Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!

За лидера на ГЕРБ всички страни губят, червената шефка зове за отпор
67
Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!
Снимка: Reuters

Въпреки че са крайни политически опоненти, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и червената шефка Корнелия Нинова смятат, че ескалацията на напрежението между ЕС и Турция ще продължи. 

Според Борисов всички страни само губят от това, а пък Нинова е категорична, че ситуацията е опасна и изисква  категорична позиция от страна на България.

Още по темата
"Чувайки размяната на мнения последните дни, смятам, че тонът между Турция и ЕС се изостря. Ние като партия казваме категорично не на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела“, каза Нинова в интервю за Агенция "Франс прес".  

Кандидатката за премиер, ако БСП спечели изборите в неделя,  определи заплахите от страна на Турция за контролирано пускано на големи групи бежанци през България като рекет, натиск и изнудване над ЕС.

"Ние трябва да предприемем няколко конкретни неща по политики, които не сме довършили. Например да доизградим стената, която започна да се изгражда на границата между България и Турция, да изпълним закон, който предишният парламент прие, но той не се изпълнява и досега – българската армия също да се включи в опазване на границата, заедно с Гранична полиция. Иначе като обща политика сме солидарни с тези лидери на Европейския съюз, които се противопоставят на такава агресия и на такъв опит за извиване на ръцете и рекет от страна на Турция", уточни тя.

Нинова не се ангажира да прогнозира дали турският президент Реджеп Ердоган наистина ще изпълни заплахите си за едностранно прекратяване на изпълнението на споразумението си с ЕС за задържане на мигрантите.

"Не мога да гадая докъде ще стигне този човек. По това, което дотук се случва, можем да си направим изводите. Има изостряне на темата до степен да се говори за османски шут на Европа", коментира тя.

"Абсолютно неприемливо е. Чрез тази агресия може да се очаква, че ще има и по-сериозни стъпки. От другата страна тонът също доста се повиши. Досега Европа нямаше категорични действия, като отказ на техни министри да кацнат там, да провеждат агитация за референдум. И от двете страни има агресия. Не мога да предположа докъде ще стигне това, но ситуацията е опасна и изисква много ясна и категорична позиция от страна на България, а тя е Турция да не се меси в нашите вътрешни работи", каза още Нинова.

Отново пред "Франс прес" Бойко Борисов коментира, че има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията - референдум в Турция и избори в ключови държави в ЕС като Холандия, Франция, Германия и България, която е на границата, а при такива обстоятелства винаги се изговарят неща, които след това дълги години не могат да отшумят.

"Ескалацията ще продължава. Всички страни само губят от нея. Могат да имат краткосрочен успех за изборите, но в дългосрочен план за губещите. Защо? От една страна споразумението с Турция работи добре с ЕС, помните какво чудо беше преди година и половина – две, Балканският път, какво се случваше по границите на Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, на Ламанша какво беше", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че споразумението с Турция е намалило с 80%, според официална статистика, натиска на границата с България.

"България се справи добре. Тези проблеми във времето бяха решени. В същото време Турция без ЕС каква търговия ще прави? С една дума конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект. Носи само наслагване на тежки обиди в дипломатическите отношения, които след това трябва да бъдат преодолявани по някакъв начин", добави още той.

"Във времето, през което съм бил премиер съм се старал и с ЕС, и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички. Затова в началото, когато предлагах бежанците да се държат в близост до точките на конфликт, да се изтеглят бежанските лагери в трети страни, извън ЕС, а ние да ги подпомагаме финансово, докато военните конфликти приключат сега стана принцип в ЕС, но се загубиха доста години", посочи Бойко Борисов.

"Огромният наплив на мигранти, който дойде в Европа разклати много управления и имиджа на много от водещите политици. Ние през това време тихо направихме преградни съоръжения, подсилихме границата, поддържахме с турското правителство такива взаимоотношения, че и те да имат полза да охраняват границата. Натискът върху българската граница в момента е почти нула", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Следващия преди 7 години
До ХамлетКакво ще върнеш бе :D . България сме аз и ти. Не Бойко, не Тошо
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49.Намали малко цифрите.И къде ги настаниха тия един милион и нещо -,а в лагерите където Орешарски започна да строи.Защо не пишеш тук,кой ги покани тези бежанци у нас,не бяха ли БСП дУпетатите в ЕС,със подписания от тях закон?Голяма позиция заема Нинова.Когато не и е изгодно,лъже или прикрива стореното от тях,пак с лъжи.И защо не се изпълнява този закон,който са приели?Нали Радев-*** 2,е голям патриот?
44
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Хора, не си правете та-шак със ситуацията. Ердоган е поел курс към остра конфронтация. От своя страна, ние сме по разградени и немощни от кога и да е. Какво ще изкараме? Поршетата и Мерцедесите ли? Последните които знаят от къде се държи автомата вече приближават 50-те. Армия нямаме. На този етап, ако опитаме да я засилваме видимо, ще предизвикаме веднага проблем. Ставащото не е смешно. А най тревожно е, че и българските турци са много изплашени от ставащото оттатък.
43
3
 
