Партиите масово искат представители в секциите в Турция

Над 19 хил. са подадените заявления за гласуване там
5
Партиите масово искат представители в секциите в Турция
Снимка: БТА, архив

Политическите партии масово искат да имат представители в избирателните секции в Турция за предстоящия вот на 26 март. Това съобщи ръководителят на работната група във външно министерство Елена Шекерлетова.

В съседката ни ще има 35 секции в 17 населени места. На въпрос как ще бъде организирана работата, за да се избегнат изборните нарушения с попълването на заявленията, Шекерлетова отговори, че декларацията следва да бъде подписана от декларатора. Самото ѝ попълване може да бъде направено и с помощта на някого, предаде БНР.

По думите на Шекерлетова от турска страна е заявена готовност за осигуряване на обществения ред около изборните секции. 

"В Турция, както и във всички останали държави ходът на подготовката на изборите от наша гледна точка върви нормално", обясни тя.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-много те са именно в Турция - над 19 хил. Във Великобритания са около 5300, в Испания - 3000, в САЩ - 2800, в Германия - 2750.

Шекерлетова увери, че е България е направила възможното, за да може в Германия да бъдат отворени повече секции извън тези в дипломатическите служби и консулствата.

До четвъртък изборните книжа ще бъдат доставени във всички секции в чужбина. На парламентарните избори ще има 371 секции в чужбина, а повече от половината членове на комисиите ще са от местните общности. Държавата ще командирова 205 служители, а партиите ще имат над 400 представители.

Няма да има избиратели секции в Афганистан, Либия, Сирия, Иран, Пакистан, КНР, Етиопия, Монголия, Индонезия заради повишения военен риск, изключително малкия брой български граждани или липсата на интерес за образуване на изборна секция, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: МВнРТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
! преди 7 години
Какво значи изключително малкия брой български граждани!? Гласуването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! На всеки български гражданин имащ право на глас трябва да му се осигури възможност да гласува!

Спонсорирани публикации