Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто

Обединени патриоти, ДПС , Воля и АБВ също влизат в парламента
Обновена: 7 мар 2017 21:26 | 7 мар 2017 20:22, Камелия Цветанова
229
Няма първа сила на вота: ГЕРБ печели 29,1%, БСП - 29 на сто
Снимка: Булфото, архив

През първата седмица от предизборната кампания съотношението между първите две политически сили, ГЕРБ (29,1%) и БСП (29,0%), е паритетно.  Това показват данни от проучване на Института за модерна политика, финансирано от самата организация.

И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти, отчитат анализаторите.
 
На този етап предизборната борба е сведена главно до "лидерски сблъсък", което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива.

Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. Във всички случаи обаче, при очертаното от данните на този начален етап от кампанията разположение на политическите сили в бъдещия парламент, е ясно, че нито една партия няма да има достатъчно обществена подкрепа и мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Данните сочат, че освен ГЕРБ и БСП в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации с вероятност и за пета: "Обединени патриоти" (9,5%), ДПС (7,3%), партия "Воля" (5,8%), коалицията "АБВ-Движение 21" (4,1%).

Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и коалиция "Реформаторски блок-Глас народен" (3,5%).

Според анализаторите крайният резултат и преодоляването на изборната бариера от страна на АБВ-Движение 21 и на Реформаторски блок-Глас народен ще зависи във особено висока степен от избирателната активност.

Очертаващата се на този етап невъзможност за съставяне на еднопартийно правителство, прави актуален въпроса за предпочитаната идеологическа ориентация на бъдещото управление. В това отношение известно преимущество има делът на респондентите, които изразяват предпочитания към по-скоро дясно управление след изборите – 40,1%, докато 35,8% предпочитат по-скоро ляво правителство. По-малко от една десета – 8,9%, е делът на подкрепящите съставянето на правителство на широка коалиционна основа с участието на ГЕРБ и БСП.

Повече от половината е делът на респондентите, които заявават твърда нагласа да упражнят правото си на вот в предстоящите на 26 март парламентарни избори – 58,5%. Въпреки това, очакванията на социологическия екип са, че отмяната на и без това меките санкции за задължително гласуване най-вероятно ще доведе намаляване на избирателната активност в сравнение с президентските избори от миналата година.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Паспорт на изследването:

Период на интервюиране: 4-6 март 2017 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 827 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Възложител, изпълнител и финансиране: Социологически екип „Институт за модерна политика“ като част от самостоятелна изследователска програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Статията съдържа анализ на проучването и предположения на анализаторите за настоящото правителство. Липсват данни за зададените въпроси и предложените отговори, за да разбера проучването и да направя изводи сам. Представете си въпрос: - Защо смятате Борисов за престъпник?а.Защото уби Мишо Бирата и семейството му.б.Защото уби Чакъра.в.Друго. Като зная въпроса, броя на отговорите и неотговорилите изводите ще направя сам.
157
4
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Срам и позор за българия ако бсп спечелят. Срам и позор ако рб, нр и дб не влязат в парламента. Струва ми се обаче, че дб я подценяват жестоко. Почти всички умни и красиви са за нея. А те не са чак толкова малко, дори и *** да ги превъзхождат многократно.
156
2
 
8
 
! Отговори
реалност преди 7 години
Аз няма да гласувам повече ..........Нека ни управлява с няколко служебни кабинета генерал Радев.
155
1
 
7
 
! Отговори
есхач преди 7 години
На държавната ясла са все едни и същи магарета които ни се представят за лъвове. Морни вода не са пили и искат да продължават. Не ви ли писна от ГЕРБ,БСП,ДПС, ПАТРИОТИ,АБВ, ДОСТ и останките от бившето СДС с най различни имена( Да България Реформатори и др) с цел прикритие на изгладнели 25 години във властта екс БКП политкомисари и висши партийни функционери?! Ако искате някаква промяна гласувайте за другите малки партии с цел наистина наказване на кръвопийците от последните 25 години.
154
3
 
