГЕРБСлед това приватизираха всички без парии си получиха 8 млн. евтина работна ръка - роби.Западът ни фалира и ограби и направи добра сделка.
94
14
 
12
 
! Отговори
Ало другарите преди 7 години
Правителствения дълг е 6 милиарда ,а не 16.Разберете се със *** как да лъжете,тя е не надмината в тоя талант.БСП да си върнат откраднатите от народа до сега 1 трилион лева, От техните четири фалита на България,24 тона злато дадено на Русия,за да не паднете от власт и тогава търсете сметка на другите.Няма по крадливи от червените мухоморки.Когато откраднахте спестяванията ни и източихте банките,точно тогава младите хора започнаха да бягат от България.След вас винаги е мизерия и бедност
93
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 -те ми имена ще ги видите на 26 марткакто и бюлетинката.А вечерта ще гледате оклюмалите носове на Боийко и ЦвъъъкиЛииууто, Дончо моабета
92
8
 
24
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Ако искате да съсипе държавата гласувайте за ГЕРБ! След тях и трева не расте!
91
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом, Бойко!Върви при царя!Няма да ни е мъчно без теб! И гори в Ада, ***!
90
8
 
24
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
ГЕРБ е тежък порок на нашата демокрация. Показва как свободата може да роди чудовища.Хайде Боко е празна тиква, но конците му ги дърпат от Американското посолство и фондация Аденауер. Той си го каза!
89
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да съсипете държавата гласувайте или за Герб или за БСП.
88
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При управлението на социалистите, не са теглили и един долар заеми. И оставиха на тиквата пълен фискален резерв, който го ошушка. Заедно с пенсионния фонд! Това ли искате пак?
87
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП = политическо бедствие!
86
16
 
42
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
ГЕРБ значи нови дългове и никакво развитие! Нещо повече -бягство от мандата за да избягнат отговорност.
85
45
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да досъсипете България, ако искате да я докарате до политическа катастрофа, подкрепете антибългарската партия БСП!
84
15
 
16
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Все се надявам ***, които ще гласуват за ГЕРБ да са колкото може по-малко.В Италия говорят за Мафия а у нас за ГЕРБ! Което в прочем означава и Гастро Ентерологична Рефлуксивна Болест. Един вид повръщня!
83
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искате да узаконите робството си гласувайте за герб, готови за да изтеглят още 21 милярда заеми...
82
3
 
3
 
! Отговори
край преди 7 години
Който смята че е важно в парламента киро Добревците да са повече от лъчо Мозъковците да ходи да гласува. За мен това не са избори - изборите ще са есента - мажоритарни и с тях ще се помете цялата "политическа класа".
81
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Вие, с 10 млрд за Белене заем плюс лихвите по него1
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПри вашите 4 провалени мандата от 1990 г. насам как бяха раждаемостта и смъртността?
79
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко вече Ви е открадна бе глуупаци16 млрд. гепи и си ги скри.Вие ще ги плащате. И да нямате спестявания имате на гърба тежки чували.Вече сме в в дългова криза, заради Бокичи по-зле от Гърция, защото на нас нищо няма да ни опращават от дълга.ГЕРБ ни зароби в турско робство!

Спонсорирани публикации