Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи

Борбата до последно ще е за гласовете на 1/5 колебаещи се
314
Петима сигурни играчи за следващия парламент, ГЕРБ – първи
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ остава първа политическа сила с 29,8% вот сред заявилите, че ще отидат до урните. БСП я следва на дистанция от 1,9% и с 27,9% подкрепа, показват данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

На трето място се нареждат Обединени патриоти с 10,2% от гласовете, следвани от ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%).

Това са петте партии, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, казват социолозите от "Тренд".

Анкетираните са получили от социолозите пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и са посочвали своя избор.

Според изследователите Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват.

Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%.

Опцията: "Не подкрепям никого" предпочитат 3,1%.

Според социолозите от "Тренд", които от началото на годината всеки месец провеждат национални представителни проучвания, няма определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над 2/3 от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%).

Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проучването е възложено и финансирано от националното печатно издание - вестник "24 часа". Изследването е изпълнено от Изследователски център "Тренд" в периода 10.03-16.03.2017 г. чрез двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони, сред 1004 лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Методът на регистрация е пряко полустандартизирано интервю.


314
Още от
Напиши коментар Коментари
205
1
 
7
 
! Отговори
уса преди 7 месеца
До Странджа 203
Що не одиш да трошиш петолъчката на турскио байряк, че да видиш как ша ти мушнат под 32-ия прешлен един месен полумесец.А пъкако речеш да плюеш по хамериканския флаг, че там са 50 звезди на брой, голям кютек те чака!
204
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радиоактивни вещества са открити на борда на самолет, който се е движил по маршрута Армения – България. Радиационния фон е бил надвишен 250 ПЪТИ
Веществата са били засечени по време на престой на летателния апарат в беларуския град Гомел, съобщи председателят на Държавната погранична
комисия Антон Бъйчковски.
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До антигерб. Стига с това "Всички са комунисти", вече е банално и тъ.по.
202
0
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 месеца
I vas Bolgarite vi treba TRETA golema partija a ako e mozno da e i nekoja NOVA partija uste podobro.......
201
2
 
10
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 месеца
До СТРАНДЖАТА

Лъжеш като вожда си! В последователността на фактите нещо ти убягва! БСП са партия от 25т год., както и СДС, както и ГЕРБ. всити са все наследници на БКП!


пп. Странджа Що пренебрегваш родовата връзка на останалите, като я преписваш единствено на БСП, м? Всите са се възползвали от наследството на старата БКП!
200
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След два недовършени мандата и мантрата "предишните са виновни" какво трябва да очакваме? Толкова си може готвачът, такива манджи прави, пак ще е същата!
199
11
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 7 месеца
Как само о.с.ра.х.а нета руските тролове. Вместо нета да е място на свободна обмяна на идеи, възгледи и предложения на свободни хора сме длъжни да търпим малоумията на путинските тролове. МИЛИОНИ постове ***! Милиони! Може книга да се напише за хибридката.Гнусна работа.
198
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НАЧЕЛО НА БСП СЕДИ БЕЗРОДЕН СЪСЕЛ, КОЙТО ЩЕ СТАНЕ НА ПОСТЕЛКА ЗА ДА СИ ИЗТРИВАТ БЪЛГАРИТЕ КРАКАТА
197
18
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
До АнтиГЕРБ

България мрази бсп, защото бсп са престъпници избили хиляди българи, бсп се опита за унищожи българската вяра, църква, култура, интелект. бсп са антибългари и ***.
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако на Нинова синът й беше в Москва - вижте я, работи за Русия. Ако е в щатите - вижте я, къде къде го е пратила! Българска логика. Та, къде всъщност трябва да бъде синът на НИНОВА?
195
6
 
10
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 7 месеца
СТРАНДЖАТА (196) Ви съобщава, че ако сте срещу ГЕРБ били и сте, и не предавате себе си вникакъв случай да не гласувате за Патриотите и Воля тъй като те ще се коалират с ГЕРБ! Вие ще гласувате за ГЕРБ по същество! Единствената алтернатива ако желаете да махнете ГЕРБ е БСП!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Психиатър

Елементарен си. "Смени дрогата, психиатъра.......знаем ги тези. Ти като си се насмукал с боярищник някой пречи ли ти?
193
1
 
8
 
! Отговори
Психиатър преди 7 месеца
Добър вечер! Странджата да се е мяркал?
Искам да ви помоля, ако случайно се появи предайте му че санитарите го търсят и ако не се прибере в стаята си доброволно, ще спи с усмирителна риза!
192
12
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Какво толкова става в момента? Ами в момента са оставили комунягите да повилнеят за да им видят номерата този път и като си покажат репертоара идват западните специалисти и следва трошене на петолъчки.
191
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ, ЩЕ ЯДЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ ЖЕЛЕЗЕН ЮМРУК ДОКАТО ИДЕТЕ ПРИ ЛЕНИНА СИ.
190
8
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 7 месеца
Вятъра на промяната ***. *** и още как!! Носителя е г-жа Лъжа/37%/ . Не си мислете, че 37% лъже. Нееее, 37% са криминално откраднатите акции от Техноимпекс.... Иначе др. Нинова си лъже на 100%. Но ако има някой които наистина се "променя" това е ТЯ!! Седесарка-приватизаторака-булгартабакова-солташакова на Дългия Инкасатор-цоциалистка!! Радетелката за Русия със синче в САЩ!! Поднасяща цветя на бюста на Бай Тошо и подаряваща вълнени чорапи на бабките! И..ще го и.з.духат тези които и вярват
189
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ,РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ
Тази манджа не я ли ядохме...аааа, буламач !?!
188
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ, РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ!
187
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В ГЕРБ , най-много ме дразни ,, Всичко ни е ОК, тук малко, ще пипнем, там, ще надградим и всичко е цветя и рози"
Абе пичове, цялата ви концепция за тази държава е сбъркана...за това По-добре да идва БСП, които лесно можем да изгоним, а ГЕРБ да се разпада и да отива в небитието, на тяхно място да идва нормална дясна партия от мислещи хора !
186
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
искали сме промени,(ли), да ама на куково лято.