3
 
! Отговори
земляк преди 7 години
а ве стига провокативни коментари ве... тука един са мъчи да се прави на убавец под името на местанчо... много жалко
42
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се като бъдещ премиер К.Нинова да бъде достатъчно разумна в политиката.Никак няма да и е лесно . Жалко че тиквата се измъква в най напечения момент -всичко което е казал е лъжа. Потока от бежанци си върви , нови 1, милион и нещо са влезли ..за 2016 има данни ...
41
0
 
21
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Абсолютно прав/а сте. Никой няма да си мръдне пръста за нас, най-малко Ес и Нато.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
39,повече от ясно е- ние сме пешка,но мислиш ли,че на ЕС му пука за БГ!?Ще сторят БГ курбан на Ердоган и няма да си мръднат пръста за нас,най-много някоя протестна нота да има! Помните ли Кипър? България в момента има от една страна заплаха от евентуално нахлуване на Турция,а Русия няма да ни помогне,от друга страна е ЕС,който би ни жертвал за да съхрани собственото си спокойствие,западът 500 г си затваря очите,ще го направи пак!Ако не си помогнем сами,и Господ няма да ни помогне!
39
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега най - важното е какво ще се случи в Русия на 26 - 27 март ! - дали ще бъде майдан или направо Революция. Имам чувството че Путин е пътник.
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От това което пише, Нинова има ясна позиция, а Борисов-не. Но какво да очакваш от последния, не е изненада, че при него мисъл не протича.
37
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре на втора скорост и да слугуваме в ЕС на минимална заплата да им чистим улиците отколкото да мизерстваме като руснаци.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо никой от нашите Акъле но каза нещо за смяна на конституцията и за двойното поданство....никой ама никой....
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо е жалко да гледаш как Борисов увърта и си заравя главата в пясъка.
34
13
 
9
 
! Отговори
Ало другарите преди 7 години
До Хубава-лоша.Нинова е по мафиотка от Борисов.Като види човек миналото и, и с какви мафиоти и далавери и незаконни тайни фирми за износ на оръжие и цигари се е забърквала,та не ми говорете,кой е по мафиот!
33
5
 
6
 
! Отговори
FAKT E: преди 7 години
BORISOVA I NINOV SA EDNO I SA6TO,BEZ NIKAKVA RAZLIKA ! EDINIAT SE DARJI ZA AMERIKA ,DRUGATA SE E HVANALA ZA RUSSIA- NO ZA BULGARIA IZOB6TO NE MISLIAT I V MOMENTA IZPOLZVAT ERDOGAN ZA TRUPANE NA TO4KI ZA LI4NI OBLAGI-TEZI DVAMATA SA OT INKUBATORITE NA BKP I NIKOGA NIAMA DA SE PROMENIAT, SAMO ZABLUJDAVAT ELEKTORATAT V BULGARIA.
32
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕрдоган точно затова атакува ЕС толкова люто.И ще го прави докато не паднак санкциите срещу Русия.А Путин му "плаща" с нас."Задунайская губерния" е бъдещ "вилает", с благословията на "женският полов орган" от Кремъл.
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците поне не са фанатици и са християни........Канонизираха ли вече мумията на червения площад?
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНВсичките глупости които си изредил ги слушаме от 3-4 години, но нищо от тях не е факт. Всичко е само на хартия.
29
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България - все по малка, все по жалка...Трудно е..., с такъв народ - купчина човешки отпадъци, *** и прститутки.Срам ме е, че съм българин.
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да се махнат санкциите срещу Русия....и Ердоган ще развява като знаме посраните си ***!Единственият правилен ход за ЕС е да види,че мюсюлманите са врагът,а не Русия!Руснаците поне не са фанатици и са християни.....
27
7
 
14
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САЩ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НА ГЕРМАНИЯ ДА СТАНЕ ПРЕКАЛЕНО СИЛНА, НЯМА ДА ПОЗВОЛИ НОВ РАЙХ, НА ГЕРМАНИЯ СА ОБИДЕНИ И АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ,ВСИЧКИ ПОДКРЕПЯТ ЕРДОГАН ДА ИЗПУСНЕ ВЪЗДУХА НА ГЕРМАНИЯ,НЕ СЕ БУТАЙТЕ МЕЖДУ ШАММАРИТЕ,ТОВА Е НЕЩО КАТО СВЕТОВНА ВОЙНА,ДА НЕ ГО ОТНЕСЕМ НИЕ

Спонсорирани публикации