5
 
! Отговори
Борисов преди 7 години
Ще гласувам за най скапаната глупава партия ДПС,БСП, която ще предизвика безредици ,стачки .Но никога повече ГЕРБ която унищожава България .
153
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За БСП, само и само да се махне групировката на ДС - ГЕРБ
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен191 Сигурен ли си че Т . Дончев е много кадърен . Доколкото знам , габровци не си спомнят за 1,5 г да е направил нещо запомнящо се . Ама нищо.Нищичко освен лаф -моабети . Приказки и хвалби . Нещо като Тиквата . Подписа СЕТА а щял да затваря хипермаркети заради,, отровната,, храна
151
1
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Никога за БСП и ГЕРБ. Две партии от едно и също котило. Закърмени да крадат. Нямат воля за истински промени. С тях губим ценно време.
150
7
 
6
 
! Отговори
бкп преди 7 години
За първи път ще гласувам за скапаните комунисти и то нарочно ,за да се създаде пълен хаос ,стачки,митинги побоища, грабежи за да се спре това завинаги с нова партия и нови лица ..Не иска днешни и досегашни политици да ни плюят и ни подиграват че сме под тяхното нивоЗатова ласувам или за БСП или за ДПС
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се моля на Батко Боце да не плаче след изборите, защото няма да е повече премиер. Ще ди купи място в НС и до тук. Много му се иска но да не беше крал и лъгал толкова, да не беше напълнил държавата с неграмотни ия крадливи калинки, да се беше сетил, че в България има българи, които искат нормален живот. Той се ояде като хипопотам, раздава на порции благата но само на негови хора които му връщат 50%. Строи пътища, хвали се а една зима мина, разрушиха се. Цялата му сила е в парата на сви;;;рката
148
1
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
не знам кой ще ни управлява след изборите и как....,но едно е ясно на ВСИЧКИ - 10 години тотална власт на БОРИСОВ и се вижда резултата.... - ДЪРЖАВАТА Я НЯМА !!!
147
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ловка и умела манипулация, предназначена за шараните.
146
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в Герб има интилигетни хора - томислав Дончев, димитър николов, АНдрей ковачев....но не им се дава шанс, Борисов тика напред послушковците като Л.павлова, ченгетата като Цветанов, юпитата като Горанов и мутрите. Основен признак по който се върви напред - да си верен на Борисов!
145
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много са ми смешни от Герб. когато Тръмп говореше за работническата класа го заклеймяваха като комунист, а чрез него републиканската партия отбеляза огромен успех. Дейвид Камерън, който не е комунист и със когото се отъждесвяват водеше политика СРЕЩУ имигрантите, а Борисов ги приема, а Меркел която уж е дясна отвори широко отвори вратите на ЕС, но удобно се премълчава че тя идва от ГДР.
144
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имали още някой заблуден да вярва на тия социолози, преди президентските избори предричаха победа на анонимния кандидат на герб и то още на първия тур, какво стана?
143
5
 
19
 
! Отговори
мдааааа преди 7 години
Има ли значение кой ще управлява? И едните и другите са комунист до комуниста! Само че от различни кланове на БКП и ДС! От 1944г. до ден днешен е все така! Само,че след 1990г.тия *** почват да мутират и се превъплащават на разни "демократи","патриоти"и всякаква друга *** каквато се сетите!Тогава що се чудим,че сме на това дередже???Нормално ли е едни и същи крадци да строят т.н. комунизъм и после същите тия измамници и техните отрочета да почнат да градят т.н. капитализъм и демокрация??
142
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже не си струва да им се налива акъл на герберо.Като му кажеш нещо накриво, почва да пищи,"комунист, комунист".Такива трябва да се мачкат като ***.Само че много се разпльокват след това
141
17
 
5
 
! Отговори
Бай Брадван преди 7 години
Ако Обединените пейтриъти, АзБъзВъз И Бешипету съставят правителство ще падне голям смях, ще се изпокарат на втория месец и ще разтурят кооперацията.
140
2
 
22
 
! Отговори
модерна политика преди 7 години
да не ви излязат криви сметките, нищо, че опг герп ви плаща да лъжете хората.
139
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дрън дрън гербер пише в интернет;)Няма как когато си комунист по манталитет, да измислиш нещо градивно.Още не е почнало истинското почистване в държавата.Тогава ще видите как им е на хората.Такава пасмина не е управлявала досега.

Спонсорирани публикации