Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
10
 
! Отговори
От герберите преди 7 години
Ние сме безмозъщни крадливи гербери освен това сме много прости човешки създания също като нашия вожд Бойко Борисов тиквеника затова се разбираме и обичаме.
63
18
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Нинова ме разочарова ужасно много с последните си изказвания.Тя явно не носи в себе си червената идея!Миков може и да беше пияница,но беше истински бесепар БСП трябва рязко да промени насоката към Русия и ограничаване на контактите с ЕС!За жалост е късно вече ,те и на десета скорост ще ни сложат скоро време.Икономически сме зависими от субсидии и еврофондове заради Костов и Кунева!Съсипаха икономиката и разпродадоха активите и предприятията,след това нямахме избор освен да влезнем в прогнилия ЕС
62
1
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
До Наблюдател-80Тогава какво предлагаш?
61
2
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Знаете ли колко пари взимат депутатите, независимо от това дали служат на народа? В повечето случаи, те служат на собствените си интереси.Заплатите на депутатите са около 5000лв. За сравнение, повече от половината работещи взимат минимална заплата (460лв - данъци = около 300лв.)Депутатите получават неотчетни около 2500лв и около 2500лв за това, че участват в комисии.Депутатите взимат около 10 000лв на месец.Заслужават ли си заплатите?Какво правят за народа толкова, че да взимат тези пари?
60
0
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Звездичките са от цитата на Славейков!
59
3
 
6
 
! Отговори
До наблюдател преди 7 години
Ти не си българин.Ти си някое етническо ***,което иска да ни откаже от изборите,за да спечели неговата партия,понеже там всички гласуват по команда.Не го слушайте хора.Гласувайте.За когото си изберете,но не бъдете безучастни.Нашият мързел или нежелание сипва масло в огъня на хора с чужди интереси.Не го забравяйте.
58
3
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Щом така казват прогнозите значи Бойко пада с много така беше и на миналите избори!На тези шансовете са му още по малки!
57
2
 
15
 
! Отговори
До Ицко преди 7 години
Абсолютно право имаш братко, но нали виждаш какво става. Зомбираха се хората от проблеми и отчаяния. Политиците в България, са най алчните и крадливи продажници и предатели които има някъде. Тотално продадоха и разрушиха страната. После виждаш едни мислят Бойко за голям лидер (пълен некадърник) други в БСП, ДПС и други алчни и крадливи организации. В България няма политически елит, има само едни безкруполни селски тарикати, които много отдавна са си продали и душите за пари и власт.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZA DPS 8,9 a za DOST 1,8 koeto ne e vqrno zashtoto silite mejdu dvete partii tam kudeto jiveya e 50 na 50 i drugite rayoni pochti e taka zashto lujete
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sinbad0Ти пък да не си му мерил интелекта някак?
54
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 26 Българския народ има възможност да се спаси от най крадливата пасмина оглавявала БСП, всичко е във вашите ръце
53
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
За части от процента социолозите казват, че са в рамките на "статистическата грешка". Според мен Бойко няма да му се иска да състави правителство при такава малка разлика. За него е по-изгодно БСП да направи нещо като експертно правителство (каквото по идея беше това на Орешарски) а той да започне с номерата в пленарна зала (тук сме, но ни няма) и протестите отпред (все ще се намери за какво).
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв ГЕРБ,какъв Бойко Борисов,какви депутати! Всичките до един се доказаха,че са всякакви "дърва от гората", могат и правят и евроатлантически,и турски "***",но от тях самите "***" не стават!
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във вчерашното си интервю пред БТВ,освен че излъга няколко пъти,бившия м-р председател каза,че в неговата партия имало нежни мъже,които били обидени от Е.Йончева и затова бил длъжен да ги защити.Ами така си е-в ГЕРБ са нежни мъже и мъжки жени.Направо мъжемелачки.
50
3
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Знаете ли какво ще се случи след като дадете своя глас за някоя партия?Партията ще вкара едни послушници, които ще си взимат заплатите, независимо от това дали служат на народа. В повечето случаи, депутатите си гласуват дълги почивки. Те НЕ посещават парламента за да служат на народа, а си управляват собствения бизнес. Стъпват в парламента, само ако трябва да гласуват нещо, което да им напълни джобовете.Колко пъти досега си гласуваха дълги почивки, когато народа се трепеше от работа?
49
4
 
1
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
А Бойко България.
48
1
 
4
 
! Отговори
Jej Jej Oko4a преди 7 години
Samo baz Nevolq i Reanimatorite ako moze - rolerite na GERP.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма защо военните да имат ключове от жилищата ви!Правят по 50 и нагоре дубликата и раздават на където видят. Които продават правят същото.И за какво е тая простотия военните да имат ключарски достъп? И внимавайте за свое отмъщение да не ви радиират пак, правейки го непрекъснато.
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само си представете Нинова премиер, обрала не едно и две предприятия
45
5
 
15
 
! Отговори
sinbad0 преди 7 години
Много се радвам, че Б.Б. подаде отставка. Така съкрати времето през, което ще се срамувам от него. Псевдо генерал и човек под средното интелектуално ниво никога не трябва да достигат до такива постове, никъде по света. Просто не е допистимо.

Спонсорирани публикации