Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!

За лидера на ГЕРБ всички страни губят, червената шефка зове за отпор
67
Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!
Снимка: Reuters

Въпреки че са крайни политически опоненти, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и червената шефка Корнелия Нинова смятат, че ескалацията на напрежението между ЕС и Турция ще продължи. 

Според Борисов всички страни само губят от това, а пък Нинова е категорична, че ситуацията е опасна и изисква  категорична позиция от страна на България.

Още по темата
"Чувайки размяната на мнения последните дни, смятам, че тонът между Турция и ЕС се изостря. Ние като партия казваме категорично не на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела“, каза Нинова в интервю за Агенция "Франс прес".  

Кандидатката за премиер, ако БСП спечели изборите в неделя,  определи заплахите от страна на Турция за контролирано пускано на големи групи бежанци през България като рекет, натиск и изнудване над ЕС.

"Ние трябва да предприемем няколко конкретни неща по политики, които не сме довършили. Например да доизградим стената, която започна да се изгражда на границата между България и Турция, да изпълним закон, който предишният парламент прие, но той не се изпълнява и досега – българската армия също да се включи в опазване на границата, заедно с Гранична полиция. Иначе като обща политика сме солидарни с тези лидери на Европейския съюз, които се противопоставят на такава агресия и на такъв опит за извиване на ръцете и рекет от страна на Турция", уточни тя.

Нинова не се ангажира да прогнозира дали турският президент Реджеп Ердоган наистина ще изпълни заплахите си за едностранно прекратяване на изпълнението на споразумението си с ЕС за задържане на мигрантите.

"Не мога да гадая докъде ще стигне този човек. По това, което дотук се случва, можем да си направим изводите. Има изостряне на темата до степен да се говори за османски шут на Европа", коментира тя.

"Абсолютно неприемливо е. Чрез тази агресия може да се очаква, че ще има и по-сериозни стъпки. От другата страна тонът също доста се повиши. Досега Европа нямаше категорични действия, като отказ на техни министри да кацнат там, да провеждат агитация за референдум. И от двете страни има агресия. Не мога да предположа докъде ще стигне това, но ситуацията е опасна и изисква много ясна и категорична позиция от страна на България, а тя е Турция да не се меси в нашите вътрешни работи", каза още Нинова.

Отново пред "Франс прес" Бойко Борисов коментира, че има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията - референдум в Турция и избори в ключови държави в ЕС като Холандия, Франция, Германия и България, която е на границата, а при такива обстоятелства винаги се изговарят неща, които след това дълги години не могат да отшумят.

"Ескалацията ще продължава. Всички страни само губят от нея. Могат да имат краткосрочен успех за изборите, но в дългосрочен план за губещите. Защо? От една страна споразумението с Турция работи добре с ЕС, помните какво чудо беше преди година и половина – две, Балканският път, какво се случваше по границите на Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, на Ламанша какво беше", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че споразумението с Турция е намалило с 80%, според официална статистика, натиска на границата с България.

"България се справи добре. Тези проблеми във времето бяха решени. В същото време Турция без ЕС каква търговия ще прави? С една дума конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект. Носи само наслагване на тежки обиди в дипломатическите отношения, които след това трябва да бъдат преодолявани по някакъв начин", добави още той.

"Във времето, през което съм бил премиер съм се старал и с ЕС, и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички. Затова в началото, когато предлагах бежанците да се държат в близост до точките на конфликт, да се изтеглят бежанските лагери в трети страни, извън ЕС, а ние да ги подпомагаме финансово, докато военните конфликти приключат сега стана принцип в ЕС, но се загубиха доста години", посочи Бойко Борисов.

"Огромният наплив на мигранти, който дойде в Европа разклати много управления и имиджа на много от водещите политици. Ние през това време тихо направихме преградни съоръжения, подсилихме границата, поддържахме с турското правителство такива взаимоотношения, че и те да имат полза да охраняват границата. Натискът върху българската граница в момента е почти нула", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неоосманските атаки от страна на Ердогансъмнително съвпаднаха с дружбата между него и Путин.Интересно...
25
5
 
15
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Тук бб пак лъже, губим само ние, а турция става по голяма, бб е предател той регистрира дост
24
4
 
9
 
! Отговори
Бордолезов преди 7 години
Айде стига ривахте с този дост. Няма да влезе в парламента , но ще откъсне някой и друго депутатско място от Доган, което е добре. Така че достлука е полезен в крайна сметка.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Силен е Ердоган,нали фашистът от Кремъл е зад гърба му.Нали ние сме зестрата.
22
9
 
7
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ПУТИН И ТРЪМП ПОДКРЕПЯТ ЕРДОГАН СРЕЩУ МЕРКЕЛ,ЕРДОГАН ЗАТОВА ТАКА ГО РАЗДАВА
21
4
 
