Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1
Обновена: 19 мар 2017 16:35 | 19 мар 2017 14:17, Анисия Иванова
188
Галъп: Последните дни от кампанията - решаващи за вота
Снимка: Галъп

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл".

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат, уточняват от агенцията.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 6,5% и за коалицията "РБ - Глас народен“ - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори. Самата партия ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне. Този вот също няма как да се улови с демоскопски методи.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им. Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3%), и „Нова република“ (1,5%). Сред политическите сили с по-чувствителен резултат личи и коалицията на АБВ и „Движение 21“ - с 2,4%,  За други партии биха гласували 3,1%.  

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е направено от "Галъп интернешънъл" и е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
131, първо КТБ беше не банка, а личния инвестиционен фонд н Ц. Василев. Лихвата беше около 8 %. Не аз и ти (надявам се) си вложихме парите там, а бившия премиер от Пловдив. После се уреди набързо да си ги изтегли. Така беше, нали? Не защитавам Нинова. Там просто чисти НЯМА.Но да се говори пък, че Орешарски я е фалирал е меко казано некомпетентно.Всъщност така се и говори (и за съжаление мнозина още вярват), че 96-та Виденов е фалирал банките.
100
1
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
До дядо Ванго Стискай зъби да устискаш до изборите да помогниш на Корнелия , пък после ако ще и потоп.
99
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
Гласуването за ГЕРБ е престъпление.
98
2
 
2
 
! Отговори
Цитирам Румен Петков преди 7 години
Какво казва той в интервю, качено в друг сайт днес под заглавие "Румен Петков за манипулациите на Галъп" - той говори за проучването, за което става въпрос в материала по-горе тук:"Ние ще се обърнем към българския бизнес, за да му кажем, че като се поръчват проучвания на такива мошеници, да знаят, че няма лъжа, която да им бъде прекалено чужда. Стига им да е добре платена."
97
5
 
9
 
! Отговори
дядо Ванго преди 7 години
БСП ще победи ГЕРБ с 9% разлика,ще състави успешно правителствои ще дръпнем напред.Бойко отива в историята при Костов,Царя и Бареков
96
3
 
3
 
! Отговори
до 124 преди 7 години
В какъв смисъл Цветан Василев е "ортак" на "Иван Драгалевски". Цветан Василев и банката КТБ натрупа огромна скорост при ГЕРБ , малко при НДСВ на царя и при Орешарски беше края. какво общо има 'Иван Драгалевски". А сега продължава разграбването на КТБ , чрез синдиците, назначени от Пеевски. Но и голяма уста на Корнелия не сме и дума да обели за КТБ и доразграбването й.
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ха, точно така се самоуспокояваха ГЕРБерунгелчетата, преди втория тур на президентските избори, на кантар били, ама как, ГЕРБ щял да победи с много...после имаше виснали ченета, ама Цецка не била за това, ама ретроградния Меркурий...с две думи, очаква ви голям бой !
94
4
 
4
 
! Отговори
? преди 7 години
Кънчо, пак ти ли ? Ех, тази кака Корни... заради нея нагласяваш процентите...;-))А пък си умно момче уж.. дръж се за демокрацията..
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кънчовците не се наиграха! Криейки се зад името на Галъп те сториха чутовни подвизи в името на черната конничка. На 27-ми т.м. ще обясняват социоложките отклонения.....
92
5
 
6
 
! Отговори
до 123 БСП са гад.ин преди 7 години
А, другите не са ли зомбирани ?. Най много са зомбирани реформаторските привърженици, след тях са герберите, патриоте и т.н.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
122, КТБ беше личната пирамида на ортака на Иван Драгалевски и работодател на дъщеря му - Цецо Василев. А защо любимият ти вожд си вложи парите в нея - ами питай го.
90
6
 
7
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
Аха, сред ТВЪРДО решилите да гласуват, а не сред всички анкетирани, значи. Ами те зомбираните симпатизанти на червената чумма винаги са били най-твърдо решилите. Ех, че тарикатски подход, а гълъбчета хитри. Номерата ви нямат край.
89
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, пак същите големи крадци ще са първи- ГЕРБ и БСП. Единствените читави кандидати , партиите на Радан Кънев и Христо Иванов няма и да влязат. Това че се откраднаха няколко милиарда от КТБ , всички си мълчат и ни занимават с глупости.
88
2
 
5
 
! Отговори
Корнеляно 20 преди 7 години
Стига бе, толова сухо платихме за тая стъкмистика, а водим само с 20 гласа. По 100 000 на глас.
87
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, Гълъп, Гълъп, толкова сте плоски и всеки път едно и също - щом ни залъгвате, че БСП и ГЕРБ са на кантар, значи ГЕРБ води поне с 2-3%. Справка - много други проучвания на същата тази агенция.
86
4
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
Пак ли вие, бе Галъп? Колко проучвания направихте за последните 2 месеца, сигурно повече от всички други агенции, взети заедно? И все тарикатски ни пробутвате комунделите най-отпред. И все с тенекията - ама ГЕРБ имали неразкрит потенциал, демек като имат накрая повече %, да си измием ръцете. Иначе сега яко зомбирате електората и с нагласените си анкети им навирате в лицето противните червени муц.уни. Ах, какви продажни *** сте.
85
1
 
9
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 101 анонимник. Ние вече скачахме много пъти в неизвестното - което се оказа много по-лошо от известното. Защо тогава да го правим?
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веселба - Бойко 80 парчета, Крунела 80 парчока, тути кванти - 80 парчоци.
83
6
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ша пускам за комунистите да утепат бате Бойко!
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, дали няма да ми липсва една крива физиономия на екрана?Въх, може пак да я направят еврокомисар.

Спонсорирани публикации