Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция

Съвещанието е за усложнените отношения със съседката ни
Обновена: 20 мар 2017 16:04 | 20 мар 2017 15:55, Веселина Йорданова
168
Радев вика спешно Цацаров и службите, темата - Турция
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев свиква спешно съвещание във връзка с усложнените отношения с Турция.

В него ще участват главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на специални служби, съобщи "24 часа".

Съвещанието започва в 16 часа на "Дондуков" 2.

Още по темата
Сбирката е точно седмица преди предсрочните парламентарни избори у нас.

Напрежението с Турция възникна в началото на месеца след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

Впоследствие по тази причина в МВнР беше извикан турският посланик Сюлейман Гьокче.

Служебният премиер Огнян Герджиков призна, че има напрежение със съседката ни и изрази надежда да не се стига до крайности като скъсване на дипломатическите отношения между София и Анкара.

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски също бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на вота.

В съседна Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС. Тя бе посочена от правителството ни сред страните, в които се очакват опашки в изборните секции от желаещи да пуснат бюлетина. Традиционно от там за гласуване у нас пристигат автобуси с изселници, което пък предизвиква задръствания по ГКПП-тата със съседката ни.

Въпреки напрежението от МВнР обявиха, че ще поддържаме конструктивен диалог с Турция. Председателят на коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан пък заяви, че няма турска намеса в изборите в България, а се подготвя патриотарско мнозинство.

Междувременно обаче трима турски граждани вече са с наложена забрана да влизат в България за срок от 5 години. Сред тях е главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.

Стана ясно и че в последната седмица в Турция на турски език се върти рекламен клип, насочен към изселниците от България, който, връщайки мъчителните спомени от Възродителния процес, насърчава да се гласува за ДОСТ.

Прокуратурата в Кърджали пък бе сезирана от местната структура на ГЕРБ за публикувано изображение с чужд флаг и изписани години. Според партията така се прави внушение, че друга държава подкрепя коалицията и се правят асоциации с илюстрации за минали периоди от историята на България, свързани с нашествие на чужди войски на българска територия.

Родни политици неколкократно призоваха да се затворят секции в Турция извън дипломатическите представителства, както и границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 133: Това, което си го написал, съм го писал не веднъж. Този сценарий Турция да окупира част от нашата територия е напълно реален. Не можем да разчитаме на НАТО, защото договорът не казва нищо за действия, ако една държава-член нападне друга държава-член на НАТО. Примерът е известен - окупирането на половината Кипър от Турция.Какво можем да направим. Според нашите гербаджии и пишман-реформатори: да подкрепяме санкциите срещу Русия, за да имаме подкрепа в такъв случай и ние - пълна глупост.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Турция нахлуе в България, при нас ще стане като в Сирия. НАТО от време на време ще ни бомбардира, но турците ще ни "оправят".А българите ще станем бежанци - ще се изнасяме към Европата.
113
0
 
4
 
! Отговори
възмутително преди 7 години
Ей, хора ще ни ислямизират за едното чудо, ако стоим със скръстени ръце.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без това в България животът е като на война всеки ден. Ще хващаме пушките и ще се жертваме за родината.Иначе няма смисъл да водим жалко съществуване.
111
1
 
5
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Санитарен полуден за дечалмаризация!
110
0
 
2
 
! Отговори
T преди 7 години
До евала!Само изключително глупав човек не може да направи разлика между ЕС и Европа. Мисли си, че са едно и също нещо.
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой си ти, че да решаваш, решава този, който има пари бе
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава ще ходим в Унгария. Аз за турци не работя, алергичен съм към тях
107
0
 
5
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Щом не е живял три последователни месеца в България да не гласува тука , а там където е. Само че в посолство или консулство. За цивилизованите държави може да се открият още секции
106
3
 
2
 
! Отговори
евала! преди 7 години
До T - Вече са ни прежалили и открито говорят, че Унгария ще е границата на Европа.сбъдват се желанията ви, нали това са мечтите ви! Вън от ЕС, а! ето на! лека полека, като не щете мира, на ви секира!
105
8
 
4
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Путин и Ердоган връткат такова театро в България, от което на ЕС и НАТО свят ще им се завие.А българите ще Зяпат като улави, като им се стовари сметката.
104
1
 
12
 
! Отговори
T преди 7 години
Вече са ни прежалили и открито говорят, че Унгария ще е границата на Европа. Днес по нейната граница е имало откиване на нови укрепления и военна база, и изявленията на политиците са били в този дух. Ако Ердоган нахлуе в България и Гърция, отговорът на Запада би запалил 3-та световна война, а на тях не им се ще нещо подобно. По-изгодно им е да ни отпишат. На юг от Дунав ще ни се такова таковато... Ще се върнем в средновековието.
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си хипотетично какво биха направили ЕС и НАТО ако турската армия нахлуе в България и Гърция?Няколко смотолевени мрънкания от повечето европейски политици, закана че ще се спрат преговорите за членство на Турция в ЕС, настояване турската армия веднага да напусне окупираните територии, заплаха за санкции... и Ердоган ще си го премести в другия крачол!
102
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който търси под вола теле, рано или късно го намира!Време е за ДОСТ
101
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентската институция не беше ли независима от правораздаването?Не ми стана ясно кой на кого ще нарежда ДПС на БСП или БСП на ДПС
100
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацата не беше ли държанка на ДПС? а Радев на России? на ДОСТ не им е лесна задачата!Време е за ДОСТ!
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските шпиони срещу турските . Да видим резултата.
98
1
 
13
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
По-добре излезте всички и гласувайте за българска партия. Така ДОСТ няма да се домогне до парламента и ще се изплюем на Ердоган по грозната мутра. Четете в 24 часа какво е казал ***
97
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Няма какво да се чудите затваряйте границата с турция!
96
0
 
21
 
! Отговори
РАДИСТ преди 7 години
Г-н Президент, напомнете на г-н Цацаров, че и той като Вас е на длъжност на ВСИЧКИ българи !

Спонсорирани публикации