Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!

За лидера на ГЕРБ всички страни губят, червената шефка зове за отпор
67
Борисов и Нинова: Ескалацията между ЕС и Турция ще продължава!
Снимка: Reuters

Въпреки че са крайни политически опоненти, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и червената шефка Корнелия Нинова смятат, че ескалацията на напрежението между ЕС и Турция ще продължи. 

Според Борисов всички страни само губят от това, а пък Нинова е категорична, че ситуацията е опасна и изисква  категорична позиция от страна на България.

Още по темата
"Чувайки размяната на мнения последните дни, смятам, че тонът между Турция и ЕС се изостря. Ние като партия казваме категорично не на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела“, каза Нинова в интервю за Агенция "Франс прес".  

Кандидатката за премиер, ако БСП спечели изборите в неделя,  определи заплахите от страна на Турция за контролирано пускано на големи групи бежанци през България като рекет, натиск и изнудване над ЕС.

"Ние трябва да предприемем няколко конкретни неща по политики, които не сме довършили. Например да доизградим стената, която започна да се изгражда на границата между България и Турция, да изпълним закон, който предишният парламент прие, но той не се изпълнява и досега – българската армия също да се включи в опазване на границата, заедно с Гранична полиция. Иначе като обща политика сме солидарни с тези лидери на Европейския съюз, които се противопоставят на такава агресия и на такъв опит за извиване на ръцете и рекет от страна на Турция", уточни тя.

Нинова не се ангажира да прогнозира дали турският президент Реджеп Ердоган наистина ще изпълни заплахите си за едностранно прекратяване на изпълнението на споразумението си с ЕС за задържане на мигрантите.

"Не мога да гадая докъде ще стигне този човек. По това, което дотук се случва, можем да си направим изводите. Има изостряне на темата до степен да се говори за османски шут на Европа", коментира тя.

"Абсолютно неприемливо е. Чрез тази агресия може да се очаква, че ще има и по-сериозни стъпки. От другата страна тонът също доста се повиши. Досега Европа нямаше категорични действия, като отказ на техни министри да кацнат там, да провеждат агитация за референдум. И от двете страни има агресия. Не мога да предположа докъде ще стигне това, но ситуацията е опасна и изисква много ясна и категорична позиция от страна на България, а тя е Турция да не се меси в нашите вътрешни работи", каза още Нинова.

Отново пред "Франс прес" Бойко Борисов коментира, че има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията - референдум в Турция и избори в ключови държави в ЕС като Холандия, Франция, Германия и България, която е на границата, а при такива обстоятелства винаги се изговарят неща, които след това дълги години не могат да отшумят.

"Ескалацията ще продължава. Всички страни само губят от нея. Могат да имат краткосрочен успех за изборите, но в дългосрочен план за губещите. Защо? От една страна споразумението с Турция работи добре с ЕС, помните какво чудо беше преди година и половина – две, Балканският път, какво се случваше по границите на Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария, Австрия, Германия, на Ламанша какво беше", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че споразумението с Турция е намалило с 80%, според официална статистика, натиска на границата с България.

"България се справи добре. Тези проблеми във времето бяха решени. В същото време Турция без ЕС каква търговия ще прави? С една дума конфронтацията не носи нищо положително в дългосрочен аспект. Носи само наслагване на тежки обиди в дипломатическите отношения, които след това трябва да бъдат преодолявани по някакъв начин", добави още той.

"Във времето, през което съм бил премиер съм се старал и с ЕС, и с Турция да поддържаме балансирани отношения във взаимно изгоден интерес за всички. Затова в началото, когато предлагах бежанците да се държат в близост до точките на конфликт, да се изтеглят бежанските лагери в трети страни, извън ЕС, а ние да ги подпомагаме финансово, докато военните конфликти приключат сега стана принцип в ЕС, но се загубиха доста години", посочи Бойко Борисов.

"Огромният наплив на мигранти, който дойде в Европа разклати много управления и имиджа на много от водещите политици. Ние през това време тихо направихме преградни съоръжения, подсилихме границата, поддържахме с турското правителство такива взаимоотношения, че и те да имат полза да охраняват границата. Натискът върху българската граница в момента е почти нула", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган отваря вратите за Путин през които ще влезнат и двамата.
5
3
 
18
 
! Отговори
Хубава-лоша преди 7 години
Нинова си заслужава да се подрепи само за да навре Мафиота в *** .....
4
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
До 1Ердоган не е Путин, но Путин много умело му дърпа конците и ще разгони фамилията на ЕС.Турция е мощна държава с най-голямата армия в европейско НАТО.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние като партия казваме категорично не на намесата на чужда държава в нашите вътрешни дела, каза Нинова в интервю за Агенция "Франс прес". ...***, рассията към чуждите или нашите да я броим?
2
0
 
16
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛЯ НА ЕРДОГАН преди 7 години
как не го е срам да се показва публично след договорките със султана, на който стана пощенски гълъб да носи заплахите му до Началничката му. Въобще Борисов е толкова зависим човек - от ТУРЦИЯ, от МЕРКЕЛ, от АМБАСАДАТА, от МАФИЯТА. И как има наглостта да говори от свое име, като всички го виждат, че е кукла на конци
1
2
 
16
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Да връщат казармата, че турците ще стигнат София за 1 ден. Колкото и да не ни се иска да вярваме, сме най-тъпата балканска страна останала без армия с нарязани оръжия. И Плевнята Русия ни била враг номер едно, а новия султан тренира армията си в Сирия от 3 години. Кажете истината на хората! Престанете да лъжете, защото премълчаването не е никакъв дипломатически ход, а си е проста лъжа. Чакай Нато да дойде. Двата танка на Германия или кой точно ??? Тръмп ???

Спонсорирани публикации