2
 
! Отговори
GT преди 7 години
До nkavrakovПрав си, ама на онзи tangra от първите коментари му се иска някой друг да му пази имотите и да гине за него. Казарма щял да връща. Знае ли той колко сме тия без нищо в България - нито имоти имаме, нито парите са ни в БГ. Да не сме луди да си рискуваме живота за едното нищо, няма грам логика, париците са ни навън, а тукашното ни се събира в една раничка. Дреме ни за неговото, че да се жертваме. Газ към самолета и да ни няма. Все ни е тая. Който има нещо, да си го пази.
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите сме долнопробен и прокжен народ от *** и ***.Само се провалихме.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПУТИН БИ ШУТА НА ГАДЖ..А ердоган И СЪЗДАВА КЮРДСКА СЕВЕРНА ОБЛАСТ В СИРИЯ ! ПАТУРАН ердоган ВЕЧЕ Е МНОГО ОСР...Н
18
1
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В България пак всичко е наопаки.Цените на имотите ги вдигнаха във въздуха пак и народа купува все едно е цъфнал и вързал.Като почнат да падат бомбите какво ще правите не знам.Навсякъде говорят за война.Бъдете готови с пари за да.можете да се разкарате максимално бързо от тази територия.
17
2
 
9
 
! Отговори
"терминология&q преди 7 години
Думата "ШУТ" в политически смисъл, е любима на Ердоган и Доган:1.Преди около 22 години Доган я употреби"ДЕПЕСАРСКИ шут" спрямо СДС.( а навремето точно СДС около 1990г помогна на Доган да земе позиция ( и с помощта на БКП( и "други сили").2.Ердоган говори за "ТУРСКИ ШУТ" към ЕВРОПА.Турция да не забравя, че до 1965г, когато НЕ беше член на НАТО,беше една изостанала ислямска държава от Близкия изток.С приемането й в НАТО се УВЕЛИЧИ самочуствието Й. Това Й държание е БЛИЗКОИЗТОЧНО, а не ЕВРОПЕЙ
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов техните съдии създадоха ДОСТ заедно с Ердоган и потурчват България
15
11
 
4
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ТУРЦИЯ ВЕЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ ДА РАБОТИ С ЕС,КАТО РАЗБЕРЕТЕ ТОВА, ЩЕ ВИ СВЕТНЕ,ТУРЦИЯ РАБОТИ С АЗИЯ И РУСИЯ,СКЛЮЧИФА ДОГОВОРИ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ,ВЧЕРА КОРЕЙСКИ КОНСОРЦИУМ ОБЯВИ ИНВЕСТИЦИЯ ОТ 1,3 МИЛИАРДА ДОЛАР ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ, МИНАЛАТА СЕДМИЦА 2, 3 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА МОСТ, 50 МИЛИАРДА С КИТАЙ ЗА ИНФРАСТУКТУРА, С РУСИЯ АЕЦ, И ТИРСКИ ПОТОКПРОСТО ХВЪРЧАТ МИЛИАРДИ, СТОТИЦИ МИЛИАРДИ, А ЕС СЕ СКРЪНЗИ ЗА ОБЕЩАНИ 6 МИЛИАРДА ЗА БЕЖАНЦИ
14
13
 
2
 
! Отговори
БАХРИ ЮМЕР преди 7 години
ЕРДОАН ДА ПУСКА МИГРАНТИТЕ СЕГА НА КАПАКУЛЕ, И ДА СМАЧКАТ ОТ БОЙ НАЦИСТИТЕ ОТ БИЛГАРИА, КОИТО БЛОКИРВАМ КАМИОНИТЕ И ТИРОВЕТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ТУРСКИ ФИРМИ И КОМПАНИИ.
13
5
 
6
 
! Отговори
замислен преди 7 години
Върл противник съм на и на гроб и на байхой, но в случая е прав. Едно е да плюеш Турция от 2000 км като холандците, друго е да си съседна държава. Нашите политици трябва да са много внимателни и балансирани, че ония лудия ако пусне ордите - ни ограда , ни граница ще ги спре, еле па нашата рехава гранична полиция.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Ердоган обещае, че ще претрепе народните изедници, които от 28 години пият кръвта на народа - добре е дошъл
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
числеността на армията отдавна не играе голяма роля при днешните модерни автоматизирани системи за атака и защита, ако Турция допусне фаталната грешка да прояви военна агресия към която и да е страна в ЕС ще бъде поставена на колене за много кратко време, така че единственото което им остава е да говорят много и високопарно.
10
1
 
4
 
! Отговори
Филип преди 7 години
Време е за промяна 5 Коалиция на Недоволните!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията ни виновна,Ердоган, Путин, Меркел, Обама, Сорос и други ни пречатСамо ние сме невинни мързели, които чакат някой да ги направи богати
8
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Ердоган болен от синдрома властолюбие. Самозабравил се политик болен от синдрома на всяка цена АЗ. От тук нататък само вреда за Турция. Акъла му е непременно едноличен Командир. Иначе страх от възмездие и съд.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статуквото в БГ позволи на Турция да приеме,че държавата ни е техен вилает!Да се гласува за партии,които ще разрушат статуквото и ще променят сегашната унизителна позиция на навеждане пред Турция!Партии като ГЕРБ и БСП позволиха корозията Турция да руши държавността!Забрана на етническите партии!Забрана на двойното гражданство !Забрана на религиозните училища и закриване на джамии,които се спонсорират от вън!Мюфтийството да се финансира само от държавата...

Спонсорирани публикации