Що е то аюрведа? Яде ли се, пие ли се...

Индийските министър-председатели винаги имат в екипа си аюрведа лекари
Обновена: 23 мар 2017 15:14 | 17 мар 2017 14:15,
1
Що е то аюрведа? Яде ли се, пие ли се...
Източник: Reuters

За хилядите години теория и практика (повече от пет хилядолетия) древната медицина Аюрведа е открила някакъв вид лечение на множество болести. Зародила се в Индия, днес тя се прилага в цял свят, става все по-популярна и у нас.

В Индия тази природосъобразна медицина не само се изучава в национални университети. Тя се развива с възможностите на съвременните изследвания. Там има множество институти, научни и проучвателни аюрведа центрове, клиники, работещи само по тази практика. Аюрведа е неразривно свързана и с йога практиките.

Дори в консултантските медицински екипи на индийските министър-председатели са включени аюрведа лекари. Аюрведа не е само вид алтернативна медицина, тя е цялостна наука за природата, човека и начина на живот. Затова е трудно да се обясни "набързо". Дори само темата за използваните лечебни масла, билки и приложението им е огромна - те са стотици и хиляди, а употребата им е комбинирана.

Могат обаче да се споменат няколко показателни за Аюрведа неща. Лечението при този вид медицина се основава на детокс на организма от натрупаните токсини, тежки метали и други вредни вещества, режим на хранене и начин на живот.

Най-общо "преразказано", целта е организмът да се върне в природно зададеното му състояние на баланс, да се възстановят естествените му функции. Така се премахват причините за болестите.

Естествено, за всяка болест си има конкретни програми, които се съобразяват с общото състояние, вида и степента на заболяването. Затова лечението се назначава от аюрведа лекаря след преглед и диагностика по принципите на аюрведа. Това лечение е строго индивидуално за всеки пациент, то не може да се приложи автоматично на друг.

В зависимост от особеностите на случая, лечебният курс може да продължи седмица - при симптоми на заболяването или за профилактика, или 10,14, 21 дни. При по-тежки случаи може да се наложи повторение на курса или по-продължително лечение. 

Как се постига пречистване на организма?

Използват се методите Пурвакарама и Панчакарма. Техният лечебен ефект е признат от Световната здравна организация.

Пурвакарма е съчетаване на външни процедури, чрез които се раздвижват зоните с токсини, а някои се извеждат извън тялото. Става дума за масажи с лечебни масла и билки, или билков прах, сауни с билки, както и някои термични процедури.Така тялото се подготвя за вътрешно прочистване.

Вътрешното пречистване на организма става по метода Панчакарма - освобождаване от свободни радикали, токсини, тежки метали, чрез слабителни и очистителни процедури.

Хранителният режим също е много важен - както за лечението, така и за по-нататъшния начин на хранене. Впрочем аюрведа лекарят ще ви препоръча персонален план не само за храненето, но и цялостния ви начин на живот, за да се поддържате здрави и в добро разположение на духа.

За храненето може да се каже най-общо, че е вкусно, разнообразно и природосъобразно. Интересно е, че ако не е вкусно, то не е полезно, дори да е направено от полезни продукти. Също интересен детайл е, че трябва да ядем спокойни, съсредоточени в храната. Ако "хапваме набързо", както масово се прави у нас, храната става вредна.

В крайна сметка аюрведа може да излекува някои болести, както и нй-вече да изчисти някои вредни вещества от организма. Той възвръща естествените си дейности, тялото се подмладява, вдигаме си тонуса. Освен това получаваме модел какво да правим, за да бъдем с добро физическо и духовно здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Описание:
Файл:
Име:
E-mail:
Възраст:
 
Въведете показания код * 
 






1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То добре ама всеки да ходи в Индия,доста кофти работа.

Спонсорирани публикации