Партиите масово искат представители в секциите в Турция

Над 19 хил. са подадените заявления за гласуване там
5
Партиите масово искат представители в секциите в Турция
Снимка: БТА, архив

Политическите партии масово искат да имат представители в избирателните секции в Турция за предстоящия вот на 26 март. Това съобщи ръководителят на работната група във външно министерство Елена Шекерлетова.

В съседката ни ще има 35 секции в 17 населени места. На въпрос как ще бъде организирана работата, за да се избегнат изборните нарушения с попълването на заявленията, Шекерлетова отговори, че декларацията следва да бъде подписана от декларатора. Самото ѝ попълване може да бъде направено и с помощта на някого, предаде БНР.

По думите на Шекерлетова от турска страна е заявена готовност за осигуряване на обществения ред около изборните секции. 

"В Турция, както и във всички останали държави ходът на подготовката на изборите от наша гледна точка върви нормално", обясни тя.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-много те са именно в Турция - над 19 хил. Във Великобритания са около 5300, в Испания - 3000, в САЩ - 2800, в Германия - 2750.

Шекерлетова увери, че е България е направила възможното, за да може в Германия да бъдат отворени повече секции извън тези в дипломатическите служби и консулствата.

До четвъртък изборните книжа ще бъдат доставени във всички секции в чужбина. На парламентарните избори ще има 371 секции в чужбина, а повече от половината членове на комисиите ще са от местните общности. Държавата ще командирова 205 служители, а партиите ще имат над 400 представители.

Няма да има избиратели секции в Афганистан, Либия, Сирия, Иран, Пакистан, КНР, Етиопия, Монголия, Индонезия заради повишения военен риск, изключително малкия брой български граждани или липсата на интерес за образуване на изборна секция, предаде "Фокус".


5
Още по темата: МвнРТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
! преди 1 година
Какво значи изключително малкия брой български граждани!? Гласуването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! На всеки български гражданин имащ право на глас трябва да му се осигури възможност да гласува!