Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!

Анкара ни уверила, че ще гарантира спокойно протичане на изборите у нас
Обновена: 15 мар 2017 15:03 | 15 мар 2017 14:45, Веселина Йорданова
184
Зелена вълна: Автобусите от Турция – без забавяне към урните!
Снимка: архив Булфото

Взети са мерки за възможното струпване на превозни средства по границата ни с Турция с желаещи да гласуват на изборите на 26 март. В това увери вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря за подготовката и провеждането на вота.

Мерки са предвидени и във връзка с възможен бежански натиск по границата по същото време. Янев заяви, че би било нарушение на закона да се отговори на призивите на различни политици у нас секциите в съседката ни да се намалят и границата да се затвори.

"Това, което ще бъде направено, е всичко да работи нормално", посочи той. Все пак Янев уточни, че не е възможно например отварянето на допълнителни коридори за преминаване, където няма техническа възможност за това.

Още по темата

Както МВР, така и Министерството на отбраната, ангажирани по охраната на границата, обаче имали готовност да поемат допълнителни задачи, ако се наложи.

Янев припомни и възникналото напрежение с турската страна след призиви на турски политици да се гласува за определена партия у нас, след което в МВнР беше извикан посланик Сюлейман Гьокче.

По думите на вицепремиера разговорите са били в рамките на добрия дипломатически тон, а случаят на практика не се е повторил.

"Имаме уверението на турската страна, че ще бъдат спазени необходимите условия за спокойно протичане на изборния процес", коментира той.

Стефан Янев призова "да не смесваме политическото говорене с реалната обстановка на границата".

"Всички политически действия и коментари се следят, прави се анализ, в момента не е необходимо нещо повече от това", посочи той във връзка с напрежението между Турция и ЕС, което възникна по повод предстоящия референдум и забраната за митинги и агитация в европейски страни.

"Както ние сме в предизборна ситуация, така и в много държави в Европа, така и в Турция са в предизборна ситуация", припомни вицепремиерът. Според него по тази причина има "свръхактивност" на определени нива, но това не бива да ни притеснява.

За вота в чужбина заявленията за гласуване са повече, отколкото за президентските избори и е възможно да има опашки и напрежение, съобщи Янев, като посочи конкретно Турция, Лондон и евентуално Германия.

По тази причина е възможно гласуването на места да се удължи и при необходимост ще бъдат командировани допълнителни служители от МВнР.

По думите му подготовката на изборите върви по план. Той увери и че се работи по всички сигнали за опити за търговия с гласове. Янев не уточни колко на брой са те, като заяви, че са "относително по-малко, отколкото преди други избори".
 
Вицепремиерът каза още, че са предприети мерки и срещу евентуални хакерски атаки, каквито вече имаше на предишни избори срещу сайтове на институции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
30
 
! Отговори
Мурад преди 7 години
Анкара щом гарантира всичко е ясно и на тези избори.
1
0
 
15
 
! Отговори
Я, запейте ,другари! преди 7 години
"ЕЛАТЕЕЕЕЕЕЕ, ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ"......ха,ха,хаааааааааааааааа

Спонсорирани публикации